用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 老師話亞囡唔投入!
go

老師話亞囡唔投入! [複製鏈接]

開左學個半月, 但老師話亞囡而加雖然冇再喊, 但係唔投入喎!
我自己心諗, 唔喊都已經偷笑, 仲要求佢投入?!
其實亞囡一向都唔多喜歡同同齡嘅小朋友玩, 我都希望佢合群D.

0    0    0    0

回復 菠蘿媽媽 的帖子

我個仔都係,日日返學都話驚,當然唔投入啦。又唔識同人玩,都唔知點算。

回覆:老師話亞囡唔投入!

其實幾歲人仔第一次番學唔係好投入很正常,但如果係完全投入不到,停不到下來,與人零交流,例如:任何人跟他說話都不能眼神接觸,才要留意。其他可放心、正常不過!可能只是老師如實報告學校情況,並無他意,不需敏感

我個仔就幾好,除左頭兩日有喊其他時間
返學都好開心,自已背書包行入課室,我個仔
比較靜係吾使老師操心果類因為咁比老師忽略左,
學校冷氣凍都吾幫佢著外套,問老師佢係學校點老師
都吾多想睬我。。。

小朋友唔喊好叻架喇!

回覆:老師話亞囡唔投入!

慢慢來,當小朋友開始熟識及信任身邊的人及環境,他便會開始享受當中所發生。

老師話我囡都唔太投入, 大家唱歌做動作, 佢只係睇, 提下佢就跟住做下. 但教D歌佢全部識唱比我聽架喎, 所以我諗有D小朋友係從觀察中学習, 不用太擔心.

littleape0129 發表於 12-9-24 10:29
老師話我囡都唔太投入, 大家唱歌做動作, 佢只係睇, 提下佢就跟住做下. 但教D歌佢全部識唱比我聽架喎, 所以 ...
之前廣告都有講過小朋友都有四大類型,有啲喺不假思索就實行,而我囡囡就有時喺聆聽型,初時老師做的所有動作都唔多大反應,會睇清楚先會行動,但好多時父母就以為佢哋唔識,其實佢哋可能謹慎咗啲啫。分分鐘唔聲唔聲嚇妳一驚!反而樓主老師話小朋友唔投入便好易誤導家長以為有問題

yfchoy 發表於 12-9-24 13:33
之前廣告都有講過小朋友都有四大類型,有啲喺不假思索就實行,而我囡囡就有時喺聆聽型,初時老師做的所有動 ...

係呀, 攪到我鬼咁擔心!
‹ 上一主題|下一主題