用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一是學公文"中文" ?
go

小一是學公文"中文" ? [複製鏈接]

有冇分享小一是學公文"中文" ? 我一直覺得阿仔中文唔係好得, 主要是寫字好慢又唔想寫 (佢學校相對已少中文抄寫), 不嬲我不太想去好多重覆學習模式的中心 (如公文數), 但中文如果冇重覆又好似好難會快到??  唔知有冇P1 小朋友讀 ? 形式不知如何, P1通常學咩 ? 會好悶嗎?  同一天需要用幾多時間做公文功課 ?   

如果不是公文, 有冇其它中文center 介紹 ?
   0    0    0    0

HaYi 發表於 12-10-5 15:26
有冇分享小一是學公文"中文" ? 我一直覺得阿仔中文唔係好得, 主要是寫字好慢又唔想寫 (佢學校相對已少中文 ...

我個仔K3開學後12月開始學.到而家學咗10個月, 我覺得對阿仔黎講幾好呀. 併音同認字都好咗好多.但佢都幾多字要寫架, 你個仔唔肯寫字比較麻煩

謝謝分享 ! 係啦, 中文要多寫, 佢又唔係絕對不想寫, 不過冇興趣去寫好些, 我都有些驚如果公文真係要寫好多, 佢仲驚左, 有反效果..

請問公文有冇閱讀理解, 需要去另一些專教閱讀理解+中文作文的中心嗎 ?

HaYi 發表於 12-10-5 19:38
謝謝分享 ! 係啦, 中文要多寫, 佢又唔係絕對不想寫, 不過冇興趣去寫好些, 我都有些驚如果公文真係要寫好多, ...
佢喜唔喜歡自己作故事?

HaYi  他反而喜歡此, 只是識的字不多, 都作不出好長的故事.. 口講就得..  發表於 12-10-9 00:03

回覆:小一是學公文"中文"

我囡暑假開始返公文,e加學緊拼音,學完先到閱讀理解。因學校係普教中,所以我地一定要補吓,唔係囡囡上堂乜都唔明。

回復 HaYi 的帖子

我囡升小二暑假開始讀公文中,因讀過併音,可以由2A讀起,每天5張,每份的抄寫不多,不過每份最少重做一次,就算你是全對。起初主要係讀普通話併音,我唔知難不難,因我囡已經學了,只是温習,所以讀得輕鬆,做到D級,開始閱凟理解多了,我囡不想每天做,因為功課開始多,做完學校的佢已經不想做公民的功課了,再者佢沒有因為讀了公文中文而中文的成綪有進步,所以我停了。
不過雖然我囡不喜歡再做公文中的練習,但她在每天的練習中也得知了許多知識。
因此如小朋友能肯去自動自覺去做,不防可試,一定可以有用,如佢不喜歡,又無時間,就無謂迫小朋友讀了。

多謝意見 !    我個幼稚園都是普教中, 而家一年班反而是廣教中+普通話堂,  二年就回轉回普教中, 公文是普教我覺得會有用, 只是我個做學校的都已慢, 如做不了大量的公文, 相信學來都唔會有咩改善.. 都要想下其它的辦法!

回覆:HaYi 的帖子

提升中文水平,當然是要多閱讀,雖然不是立即見效,但升到高小大家便會看見明顯區别。我女兒在小二小三時,閱讀理解還是很不逮,但到小四便没有問題,她並没有補習,但由小一開始養成閱讀習慣。

回覆:teresayc 的帖子

若報讀公文是為學拼音,倒是不錯的選擇。

我女K3開始讀,都是為了小學的普教中文. 現在小五已讀到中一的程度.
這幾年中有想過放棄的時候,因為真是要寫很多字,我的女兒比較懶散,但我覺得她從中能讀到很多不同的文章,令她認字和理解力都很好,所以我們堅持要她讀.而普通話拼音的根基也幫了她很多,普通話科考試他也不需要怎樣溫習.

其實想中文好,  最重要是多看課科書, 小朋友很多時已在書本中吸收了.  

李yanli175 發表於 12-10-28 17:18
係呢, 樓主你知唔知公文中文係有CD聽架? 小朋友可以一邊聽標準發音, 一邊睇有趣故事, 所以公文實際上可以令 ...
多謝以上各位的意見,
至於CD, 我從小都有安排不同的CD (中英普) 都有, 不過我發覺佢冇耐性去聽, so far 對佢來說, 最有效的教材都是有互動的. 不過中文的不多.

最近我同其它出名深的P1 津校的朋友交流, 發覺阿仔學校原來都不算淺, 只是我們仍未有時間去消化學校附設的網上作業等, 所以現先要安排多些時間去處理了基本功課, 以便加強中文閱讀+寫作訓練.

‹ 上一主題|下一主題