用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呂中 vs 曾肇添
樓主: RICHWOMAN
go

呂中 vs 曾肇添 [複製鏈接]

candytl 發表於 12-10-20 15:25
我認為呂中自行唔收呂小1x名, 改收他區或同區小學1x名可能性好高, 因為呂中預你攪珠一定放他第一志愿. 寧愿 ...

都有道理。而且今年呂中轉了校長, 可能有好多變數。

longfung  新校長係副校升上的, 改變不會太大!  發表於 12-10-20 18:42

跟據過往兩間呂小升入呂中的紀錄, 很難判斷呂中在自行時唔收呂小1x名, 推論如下:

2011-2012年: 入呂中的, 沙呂有44人, 一呂有45人, 共89人
2010-2011年: 入呂中的, 沙呂有42人, 一呂有52人, 共94人

自行分配學位佔54人, 聯繫學額佔29人. 若呂中只選呂小的前15名學生, 兩間呂小合共佔30個學位 (已經假設所有呂小前列的同學不選其他名校, 不大可能), 再加上聯繫學額的29人, 共59人.

2011-2012年:  即有30人是通過大抽獎升讀呂中
2010-2011年:  即有35人是通過大抽獎升讀呂中

以2010-2011年計, 參加大抽獎的學額是70個.  有35人是從兩間呂小抽入, 比例上佔50%, 相對偏高, 不大可能, 故估計呂中在自行收生,不會唔收呂小排1x名的同學.

以2010-2011年計, 參加大抽獎的學額是70個.  有35人是從兩間呂小抽入, 比例上佔50%>>>>>你嘅分析有道理, 我也留意到每年兩間呂小入呂中約佔50%,
年年都好穩定.

小小bb 發表於 12-10-20 15:10
其實呂小的BANK ONE位是很多的, 頭100都應該是B1, B3應該不超過10個。 但要選呂中及曾記就要考得前D, 選林 ..
我有幾多街坊讀一呂同沙呂, 沙呂既街坊就話係沙呂考100名之內都係bank 1, 不過考一百那個學生唔好彩, 派了去邱今完,  而一呂街坊則說, 沙呂考一百名都仲係bank 1? o甘佢地好叻囉!

比樓主做參考已而, 鄰居有一次係公園, 話說佢兒子, 沙呂全級top10, 會去考喇x和x仁, 抽呂中做no1, 最後去了第3志願林x光, 跟手扣門呂中, 呂中不收, 因自行無來in過, 最後去左讀林.

好感激各位家長詳細的分析.

阿囡讀區外小學,  不是呂小, 全校約3x% Band 1, 所以機會好微. 若阿囡有機會參觀呂中, 而她又很喜歚, 咁我都會試下.  如果不是好喜歡, 就會留個quota 試其他學校.

請問知不知呂中幾時有升中簡介會?

再謝過各位的分享.

回復 PingBBK 的帖子

http://www.blmcss.edu.hk/downloads/mission/2012BriefingSessionParentLetter.pdf
呂中中一入學簡介會,早D寄回條及附回郵信封

其實呂中自行面試時,學生的表現都好重要

PingBBK可否講吓女兒讀邊間小學。

其實你女兒讀邊間小學呀?

starfishting, 己寄信拿入場券, 多謝提供資料.

C9大王, 暫時不方便講 阿囡講邊間, 請見諒!  

叫你個囡加油啦!你們去多幾間中學聽簡介會,比較一吓那間適合你個女,提醒女兒面試時俾啲信心啦!祝你女兒派到心儀學校!

catcatmom 發表於 12-10-20 20:52
我有幾多街坊讀一呂同沙呂, 沙呂既街坊就話係沙呂考100名之內都係bank 1, 不過考一百那個學生唔好彩, 派了 ...

呂小有70%-72%的BANK 1, 有14X位學生, 大約100人......

小小bb 發表於 12-10-21 16:52
呂小有70%-72%的BANK 1, 有14X位學生, 大約100人......

呂小有兩間, 沙呂&一呂, 沙呂家長聽老師說100之內都仲係BANK1, 不過佢個仔就唔好彩, 派了去BANK3, 一些同學ROUND一百名都派了去英中, 係佢唔好彩.

不過沙田出名多英中, 假如ABT一百名,都有人派到英中, 可能係BANK2生派了去BANK1混BANK2英中.
家長仍深信自己個仔係BANK 1 , 最後扣門去了青年會(BANK2尾.)

教局從不公佈BANDING, D小學都係靠估, 如果估得唔夠保守, 隨時害鬼左D學生, 特別沙田區BANK2生派到英中, 十分之多. 沙田小學如果當派到英中就BANK1%計, BANK1%自然高.         

starfishting, 好多謝你的鼓勵, 12月初是很多中學簡介會, 又是阿囡考試週, 真是担心她無時間溫書.

阿囡之前已是自己溫習, 自己做功課, 雖然她都是臨急抱佛腳, 但成績都在班8名內.  今次考試, 我真喺比之前壓力大咗, 因希望她再考前幾名, 隱陣嚸.  但跟據以往的經驗, 我期望越大, 個人就越唔開心, 因個囡好有性格, 總是我急她唔急.  

亦因阿囡的性格如此, 所以單純讀書的學校不太適合她, 听沙田的街坊說, 呂中比曾肇添不是太谷, 有多些容間給學生發展其他濳能.  我好開心仲有這類學校.  請問呂中學生拍拖風氣如何, 初中學生多唔多補習呢?  有些學校學生成績很標青, 但很大部份都要依賴外間的補習, 咁又不是我所期望的.

回復 candytl 的帖子

candytl,  很多謝你的回覆, 好彩在BK搵到你哋傾吓, 真是消除了好多疑慮.

PingBBK 發表於 12-10-22 10:58
回復 candytl 的帖子

candytl,  很多謝你的回覆, 好彩在BK搵到你哋傾吓, 真是消除了好多疑慮.

曾記嘅整體成績係好過呂中, 學校高要求, 學生要比別人多啲付出也不足為奇.
我覺得如是band 1A的, 兩間是但一間差別不大, 如是band 1B的, 呂中可能較為適合.

回復 PingBBK 的帖子

呂中學校風氣較純樸,學校希望學生能建立健康自我形象。所以,學校拍拖風氣方面你不用担心。而我們全家人聽完學校的資訊會後,都一致通過揀此校為第一志願,因為呂中要同學的學習目的為求取知識,而非為應付考試。另外,呂中以往校長、很多老師的子女都是在呂中讀書,因此我們對此校更有信心!呂中的老師是不建議學生補習的,但由於大部份學生是呂小升上來的,所以你可以暸解吓呂小的補習情况,就略知一、二。

回覆:呂中 vs 曾肇添

順帶一提,現在呂中的新任校長其實是副校長升上來的,所以學校在政策上其實無改變,阿女依然讀得開心。我相信我無揀錯,這是一間以學生為本的學校,而不是要成績來標榜自己的學校!如果你地有機會聽曾記那校長的學校簡介會就會感受到。

lmy

因為我有朋友的子女讀曾記,所以知道他們學校以學業成績為首要,適合喜歡讀書和自發性強的學生。而呂中以全人教育為宗旨,較着重學生的全人成長。故此,應為子女揀選一間適合他/她們的中學。
‹ 上一主題|下一主題