用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑與播道的決擇
go

培僑與播道的決擇

培橋 和 播道 兩間面試時間撞左,
有沒有人知這兩間可吾可以容許和其他人(考生)對調時間?

好煩惱

如果真的要選擇其中一間面試,

應該點樣選擇??

這兩間學校有沒有就讀的家長講下???
我想了解多 d

有得改時間?

http://www.puikiucollege.edu.hk/ ... _interview_date.pdf

請留意,在一般情況下,本校不會批准更改面試時間。若考生有特別事故﹙例
如:出席直系親屬的婚禮/葬禮健康理由﹚,請填妥「更改面見時間申請書」,
並於9月26-27日傳真(26023177)到本校校務處武小姐辦理手續

沒有合理原因呀!!

各位家長可以俾D意見嗎?

thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

邊間近屋企,有無校車到?你有無了解過學校?
恐龍家

回覆:ps383 的帖子

先看地點近屋企,再決定想佢中文勁就去培穚,想佢英文好去播道。

小曳人 發表於 12-9-27 06:29
邊間近屋企,有無校車到?你有無了解過學校?
距離兩間差不多, 我住九龍灣
只看網頁資料, 不肯定學校的真實情況??

granddelsol 發表於 12-9-27 08:22
先看地點近屋企,再決定想佢中文勁就去培穚,想佢英文好去播道。
真係只有中文和英文的分別??

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 ps383 的帖子

首先聲明,我對兩間學校嘅認識唔深
但有位認識兩年嘅朋友,初相識時,佢大讚培僑,活動教學,小朋友學到嘢,之後好似話轉校長,想轉校..
我諗你試試睇吓有無用家幫到你了解一下

我自己住培僑附近,都無報佢,對呢間學校嘅小朋友印象好差,比其他學校嘅小朋友活躍(公眾場所無規矩),唔尊重老師或同學(興趣班中親身見過),試過同一位去過觀課嘅教師傾過,都有同感...

dollyyuki    發表於 12-9-27 13:41
恐龍家

聽講(未經求証), 培僑中學首屆DSE, 無人入倒U?

小曳人 發表於 12-9-27 11:34

首先聲明,我對兩間學校嘅認識唔深

多謝你的所見所聞, 讓我知道多一點!

JE0608 發表於 12-9-27 11:43
聽講(未經求証), 培僑中學首屆DSE, 無人入倒U?
Oh, really??
但點解仲有咁多人去聽簡介會?? 聽講有2000人去聽.
我自己果日沒有時間去聽..

講真, 而家個小一派位, 甘樣抽籤法, 係家長都報定D直資/私校打底.

最後讀邊間, 到時真係要小心選擇, 好影響中學同第日入大學架.

其實選小學亦要看相關中學嘅出路, 成績和實際大學入U, 可參考以下網頁 :

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

成績不理想嘅中學多數不公佈成績和實際大學入U.  樓主選的兩間相關直升中學都冇公佈成績和實際大學入U.

培僑 DSE 有 49·1% 入大學 讀degree courses, 未計大專、副學士

請問資料來源, 有相關的 link 嗎?

無 link 呀,校長在家長會宣佈的

這是一個相當好成績, 很多band1C嘅學校都做唔到, 有這樣好的成績應該在學校網頁上公佈.

不知道考生有多小
?

兩間學校好唔同,培僑無宗教,個人覺得偏左,播道是基督教,宗教氣氛亦濃厚,著重學習興趣,不多功課,老師較young,學生好純,視乎你著重D咩!