用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間幼稚園的極端例子
樓主: fruitfulsnoopy
go

讀兩間幼稚園的極端例子   [複製鏈接]

回覆:讀兩間幼稚園的極端例子

我想發表吓:
有個愛鍚小朋友的幼稚園老師叫我比小朋友讀兩間幼稚園,我當然反對, 但佢不斷話佢嗰間幼稚園有兩個小朋友都係咁,仲好叻,好開心!

其實比小朋友讀得2間的父母,多數係好strong will,所以無也好拗。

係度講,係希望仲係考慮緊的家長,自己試吓帶小朋友行個routine一個星期。拿2個書包、校服和鞋,舟車勞頓,趕頭趕命、坐係街邊食飯,係公廁或當眾換衫。如果家長覺得ok,咁其他人都無謂教人教仔。

識一d咁做的人,都係自己要返工,係有冷氣的office諗出來,然後點bun bun去執行,佢地吳知其實自己小朋友係過緊點樣的生活。

fruitfulsnoopy  冇錯,呢個都係我出post的其中一個原因,考慮緊的家長真係自己在小朋友的角度切身處地去諗下.  發表於 12-10-3 11:04

當年是我自己要求上兩間幼稚園的,因為有半天無所事事很悶就跟媽媽說了。
一間中文一間國際,都不知道多開心~兩間風格不同,國際的是像playgroup玩遊戲,感覺就像小學時會有體育課一樣。
所以我自己不覺得辛苦,記得當年我還想過為什麼不能讀兩間小學呢哈哈!

引用:當年是我自己要求上兩間幼稚園的,因為有半

我知有小朋友cckg+km, 小朋友肥肥地,好叻好乖。

另一個sc+km, 小朋友好瘦&好“掹掙“。

所以我諗效果会因人而異!

真係好想喊呀!見到一個小女孩上午返一間,下午再返一間!係街洗手間換衫~係街(室內商場)食飯!但唔夠時間食,上的士再食!今天比呀媽閙到喊!(小女孩應該不想返下午了)但個媽媽講:你好幸福~xxxxx~佢k1 only!其實佢父母已好叻(專業人士)自己教都得啦!洗唔洗呀!重點:2間都係名校!慘慘慘!

回復 gisoleung 的帖子

小朋友入到2間名幼, 所以她媽媽一廂情願覺得她好幸福.
其實大部份讓小朋友返兩間幼稚園的家長都沒有站在小朋友的立場看事物, 又或者覺得他們適應能力強, 很快會適應過來.

引用:其實比小朋友讀得2間的父母,多數係好stron

原帖由 Jane1983 於 12-09-29 發表
其實比小朋友讀得2間的父母,多數係好strong will,所以無也好拗。

係度講,係希望仲係考慮緊的家長,自己 ...
好提議!

甘如果可以回家食飯及換校服(~30-40分鐘),上午校車、下午行路上學呢?聽聞一些私營的全日幼稚園其實也沒有午睡時間,午餐也是30-45分鐘左右,甘其實分別在哪裡?這樣下午送小朋友坐45分鐘車(來回合計)去上個半鐘英文班有大分別嗎?

有這樣的想法是因為有朋友每天都安排小朋友上興趣班,計上交通時間,起碼2個半到3個鐘,這跟上兩間幼稚園有分別嗎?唯一不同就是師生比例少D,學習應該好D,但又有機會貴D囉。

回復 stepyau 的帖子

I agree. Especially for those who live far far away and has no tutorial centers around, going to two kindergartens who are close by might be easier than going back home first and then travel all the way back to the tutorial center and then go back home again.

貢獻勳章

回覆:siubear718 的帖子

我個女都有好多同學讀兩間,但亦有一批家長因為k2讀下午,所以一至五早上1100去補習社補一個鐘,之後食完飯,一大批鴨仔返學,到k3返上午,就食完飯上補習社補一個鐘!雖然係好辛苦,但相對他們的成績又真係好好!亦唔知係咪咁佢地考小學都很不錯!我就頂唔順,都係去兩日!

其實只要諗諗,若果你每天返完半日工,再於一小時內完成食飯、換衫兼撘車,趕頭趕命再到返另一間公司返下午,好喇,放工返屋企後未完㗎,係要帶埋兩間公司的工作回家継續做,未完㗎,重要有時溫習兩間默書、測驗、考試,問你死得未?!但佢哋係三至六歲人仔,休息時間係起碼係要12、13小時!簡直唔係人所為,還說父母 ?

就係因為多左家長要俾小朋友返2 間幼稚園,hold 住晒D 學位,搞到幼稚園學額越來越緊張。去年我就分別識2 個人各自報超過20 間幼稚園 (當中有名幼、有屋村幼稚園),最後2 個都係得1 間收。以前真係唔會咁誇張。

我見到樓下個小朋友k1都係讀二間,佢話好鍾意。我覺得佢真係我見過算好叻嘎,social能力好強!

香港地真係太多"怪獸家長"了!苦了小孩子

好簡單,如果個你呀爸呀媽同你講,你賺錢唔夠多,叫你打多份工可以嗎?你會點?你可以滿足佢地嗎?

回覆:tiggerpiget 的帖子

即係掉轉到諗 小朋友叫你日頭返政府工 夜晚揸的士 目的係去消費 咁你又會點諗?

引用:+本帖最後由+宦官+於+12-11-15+09:58+編輯+

原帖由 宦官 於 12-11-15 發表
可以喺公廁換衫已經算好,有好多係其他人面前換。我平日帶BB返playgroup, 中午12點幾都見到有兩個小朋友(K2、K3左右)被工人在當眾除衫、被餵飯,兩個小朋友係目無表情。咁大個小女孩應該知道當眾唔著衫係好醜嘛?好可憐

‹ 上一主題|下一主題