用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 送BB去育嬰院好唔好?
go

送BB去育嬰院好唔好?

送BB去育嬰院好唔好?

有無家長試過送BB去育嬰院? 質素好唔好? 是否可靠? 其他BB有病是否好容易傳染?  

Re: 送BB去育嬰院好唔好?

hellowinn,
我 bb 由 2 個月大就開始返育嬰院, 有好有唔好啦~~其實佢地個環境同老師都唔錯架, 照顧得都幾好, 每日都跟時間表活動, 生活有規律, 佢地亦都會就返 bb 年紀黎有 d 訓練, 唯一唔好就係 bb 真係好易病, 以我個卓 b 為例, 佢第一次病係由我傳染o既, 但一直都反反覆覆未完全好返, 直到今日佢九個月大喇~~~近期同佢睇中醫先好返 d.....其實多多少少都係我唔好, 傳染左比佢, 跟住佢返到去一定傳染左比佢 d "同學仔", 因為佢地5,6 個月左右就開始比佢地一齊玩, (當然佢地唔識一齊玩啦, 但佢地會有幾個 bb 同時放o係一角度玩) 當佢地有病時, d 口水鼻涕一定唔少得, 因為佢地最鐘意就o係塊面度周圍卒, 如果老師發現得早都仲可以即時同佢抺, 但如果發現唔到就.......其次就係你地兩公婆都會幾辛苦架, 因為每日都要接送, 佢越黎越重都幾辛苦...

不過我覺得返唔返育嬰院好, 好視乎你o既實際需要, 好似我咁, 雖然明知佢會容易病, 但經濟唔係咁好, 又要返工o既, 都無辦法, 因為遲 d 佢返幼兒院/幼稚園都會遇到同樣問題, 所以我都無乜理會呢樣野, 只係依家諗住轉新工, 時間唔再容許我將 bb 返o係育嬰院, 我先請工人去照顧~~

我最近都諗緊送囡囡去育嬰院,佢宜家16mth大啦, 不過我呢個媽媽比較lazy, 仲未教囡囡大小便~ 唔知育嬰院會唔會教? 或唔收這些bb?

SHAN
多謝你詳細的解答, 今我清楚育嬰院的情況

alienova,
佢地會幫 bb 戒片架, 佢都有 d bb 廁所, 好得意, 係縮水版o既大人廁所, 好似仲細過幼稚園o個 d, 其實我都好鐘意佢呢樣野, 不過無奈囝囝唔可以o係育嬰院度戒埋片......

hellowinn,
唔使客氣, 希望呢 d 資料對你有用啦~

alienova

我諗育嬰院會收的, 佢地或者會教你囡囡介片片, 你可以打去問

alienova

我個女27/8/03出世,早你個女一日,但係我都未教佢大小便
而家要教嗎?但係而家咁凍點教?
我都想比佢去育嬰院!

shan & hellowinn,
thx ar! 不過有人曾同我講, 有學校唔肯收未戒片的, 但我唔記得係指幼稚園定幼兒園 (好似係講幼兒園啦)
我都有諗過育嬰院都應該不一樣. 不過而家知育嬰院會幫戒片, 就覺得更不錯啦  

wfc,
nice to meet u 呀 ^^
囡囡宜家16MTH, 我都覺得俾佢去育嬰院都OK, 至少唔會唔放心, 不過同老人家講, 佢地唔多鐘意  

有媽媽係bb 好細個開始就定時定候兜bb小解/大解. 有d bb一歲多d, 真係可以戒片.  不過我睇書話, bb 約歲半至二歲先做totile training 好d, 所以我仲未兜囡囡大小解, 就這一事成日俾我媽嘈啦.