用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兼收位VS早期訓練
樓主: wilyun
go

兼收位VS早期訓練

回覆:兼收位VS早期訓練

之前係私人s 位一年,幫到我個仔大肌小肌認知自理現在都接近同齡,但仍弱在社交表達同常規,所以現在兼收對佢幫助較大。我見佢番咗一個月,好似有進歩。(我自己有加私人 ST OT 的)

eva816 發表於 12-10-8 13:08
早期可以同兼收一齊排的嗎?

可以一齊排,我之前都係咁排的。

如果先派到E位,咁I 位會照樣排到直至有就轉,當然你可以唔轉留E位。

如果先派到I 位而你ACCEPT左,咁E位就會取消。

如有錯漏請指正。

唔係E同S一齊排?
I位係單一掛咩?等我聽日問下先

回覆:eva816 的帖子

可以,24頁有解釋。Chapter 5
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/CRSRehab-manuel_e-F.pdf

剛同cac社工傾完電話,佢話小朋友兩歲前可申請E+I/S,但E位要兩歲前派到至可以用住E位等I/S位,仲話小朋友一到兩歲排唔到E位就無得繼續兩邊排。

想同阿囝排多個e位至打去問。

回復 cat1028 的帖子

政策又改左..Thx for the update~

但佢又話可以排緊E位都轉得返I位架喎...仲話唔使重頭排過架!

究竟邊個先至啱

可以E+S  或 E+I 咁排,唔可以S+I。

如我排E+I/S,由於E位係過渡性質,如果先派到E位,I 或S位會繼續排到有為止。如果先派到係S 或 I位,接受左再想轉返E 唔係唔得,但要有好強的理由才會俾你咁轉。

唔可以既情況係I 轉I (即唔同的I位學校),或者曾經接受過E位再去I/S後又再想去返E係唔得,除非你有好強的理由。

WILYUN 個問題係"可以排緊E位都轉得返I位架喎...仲話唔使重頭排過架" 。無錯,因為佢所指既係未在大派位前 (即每年四月),即係你鐘意隨時搵社工幫你轉都得,係用返舊NO.。

回復 雲上太陽 的帖子

早期係好重要 一個月全部訓練加埋都有5,6堂 單對單 教小朋友又係教埋家長做家居訓練
I位好耐先有一次訓練 跟本就唔夠 同去醫院幾個月覆一次診無分別

引用:我個人見意上早期訓練,雖然服務時間唔多,

原帖由 波蘿包1 於 12-10-02 發表
我個人見意上早期訓練,雖然服務時間唔多,但你計返做訓練係媽媽同小朋友一齊做,當佢今日學言語學叫人名加 ...
你又話早期好,又話返幼稚園又返早期會辛苦,姐係點呀?兼收位都有好有唔好,睇下學校安排,唔一定唔好

回復 雲上太陽 的帖子

我個仔時間係上午反早期訓練,下午反主流N班 一星期都有3日要2邊走 辛苦係兩邊走,如果計學習進度認為咁先可加快小朋友追反同齡,I位 做訓練唔洗走黎走去緊係無咁辛苦,但訓練始終唔夠,時間都唔多,但學校會包容呢D小朋友,返學會安心D,2邊有好有唔好啦

回復 cat1028 的帖子

2yrs 前申請又要2yrs前取得e位!政府有禁快嗎

我估計,例如早產嬰兒,我地同b去打針見姑娘(發展監察) 有問題就早排期。

回復 波蘿包1 的帖子

請問你記唔記得你大約輪左幾耐先排到早期訓練?

回覆:昊澄Parent 的帖子

係囉,我阿仔剛滿1歲排,今年2歲8個月先排到。

其實我睇政府個網有寫到現在排兼收位/早期訓練派到幾時架,我見佢都寫到派到2011年8月申請的位了..

回覆:wilyun 的帖子

大約一年呀

回覆:HopeLJ 的帖子