用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呂中 vs 曾肇添
go

呂中 vs 曾肇添 [複製鏈接]

兩間自行面試學校﹐一間想博下外面喇沙﹐而本區本人較喜歡曾肇添多些﹐但小朋友是讀緊呂小﹐如萬一派不到﹐回呂中叩門怕不接受。請問下大家意見 ????

elbar  一搏喇沙,二取曾肇添,派位乙部首選呂中 (過往自行呂中比曾肇添更大競爭)。  發表於 12-9-21 21:16
   8    0    0    1

RICHWOMAN 發表於 12-9-21 17:41
兩間自行面試學校﹐一間想博下外面喇沙﹐而本區本人較喜歡曾肇添多些﹐但小朋友是讀緊呂小﹐如萬一派不到﹐ ...

如果係自行選校是唔會影響統一派位的。所以只要在統一派位時乙部填回呂中就可以。

自行時有兩間你揀,一間進取些,一間可以冇咁進取。如果兩間都進取的話,有機會兩間都贏,亦有機會兩間都輸。
特別是一些成績好的同學,真係唔好等派位,派位真係講彩數,最好在自行時就攪掂。所以我會一搏喇沙,二取呂中,進可攻,退可守,唔洗一鋪清袋。
:verycold: :verycold: :verycold:

Elbar嘅策略非常好,三間都有全面機會,但孩子一定要成績好好。

Jackieson  亦同意Elbar嘅策略, 曾記成績應該好過呂中, 但相對呂中好似受歡迎過曾記.  發表於 12-10-19 01:12

請問 RICHWOMAN, 根據以往經驗, 請問
1) 全級2x, 有機會入呂中嗎?
2) 呂小學生通常什麼名次入到? 最 TOP 果班會選呂小嗎?
3) 課外活動証書、獎項 是否重視?
4) 同培英比較, 邊間谷點?

謝謝分享

有無呂小, 呂中的家長分享吓?

grace_xian  去中學交流看看  發表於 12-10-19 17:03

回覆:PingBBK 的帖子

其實要視乎你子女就讀間小學屬Band 幾,再根據學生全級排名來選所屬banding 或稍高的中學,例如屬Band 1中的小學生,進取些可選Band1頭的中學和保守些選Band1中或尾的中學,詳情最好問現在小學的班主任。
至於,兩間呂小上呂中的學生真係佔大部份,其他學生就來自很多不同小學,呢樣我都唔清楚。
如果你子女的程度適合,呂中真是一間好學校,加油!

PingBBK 發表於 12-10-18 20:16
請問 RICHWOMAN, 根據以往經驗, 請問
1) 全級2x, 有機會入呂中嗎?
2) 呂小學生通常什麼名次入到? 最 TOP  ...

全級2x, 有機會入呂中嗎? >>>>要睇邊間小學, 如是呂小的, 機會好微.
呂小學生通常什麼名次入到? 最 TOP 果班會選呂小嗎?>>>>top 10

課外活動証書、獎項 是否重視?>>>>成績最重要.

longfung  就算In 唔入抽就好大機會, 平均呂小每年都有30-40人!  發表於 12-10-20 18:35

如果喺呂小Band1生,抽獎機會比較有把握,其他外來學校自行時應該屬於全級頭五名,其他個人覺得並不是非常重要,因成績是先要的。

回復 candytl 的帖子

吓? 呂小top ten 都讀出面d學校啦, 聽聞呂小頭3名會被直資招攬, 我朋友個仔呂小全級4x都入佐呂中

2隻臭豬 發表於 12-10-19 17:44

吓? 呂小top ten 都讀出面d學校啦, 聽聞呂小頭3名會被直資招攬, 我朋友個仔呂小全級4 ...
呂小top 10 入唔到呂中都大有人在. 8x都入到呂中, 因係攪珠入.

longfung  呂小TOP 10多算都去名校, 唔會係沙田!  發表於 12-10-20 18:37

冇錯,因為攪珠攪呂小先。

呂小頭20, 如自行選呂中, 入的機會是99.9%, 入唔到要叩門入的機會是100%, 除非操行差, 今年呂中都收了40+, 叩入的有4-5位小朋友。
呂小想自行入曾記, 無TOP 10是有D危......., 但仍可以抽獎入。
呂小今年TOP的學生比較少選區外的名校, 所以看來少了派TOP校, 其實是因為很多是選回呂中及曾記, 如要選外區也是有很大的機會, 入QC有兩位(一位自行, 一位叩入)。
如樓主想要詳細呂小選校細節, 可以PM我

2隻臭豬 發表於 12-10-19 17:44

吓? 呂小top ten 都讀出面d學校啦, 聽聞呂小頭3名會被直資招攬, 我朋友個仔呂小全級4 ...

真是聽聞了, 不一定的, 要入超勁直資要看多方面才能, 只是頭三名是無用的, 無特異功能都是........。我都認識考40+都叩得入呂中, 考到70是抽得入。但自行入是另一回事。

小小bb 發表於 12-10-19 23:24
呂小頭20, 如自行選呂中, 入的機會是99.9%, 入唔到要叩門入的機會是100%, 除非操行差, 今年呂中都收了40+,  ...

小小bb,

你講的是否今年的情况. 宜加呂中自行收多咗呂小生?

如果頭20的, 除非自行有揀呂中, 攪珠第一志愿唔係揀呂中, 否則係唔會知佢係自行入定攪珠入的. 而呂小BAND 1生, 相信是99%係攪珠會揀呂中作第一志愿.

如TOP 20叩門入到的機會有100%就皆大歡喜. 希望係咁. 不過舊年我鄰居唔好采, 成績約22, 自行攪珠都揀呂中, 入唔到, 去叩門也不收, 最後叩到林X謀.

candytl 發表於 12-10-20 09:36
小小bb,

你講的是否今年的情况. 宜加呂中自行收多咗呂小生?

呀!!!!因為呂小一般的學生都會在自行或抽時放呂中作第一位, 所以很難知他們在那一個途徑入呂中。兩年前那位考得前, 但呂中不收的女生, 聽一位同她比較熟的家長講, 她面試時的禮貌不足, 表現到好似呂中一定要收她咁, 結果........., 所以面試是十分重要的。

今年見唔到考頭20, 而選了呂中的入唔到。

以我所知入曾記的學生, 都在抽時放了曾記作第一位。(但小兒是自行入, 抽時放呂中第一位)

無論如何我相信上述各位嘅孩子都是名列前茅的,想考一間好嘅心儀學校,只有一個辦法,努力,搏自行唔好等抽獎,好殘忍!

嘩! 我真係覺得向呂小考到頭50個d好叻架啦, 原來頭10名入呂中都咁難 , 咁其實點解d人咁想入呂小, 爭得咁犀利?   

回復 小小bb 的帖子

但我每年見呂小個網頁公佈派位, 通常有10幾個去佐出邊一d好勁津校&直資, 不過我覺得向呂小考得頭50名個d都好叻

其實呂小的BANK ONE位是很多的, 頭100都應該是B1, B3應該不超過10個。 但要選呂中及曾記就要考得前D, 選林漢光、鄭榮之.....是比較易D, 而這些學校都好好。

樓主可以同老師談談自行如何選擇。

我認為呂中自行唔收呂小1x名, 改收他區或同區小學1x名可能性好高, 因為呂中預你攪珠一定放他第一志愿. 寧愿自行盡收他校精英.
‹ 上一主題|下一主題