用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始妄想症。。。。。
樓主: din0601
go

開始妄想症。。。。。   [複製鏈接]

din0601 發表於 12-10-8 23:39
原來真係有好多 ‘志同道合’ 既人向呢度。。。呢兩個禮拜我根本晚晚失眠,直到星期六我個女問我,幾時不需 ...

我早幾個月已經晚晚失眠, 返工冇精神, 有憂慮症, 睇左醫生好返好多~

din0601 發表於 12-9-27 23:52
最近開始去心儀的小學面試,小朋友面試期間,我一個人在校內四圍望,開始幻想自己個女已經入左呢間學校。。 ...

看精神科唔好睇成係一件壞事呀, HK人生活急速, 壓力大, 而家情緒病真係好常見!

我舊年開始擔心, 突然心跳加速, 胃痛。依家反而平靜了。

回覆:evaken 的帖子

所以只能望直資同私校

回覆:開始妄想症。。。。。

講個笑話比大家聽,我睇信箱睇到連屋企樓下個保安都直接同我講,「今日有無信收」

comemon999    發表於 12-11-2 12:08
little_yolky    發表於 12-10-15 10:48

我間唔時都要深呼吸一下先可以穩定自己情緒

回復 yan1017 的帖子

Same here la.....

我既情况係人報我又報,當然也會挑適合的,成長需要經歷,人生難免有很多關囗要面試比人揀,結果係你自己受,書係你讀唔係我!第日見身邊名校競爭者,唔好賴呀媽當日冇幫你排隊。
有某些經歷話我知唔好信晒學校,最緊要係個好老師,仔係要自已教,這個玄外之音系聽咗好多育兒講座既結論,我真系相信大部份學校都系好的,只要找間校風好就得,因為朋背影響會好大! 如學校會給孩子歸屬感及更有自信那是bonus吧,不然我只是看作暫托服務,其他的我會補足,同佢一同面對。
但上星期一間小學出2nd int結果呀囝竟入圍,我夫妻兩晚上既結論系,呀囝可能同人撞衫老師點錯相,要帶書?近排買果套書翻板唔見得人,去圖書館借? 死喇...個証上星期唔見咗,總之而加先來認真,且對我接下來既面試我竟變得有壓力訓唔著,怕自已未為呀囝操練好而內疚,事實都真系冇操過,依然掛住帶佢去玩。 
老公就話緊張嘜,佢考唔係你,你剩係質佢入學校之麻,睇佢唔係睇你架麻!不無道理,唔怪得你晚晩咁好訓。 
或者結果也是一場空,盡了力,其他的就學習交托吧! 希望各家長輕鬆面對,小朋友開開心心搵到合適學校。

回覆:din0601 的帖子

din0601,
同意!我估大部分父母心情也相近!
唉,見小一壓力已經咁大,未來仲有漫長的路
希望各位媽媽可以互相鼓勵提點下。放鬆放鬆。。。呼。。。

回覆:tutik 的帖子

其實有無想過,科大同中大都有Professor係來自band2尾band3頭的中學呢?
又有無想過,囝囝有妳這個好媽媽,勝考入名校十倍呢?
以個人經驗,讀什麼學校,對孩子影響,其實遠低大部分人所想.
我相信有妳這個關心他的好媽媽在身邊,讀什麼學校,孩子都不會學壞,比那些讀名校但沒有母親關心的孩子,已幸福百倍了.
妳輕鬆D,孩子都會受妳感染而輕鬆D,自然笑容都多D,答問題都醒D,自然成功機會都大D.
加油呀!

little_yolky  我老細就係讀飛仔學校出身, 小學日日逃學果種  發表於 12-10-15 10:51

引用:真係好大壓力,我大仔今年搵小學,細仔龍年

原帖由 fishsze 於 12-10-14 發表
真係好大壓力,我大仔今年搵小學,細仔龍年出世超多人爭學位,真係好想大仔入到間心儀既津校,之後唔洗再煩 ...
我同你一樣今年為個女,到個仔龍年,所以希望個女順順利利

回復 evaken 的帖子

我都係, 不過因為返工忙放工又要教佢讀書練琴寫字, 多數12點零瞓得著, 但衰在3,4點又醒, 然後開始諗東諗西又要上嚟睇下有冇人有update消息...搞到又瞓唔返! 每日瞓得4粒鐘....
我覺得越來越嚴重, 因為我們係有自己私小, 9月已收到留位費都交埋應該無咁擔心, 但早輪1st in又驚一輪, 而家又日日望信箱睇電話望有通知2nd in...真係人都癲!
其實我都有諗過去睇下醫生, 但我又唔想食安眠葯...咁佢仲有咩可以比到我?

上星期剛in完崇真, 阿囡出嚟果陣都幾開心, 只講有一題唔識。我同C6叫佢考完就忘記佢, 唔駛諗。我心諗唔識一題都好叻喎, 我仲估你交白卷。

點知第二晚沖涼果陣, 阿囡同C6講, 考試時唔識, 喊咗出嚟。C6就問佢有無大聲喊, 佢話無, 只係流眼淚, 唔好嘈住其他小朋友。老師就俾紙巾佢。佢就話, 自己嘗試控制好情緒後, 停止喊, 再繼續做份卷。C6叫我同佢傾。但我說, 既然阿囡選擇告訴爸爸不告訴我, 咁我會繼續扮唔知, 不再提起。

其實, 香港不錯的學校真不少, 所以我不是很擔心, 只是希望她可以入更好的而已。雖然殘酷, 但對她卻是磨練, 讓她成長。她已經表現得很好了。我以她為榮。

windyan  你囡囡已經好叻  發表於 12-10-18 09:41
dollyyuki  唉... 4, 5 歲人仔都有壓力...   發表於 12-10-15 12:13

回復 fishsze 的帖子

我唔係想刺激你,我兩個女的出生年份同你兩個仔一樣, 但向2016年開始好似取消世襲制,,,OH NO....

bbforever  是真的嗎?  發表於 12-11-3 01:49

我想問下2016年取消世襲制的消息來源????

無offer又擔心,有offer又擔心。

其實睇番自己9月27日開既post, 覺得呢個幾月真係好癲! 而家發覺,呢幾個星期既失眠和憂慮其實都幾多餘。。。。因為最後都只可以寄望大抽獎。。。不過我gain到既係:

(1)經驗 ﹣ 無後台無關係,應保留精力,帶個女去玩;
(2)無悔 ﹣ 將來個女問我點解當初吾俾佢入“名校”,我都可以好大聲回答:“係你自己考吾到咋!” (註:其實呢個亦係我而家成日不斷問我阿媽既問題!)哈!

希望大家一樣諗辦法 “自娛” 一下!
‹ 上一主題|下一主題