用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會林護紀念中學交流區
樓主: family1234
go

聖公會林護紀念中學交流區  

請問F1生的家長們,你們妁囝囝囡囡上年面試時間安排是怎樣的?第一次個人面試,是不是跟英文姓氏排的?例如Chan安排最早,Zee最遲,跟入表時間有關係嗎?
又,第二次小組討論的面試時間安排,是否有蹟可尋?
因我估計此校的面試時間,好大機會與另一間自行相撞,故有此一問。
雖然,不知道我家孩子有沒有本事去到第二輪面試,但總希望能預先作好準備,先謝謝!

回復 kcdada 的帖子

第一輪面試時間是按照交表的先後次序,(交表後校方有張回條上面有號碼),越早交表的號碼越前,在上午8點半,和10點半分兩批面試,上年我囡申請時是deadline前一星期交表,號碼正好在中間,安排在8點半面試(總共456人申請),但是雖說在8點半報到,但其實面試完成都要成1點了,至於第二輪面試倒看不出有啥規律,據說小組討論是抽籤分組的,希望能幫到您

family1234,您好!
謝謝您的詳細資料!

HI, 眨下眼一學年過去了,各位的仔仔囡囡適應中學生活末?升中後第一次大考滿意嗎?

請問有冇家長知今年學校DSE成績如何?

KLLP  S1 家長會, 校長說考得好, 談及LS, 說前年不太好, 今年收復失地, 詳細的, 他說會稍後時間以書面通知大家.  發表於 13-7-18 16:32
csy_ma  我前年教既一個學生,全級排名約十名內,今年DSE有中英數三科5**,5*x2,5x2,算是考「差」了;其他我識既兩位有4X5**,但佢地都好似唔係級前列?  發表於 13-7-18 11:48

引用:請問有冇家長知道冬季運動服有冇長袖衛衣,

原帖由 family1234 於 12-12-04 發表
請問有冇家長知道冬季運動服有冇長袖衛衣,還是跟夏天一樣是短袖+長褲呢?

Hi,大家好!我仔仔今年加了林護大家庭,我來自他區。請問Fl是怎樣分班的?往届的家長可否入來分享下。

family1234  F1是以17日的分班試成績,1T是精英班,1L是精數班,F2,F3則是以期末總成績英,數排名頭40劃分入這兩班,如兩科成績相若則由學生自行決定  發表於 13-8-15 15:46

收到學校通知,新學年開始class name 用返 A,B,C,D分

引用:收到學校通知,新學年開始class+name+用返+A

原帖由 family1234 於 13-08-16 發表
收到學校通知,新學年開始class name 用返 A,B,C,D分
請問林護中文是否普教,謝謝!

不是,據我所知,同區band 1 中學應只有安柱中普教

引用:收到學校通知,新學年開始class+name+用返+A

原帖由 family1234 於 13-08-16 發表
請問C和D,那個是拔數和拔英班?學校講過,但忘記了

回復 MrsWong 的帖子

參照上年排法,我估C班你精數,D班係精英班,今日學校校網已經出左 F1 class list 啦

引用:回復+MrsWong+的帖子參照上年排法,我估C

原帖由 family1234 於 13-08-20 發表
回復 MrsWong 的帖子

參照上年排法,我估C班你精數,D班係精英班,今日學校校網已經出左 F1 class list 啦:il ...

family1234  我諗我估到你仔仔係邊個啦,D班為數不多的男仔之一,加油  發表於 13-8-20 12:54

回覆:聖公會林護紀念中學

大家好 小弟尼緊1314學年喺林護讀中三
我係深水埗區私校升上尼嘅 家住屯門
今年係轉翻用abcde尼分班
c係數學精英班d係英文
如果有咩校內問題歡迎回帖/私訊提問
謝謝

回覆:krs500060 的帖子

請問精數班既數學科内容和教法同其他三班分別大嗎?通常精數班定精英班整體成績會好D?我見兩班男女數目分別很大。thanks

family1234  精數班會教得深入廣的,女仔通常擅長語文類,而男仔就精於數理,所以兩班的男女生比例是失衡的,整體成績英文班較突出  發表於 13-8-22 11:08

引用:請問精數班既數學科内容和教法同其他三班分

原帖由 satu 於 13-08-21 發表
請問精數班既數學科内容和教法同其他三班分別大嗎?通常精數班定精英班整體成績會好D?我見兩班男女數目分 ...

內容同教法基本上無問別 只不過每個老師唔同姐~ 整體尼講精英班成績好過精數

回覆:krs500060 的帖子

多謝回覆、問多少少、學校多唔多課外活動、補課、比賽要參加?你通常一星期要留底係學校幾多曰?留到幾夜?我聽講有D學生返足六曰、返學返好長時間……仲有、中一午膳是否要留學校食?
Thx

satu 發表於 13-8-23 00:11
多謝回覆、問多少少、學校多唔多課外活動、補課、比賽要參加?你通常一星期要留底係學校幾多曰?留到幾夜? ...
1.課外活動
我地學校規定學生至少參加一樣課外活動 翻學頭兩三日就已經有個樂器試音(for中一同學試下邊樣樂器岩心水去學) 順理成章嗰一樣課外活動就係樂器班(同埋下學期音樂考試一定要考樂器 所以都一定要有一樣樂器識)Form 1除左樂器班都無乜幾多課外活動可以揀
學校課外活動組網頁 http://www.lamwoo.edu.hk/eca/eca.php
p.s. 如果各位家長既仔女喺校外有參加校外課外活動 可以向學校申請翻攞mk chop 詳情可以向學校查詢一下

2.補課
junior form比較少有補課 除非教唔晒啦 不過都係睇下邊個老師教
有啲老師選擇教快啲 有啲就食你半個lunch補課

3.比賽
如果小女係sports team既話 應該都會參加學界比賽既~
如果係樂器方面 入到尼林護先開始學 就會中二先叫你去比賽
如果係升中之前已經識學器而繼續學緊 音樂老師應該會建議你去參加比賽

4.放學後留校
其實可時係睇(有無課外活動/有無老師搵你/其他因素)去決定放學留唔留底喺學校

課外活動普遍留到1730-1800 音樂校隊(如Choir, Orchestra, Band, C. Orch)另計
返足六日嗰啲應該係課外活動喺星期六舉行/要翻音樂校隊練習

5.中一留校午膳
中一既同學只係九月雖要留校午膳 之後就可以自己揀出街定喺學校食
不過咁 學校canteen其實枱櫈有限 唔夠位既情況時有發生 hall後/天井都有啲位坐既~

我都知我成堆野好亂好無組織-v-
但希望以上既資訊幫到你啦~ ;)
P.S. 由於小弟唔係對學校所以方面十分了解
所以請各位家長有其他疑問先到學校網頁 http://www.lamwoo.edu.hk 睇下有無你地要既資訊
唔好意思-v-

引用:Quote:satu+發表於+13-8-23+00:11+多謝回覆

原帖由 krs500060 於 13-08-26 發表
1.課外活動
我地學校規定學生至少參加一樣課外活動 翻學頭兩三日就已經有個樂器試音(for中一同學試下邊樣樂 ...
你講得好好清楚俐落,唔該晒

引用:Quote:satu+發表於+13-8-23+00:11+多謝回覆

原帖由 krs500060 於 13-08-26 發表
1.課外活動
我地學校規定學生至少參加一樣課外活動 翻學頭兩三日就已經有個樂器試音(for中一同學試下邊樣樂 ...
好詳盡!唔該晒師兄