用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解亞仔仍然「死性不改」!
樓主: maymay_1
go

點解亞仔仍然「死性不改」! [複製鏈接]

上EK睇得多mami投訴仔仔上到中學好唔掂檔, 似乎呢個情況好common. 我諗男仔係呢三年都係烏下烏下多, 上到F3/F4先開始醒. 或者呢兩年若唔太過份, 唔太深迷打機之類, 就同佢地條持良好關係, 定時提點就算. 唔係搞到關係差晒, 你講乜都听唔入耳仲敝.

回復 Yanamami 的帖子

同意.  男仔同女仔的成熟度起碼相差3年, 自從阿仔升中讀了男校後, 我發覺原來大部份佢架同學(即大部份同齡男仔)都有同樣自律問題, 差在問題有幾大.  所以我在勞氣之餘也多了點包容.

昨晚, 我見阿仔努力做數學功課, 都讚佢 "你都算乖架, 比上不足, 比下有餘啦".

希望在明天, 希望阿仔慢慢改善, 中四後追上正軌啦.

Yanamami  會唔會揀IB? 如果會, F3要發力啦.  發表於 12-10-12 09:36

"會唔會揀IB? 如果會, F3要發力啦"

點解揀IB要特別在F3發力呀?

回復 Yanamami 的帖子

都想佢續IB, 但主要睇佢到時讀成點先再算.  有時仔女架野, 唔係父母想點就點, 順其自然啦, 總之佢有盡力, 得唔得都唔會後悔.
‹ 上一主題|下一主題