用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年尾小朋友變成超大仔
樓主: easybring
go

年尾小朋友變成超大仔 [複製鏈接]

回覆:年尾小朋友變成超大仔

想當年我女K1是細女,到K2我比佢讀兩年,直至現在都是班中的大女,成績還算可以

引用:+本帖最後由+easybring+於+12-10-8+15:42+

原帖由 easybring 於 12-10-04 發表
我又吾覺特別差喎!我女十一月尾出世,而家小一,而家考緊試,未知成績,但中、英文默書各四次,每次都有95分以上,及每次溫默書五分鐘內已可試默,結果都理想,所以我覺得真係好視乎小朋友本身,而不在於大仔定細仔

我個年尾女學習能力/運動中上,但沒看電視(連劉華都唔識),比同班大女幼稚得多

回覆:fatfatlam 的帖子

同意,年頭年尾不是太大問題。
我仔係超級細仔(差d就做元旦bb),今年小一,我覺得暫時ok,只係成熟度和溝通表達能力較同學差一點,但成績不遜於其他同學。

我囝囝小四, 細仔, 但考全級頭十名; 我唔認為細仔能力較差, 但認同幼稚園時起步比大仔慢一點, 但到 "高小" 時巳不再是問題了.

完全贊成呢! 我女是06年12月超細女, 上年考私小都有3 offers, 現在一所幾好的官小讀小一, 第一次測驗各科有9X以上, 當年完全冇諗過要佢做大女, 即使考幼稚園時都冇, 冇必要重讀丫, 講真幼稚園又唔會好深, 基本上一定跟倒

我身邊見過叻的細B,亦有在k2已追得很辛苦0小一offer的細B朋友,所以樓主最好問一些教育工作者或兒童心理學家,他們見的case多,sample size 大,比較有參考性。

除非小朋友好標青,否則在兩歳時去決定能否追到大B不是易事,而現今課程和小一面見的題目越來越深,樓主不防分析一下大細B的risk vs gain, instead of 自己小朋友能否做細B。

引用:想當年我女K1是細女,到K2我比佢讀兩年,直

原帖由 mietwins 於 12-11-15 發表
想當年我女K1是細女,到K2我比佢讀兩年,直至現在都是班中的大女,成績還算可以

...
我想知k 2是原校升or 再找新學校

Radiomama 發表於 12-10-12 21:12
撇除極端的case, 11月尾至12月的小朋友能做大仔當然好過做細。就小朋友本身能力而論,大仔只會錦上添花。情 ...
講得好啱, 要做大仔, 一開始就要做, 一係重讀N班, 如果重讀K3, 小朋友會好唔開心, 冇心機讀,
‹ 上一主題|下一主題