用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Failing ESF interview for Year 1
樓主: tay
go

Failing ESF interview for Year 1 [複製鏈接]

elmostoney 發表於 12-10-12 12:50
係, 佢係ica讀緊year 1啦, 不過我仲有個位係esf, 明年入學.   我都有心郁架, 因為英基係一條龍, 但ica暫時 ...

Hi, you mean that you have got an year 1 interview offer from esf?  or an offer (a place) in year 1 in the coming year in esf school?

引用:Just+wondering+if+it+is+possible....?+Su

原帖由 tay 於 12-10-04 發表
Just wondering if it is possible....? Supposedly they have a non selections criteria so the only thi ...
I know some kids who were rejected after interviews, due to the reasons that: 1) not listened to instruction 2) weak concentrations e.g. 坐唔定

引用:如一是香港人小朋友英文不太流利,又懂廣東

原帖由 chungww12345678 於 12-10-04 發表
如一是香港人小朋友英文不太流利,又懂廣東話cat 2。怎样才可令小朋友入到ESF小學? ...
是否讀ESF KG?如果唔係就唔使諗!如果係,機會都微。

引用:如果不想責任太重、教下MANDARIN都OK。 SJ

原帖由 Mighty 於 12-10-05 發表
如果不想責任太重、教下MANDARIN都OK。 SJS請緊中文TEACHING ASSISTANT,我都想入(^-^)。 ...

Teaching assistant ...no preference for the priority for the interview, only kids of the teachers hv the priority!

回復 misskwokwok 的帖子

據我所知, 我們這區的英基面試比實際學位數字多很少, 所以我敢說, 有面試, 取錄機會應是95%

今年年初我們去面試, 因我家兒子太小, 所以學校主動提出五月再面試(不是reject, 是留位讓他再面試), 但當時我想讓孩子試一下另一間學校, 所以索性提出下年再申請. 負責人立刻同意, 她說本來也想提議, 但有些家長會很堅持該年入學.  所以明年一月我兒應可再面試, 但就不用再入表.  我兒現在在另一家is唸year 1, 所以英文沒有問題, 而且孩子的其他成長 (fine motor, social skills)亦會較成熟, 所以被取錄的機會會很大. 問題是我想不想讓他重讀year 1, 因我兒現在已能讀beginning chapter books, 如果再讀year 1, 對他來說, 可能又悶了一點.

其實最難得的是面試機會, 真的如中六合彩.

misskwokwok  Thank you.  發表於 12-10-15 08:56

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+12-10-12+23:02

原帖由 elmostoney 於 12-10-12 發表

回復 misskwokwok 的帖子
不是的。一group 人面試,只揀一个又有。全部fail 也會。

我相信係唔同esf唔同, 如rc同dc佢地真係要睇小朋友, qbs因為人多, 聽講都有人fail.  但我呢頭呢間, 面試前叫d家長去seminar, 直情講哂面試會做物, 而且講到明, 佢地出面試信數目只係比實際學位多好少 (因為有d人可能最後都未必入esf, 有d小朋友可能本身有問題, 又或好似我個咁, 太細).  同埋佢地當時留位比我個仔五月再面試喎, 即係話佢一月面試時係唔達標, 但係又唔會肥佬佢, 當時係即場同我講, 話五月再見一次, 佢話基本上面試後冇即時講有問題, 正路可當ok.  二月先出信, 我到三月中左右, 諗諗下先打電話去要求延期一年.  所以我覺得間間esf不盡同, 都要睇個別學校點做.

亦都因為今年一月佢地hold住個位比我個仔五月再面試, 所以我先相信, 下次面試, 佢冇問題的話, 應該會收.  佢地當時講明, 係要評估下阿仔有冇能力開展一年班.  之前我冇諗過要佢寫字, 所以佢面試當然唔識寫自己個名, 又怕羞, 所以答親都係一個字起, 兩個字起, 又唔同人玩, 因佢係要長時間 warm up的人.  因此老師認為佢未ready.

回復 BabyMiMi 的帖子

只要是FULL TIME EMPLOYEES的話、就有PRIORITY.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 12-10-16 11:20

只要是FULL TIME EMPLOYEES的話、就有PRIORITY.

Not really........Offically only teachers have the priority.

Let us look at the facts, note (3) below.

Quotes from school website :

Within each category priority for interview will be given to students who:
  • are attending an ESF Educational Services Ltd Kindergarten (for Year One only)*;
  • are former students returning from a period overseas;
  • have a parent who is a full-time employee of ESF;
  • are the children of former ESF students.

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!
‹ 上一主題|下一主題