用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:仁立,浸聯,基灣,家住荃灣
go

急:仁立,浸聯,基灣,家住荃灣 [複製鏈接]

想問住荃灣,心水仁立>基灣>浸聯,如甲1:仁立,乙1:浸聯乙2:基灣,自行交去浸聨,咁我仁立同浸聯及基灣有冇得叩門?點算好?自行應交那間,請幫忙
   2    0    0    0

基灣=馬灣基慧?
如果係,叩門可能會出現下列情況
仁立:9成無得in
馬基 : 5成有得in
浸聯:9成有得in,4成要waiting 等位

簽名被屏蔽

咁是否不可揀仁立,因乙1誇網不可揀仁立,大家有乜高見,咁自行應交去那間?䧹點排?

chunsamyuen  建議妳入乙一大熱(聯浸) 因為簡介會話叩門必揀3條1學生優先.  發表於 12-9-27 13:18

你自行有多少分?  
如果有20分, 可以考慮自行交去最心儀的仁立, 然後甲1:仁立 (不清楚仁立1:1 是否可以扣門?), 甲2: 浸聯  乙1:浸聯, 乙2:(可選二線學校較保險)
Hk168 發表於 12-9-27 10:56
想問住荃灣,心水仁立>基灣>浸聯,如甲1:仁立,乙1:浸聯乙2:基灣,自行交去浸聨,咁我仁立同浸聯及基 ...

Jackieson  agree  發表於 12-9-27 13:46

只是得15分

15分, 熱門一點的小學應該都無可能抽到, 何況是仁立?  仁立叩門位是 open to public, 就算大抽獎無選佢都可以叩門,因仁立會選最優秀的叩門生, 所以每年都吸引很多精英學生, 慕名而來.

聖公會仁立小學
回應15-9-2012小一入學簡介會家長提問的問題

六、有關申請叩門學位的查詢

- 本校小一候補生學額有限,若家長擬叩門,可於統一派位放榜後(2013年6 月3日至6日)將小一候補生申請表(可從本校網頁下載或到本校索取)及學生歷程檔案交回本校地下傳達處。

- 若在「自行分配學位」申報本校及「統一派位」填寫仁立小學為第一志願者將獲優先考慮。

- 本校參閱申請人的資料,符合本校要求的申請人會獲邀約面試,詳情將於2013年5月底上載本校網頁。

- 面試內容︰圍繞兒童對本身的認識、兒童之興趣和日常生活有關之經驗,以個別及小組形式進行。

- 取錄準則︰包括學業成績、品行表現、課外活動參與、面試表現、家長支援等。

Jackieson    發表於 12-9-27 13:48

15分的話, 自行可能要先選一間是1:1:1才可扣門, 有冇人知那間要1:1:1扣門才面試?

Hk168 發表於 12-9-27 12:19
只是得15分

3間學校都極看重"誠意",從你原本選法好大机會3間都唔會收,可能連in都無份。選校得2種方法:最心儀 or 最大机會

如果我住荃彎,我會
自行:最心儀表誠儀(尤其15分)
甲一:same as 自行
乙一:浸聯/馬基

Janellemama    發表於 12-9-27 13:47

回復 Harebellv 的帖子

石鐘山及伍季明講明要1:1:1.  若不是3條1,石鐘山直情唔收叩門.  致於伍季明我覺得佢地有可能變下,因近兩年派中成績不甚理想,連思源都全部見哂的叩門生,擺明揀精英來 upgrade 學校, 因思源以前也是3條1才有得見,如伍季明仲企硬3條1, 便有機會將D好野雙手送比人.  

仁立校長講明唔一定要1:1:1,當然1:1:1會優先,但小朋友的portfolio及面試表現更為重要。

浸聯同馬基都係極熱門的學校,第一輪相信已派晒位,放是但一間落第二位都唔著數呀。

剛於今年6月的小一派位, 我知有位家長乙部係第三先簡石鍾山, 自行肯定5係石鐘山, 但都叩左入去, 我估學校其實都好大彈性,

引用:仁立校長講明唔一定要1:1:1,當然1:1:1會優

原帖由 Himby 於 12-09-27 發表
仁立校長講明唔一定要1:1:1,當然1:1:1會優先,但小朋友的portfolio及面試表現更為重要。 ...
問題係會唔會每個叩門生都有得in?選人in 的準則,我理解優先,係比機會你in,去考你,唔係比你讀

如你講仁立, in係有得in, 問題係 200 個先收得幾個, 你又5知今年對手如何, 好難預計,當5得好過得

7年前,我大仔考插班, 見到得佢一個男同學得, 佢講野同游水都好叻, 呢幾年就5清楚了

回復 vestzs 的帖子

不是每個叩門生都有得In.  看看以下topic

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2402477&extra=page%3D53

引用:回復+vestzs+的帖子 不是每個叩門生都有得

原帖由 qq1019 於 12-09-27 發表
回復 vestzs 的帖子

不是每個叩門生都有得In.  看看以下topic
我問過唔止一間,好多都唔會寫一定要111,答都係話,111最好,因叩門多,未必有得in,你111會優先考慮比你in, 當然其他人都有講portfolio,都係一個吸引人選你去in的途徑

引用:Quote:原帖由+qq1019+於+12-09-27+發表回復

‹ 上一主題|下一主題