用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一堂 VS 聖母
go

聖三一堂 VS 聖母

聖三一堂 VS 聖母?? any comment?

我都有同樣嘅考慮. 聖母已經收左, 聖三一因為幼稚園關係係直升,而家都唔知應該讀邊間好.

聖三一難考嗎??? 幼稚園多唔多人直升???

聖三一嘅幼稚園生係免試直升,所以都答唔到你難唔難考. 家長會個晚都見到有好多家長出席,我諗好多都會報名留位. 不過校長講2013/14佢地會開多班小一,應該機會大左嘅

which one is better? 聖三一堂 VS 聖母??

以升中校網計應是聖三一好些, 以學費比, 聖母便宜D (聖三一 -- HKD3000, 聖母 -- HKD2500)

但聖母可升聖母書院 (band 1)??

回覆:聖三一堂 VS 聖母

聖母是band 1? 請指教

回覆:聖三一堂 VS 聖母

聖三一是英小? 聖母小學係band幾?

個人經驗,透過參觀及與學生接觸,聖母學生好smart,有自信,主動,反而聖三一學生好被動,怕羞,仲有,見到聖三一展示學生作品,英文文法錯得很,不明白何解老師不做校對先,想保留原創性也得顧及英文小學的形象嘛。

個人經驗,透過參觀及與學生接觸,聖母學生好smart,有自信,主動,反而聖三一學生好被動,怕羞,仲有,見到聖三一展示學生作品,英文文法錯得很,不明白何解老師不做校對先,想保留原創性也得顧及英文小學的形象嘛。

我同老公都去過OPEN DAY.....
老公超級唔鍾意,....
課室佢so咗學生d功課出嚟...痳痳地.....
當日我問咗2位老師問題....比我感覺答到"無0兩可"....
所以我連考都唔考lu

回復 awowo 的帖子

其實聖三一真係唔係一間可以用嚟"SHOW"嘅小學嚟, 佢嘅"賣點"係老師對小朋友有愛心, 唔會輕易打擊學生嘅自信心 , 儘量比佢學生嘗試 (所以真係有可能會見到有D 錯嘅grammar 都唔出奇..哈哈~~). 好睇家長想要個小朋友"學"d 咩, 要深? 要多功課? 要push?? 咁聖三一一定唔係你杯茶..~~~

epan  講得好~  發表於 12-10-6 09:11

回復 c4ceci 的帖子

me too !特登去聖三一open day --> 失望---〉無報!
無去聖母briefing 會,有去面試--〉我同阿女好鈡意,老師學生好好 ,但仲未知收唔收!

回復 money3298 的帖子

多謝補充!可能因為係香港的英文小學唔多,我先入為主,有期望下去參觀,所以會雞蛋裏挑骨頭!
不過,我都欣賞他們的廚房,每天新鮮飯餸附上

引用:以升中校網計應是聖三一好些,+以學費比,+聖

原帖由 CHIHIMNAM 於 12-10-04 發表
以升中校網計應是聖三一好些, 以學費比, 聖母便宜D (聖三一 -- HKD3000, 聖母 -- HKD2500)
...
用學費多少來衡量一間學校好不好都第一次聽

回覆:Confident 的帖子

咁大家交流下,佢都有提校網吖,佢重點都唔似係錢嘅問題嘅。好多名津校都唔使比錢啦,係咪?

聖三一真係咁差?

回復 ppww 的帖子

其實睇下你想要d 乜,本人對聖母唔認識, 不過知道口碑都唔錯. 而我選聖三一, 係因為呢間學校的校長老師甚至清潔姐姐都很關愛,有自家廚房, 英文小學(雖然程度唔算高, 但勝在如果將來讀英中, 會適應得較好), 真小班(約20人).
係好老土的:沒有最好的學校, 只有最適合你小朋友的學校.

ppww  咁又係,係揀間適合小朋友既學校  發表於 12-10-6 13:07