用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去補習社接囝囡放學發生一件我本人覺得touching的事 ...
go

去補習社接囝囡放學發生一件我本人覺得touching的事

每到星期五,我囡囡都會打比我,想我去接佢放學,基本上不用開OT,我同老公都會趕去接囝囝囡囡,然後出街食晚飯。趕到去補習社門外,已經聽到亞Sir係度獅子吼,基本上我都係第一次聽好大聲。
內容大約係咁:
你知唔知你媽媽好辛苦咖,又要返工又要照顧你,又要周圍轉補習社,間間都怕咗你唔收,其實你媽媽都只係想你係呢度完成當天的功課啫,都無咩要求啦!點解你唔可以快快趣趣正正常常去完成咗佢,黙完書然後回家囉!成個屋苑都無咩邊幾間你未去過啦!不如你比媽媽休息1個月,正正常常咁過咗佢,當比媽媽放一個大假好唔好。
之後我八卦走去房門外望一望,噢!完來係XXX的囝囝,我本身係識佢媽媽,老實佢個囝囝真係出哂名,其實佢媽媽基本上好似放棄咗佢咁,因為真係耐佢唔河,遇見媽媽都feel到佢唔多開心,有時佢媽媽都會訴下苦,六年班仲係咁真係唔知第二時點上中學。

咁罵完亞Sir就出嚟飲水,咁我多口八下,完來佢問咗好耐先比位佢,咁亞Sir話盡下人士,睇下能唔能改變到佢,但佢嚟到成餅泥咁,Miss直頭耐佢唔可,為有我出馬。
跟據媽媽所講,基本上間間都係唔理佢,完成好未完成都好仲知夠鐘就趕佢走。

咁我接走囝囡後就出街食飯,途中我老公彈咗一句,其實今時今日佢都幾有heart。
之後食飯時,囡囡都問咗我同一個問題,佢細細聲話每當哥哥欠交練習比Miss,其實亞Sir都有細細聲係佢地耳邊講,爸爸媽媽工作好辛苦咖,如果你地連基本讀書功課都做唔好,佢地會因為擔心而交唔到功課比老闆,咁老闆就會好似Miss罰你地咁罰爸爸媽媽咖喇!所以做好功課默好書就係給爸爸媽媽的一個假期。囡囡問假期係唔係即係休息咁解,當時我老公笑了。

brrbaby2007    發表於 12-11-13 07:27

回覆:qop 的帖子

搵到一個禁有心又顧家長感受既導師真的有幸呀!真的抵讚!

Bernice

貢獻勳章

回覆:qop 的帖子

真的,要找一間有愛心的補習社真的好難,五年來,亞仔轉左好多間,真係由太子到官塘都補過!一係太多人、一係老師惡到無理由、一係比晒答案、一係老師成曰教錯野、再唔係啲一齊上課嘅學生講粗口!!不過轉呀轉終於都搵到間好嘅補習社,佢地d老師成日都苦口婆心咁對我個仔,所以我個仔愛成佢地。加上d一齊上嘅同學仔又好乖,搞到亞仔都乖左,even佢地搬,我都死跟!真係好補習社難求!所以大家唔好放棄,總找到一間有愛心的補習社!

^曾小姐^  可否pm告知補習社資料?thanks  發表於 12-11-13 01:03

回覆:去補習社接囝囡放學發生一件我本人覺得touching的事

我試過一間已經怕怕,做完又係要自己同佢跟過晒,大部份都錯,抄寫都錯,所以我都怕左補習社,吾敢再試第二間

eyan 發表於 12-9-24 00:39
我試過一間已經怕怕,做完又係要自己同佢跟過晒,大部份都錯,抄寫都錯,所以我都怕左補習社,吾敢再試第二 ...
真係好難搵,我大大話話都轉轉咗5間,卒之有一間可以比我休息下,而且爸爸小有地會同佢地閒談。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

我覺得啊Sir 即使真係有heart, 但佢跟本無好方法,這樣很難有好效果!為父母而讀書(生活)不是培養自發力的好方法!

真係買少見少了

醒目開學勳章 王國長老

哎, 做父母既都放棄, 老師對佢1,2個鐘可以改變到D咩丫! 仲肯花心機哦佢已經好好喇

真係幾有heart的補習老師!

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

真正用心教小朋友的補習社好難遇到。

有時一D小朋友不是普通的不聽話, 如果好大個都係如此, 應有其它問題...  難為個阿Sir 仲有心機同佢講道理, 無論用咩理由 (搬個家長出來) , 肯出句聲都好好 !