用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否需要转校
go

是否需要转校

仔仔读梗青衣启思K2,但佢係细仔,2008年12月尾出世,因为启思学的功课好浅,而我又谂住第日报直资小学,但听闻直资去IN时要求英文好好,我惊个仔跟唔上,所以有想同佢转间学校谷好的英文,第日去IN直资小学时机会大一啲,但係又惊要佢从新适应新同学、新老师、新环境惊佢唔适应,所以唔知究竟要唔要同佢转校,同埋佢係细仔,有朋友就建议我可以比佢读多一年,但我问过老师佢又话唔需要喔话仔仔跟得到,所以好矛盾,所以谂住想听多啲大家的意见,希望大家给啲意见同埋有咩好既幼稚园可以推荐一下俾我(我住青衣}多谢大家!

I suggest repeating K2.  

Those in Kln tong will be better.

1.細仔in小學多數會舌底係正常
2.已經開學了,你認為重有"好"學校有位剩
3.學校課程淺?!咁課餘睇多d書認多d字,K2下學其一定有K3程度。覺得寫字小?米每日比個生字佢寫,K3前同樣會有K3程度。

有時間就帶小朋友去多d唔同地方玩,面對多d新環境新面孔;有$就學下phoncis 有助小朋友英文。

醒目開學勳章

zly 發表於 12-9-28 02:00
仔仔读梗青衣启思K2,但佢係细仔,2008年12月尾出世,因为启思学的功课好浅,而我又谂住第日报直资 ...

聽聞卓思係課程深..但你想主攻英文要LH 或ESF

其實我個人認為如果小朋友跟得到現在課程, 學習能力無問題, 我唔係好贊成如因為考學校而轉考或REPEAT.

我都覺得轉校是比較麻煩的,你只系想谷英文,不如淨系谷呢一科,出邊有好多英文補習啊