用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間幼稚園的極端例子
樓主: fruitfulsnoopy
go

讀兩間幼稚園的極端例子   [複製鏈接]

melonfans 發表於 12-9-24 17:00
咁咪同佢全中文講野, 吾洗專登返2間學校!
唔得啊, 試過. 個囝同佢講, I DONT KNOW WHAT YOU SAY. 同埋我個FD要返工, 得放工果1-2HR係屋企, 所以教唔到. 平時係賓賓帶. 一定全程講英文啦. 佢老豆返嚟果時, 就只係同個囝講英文同佢D鄉下話. 點學中文?? 所以先迫往要返2間學校.

回覆:讀兩間幼稚園的極端例子

如果淨係計錢
返兩個好「抵」;
可憐小朋友變了商品、貨品,
抵抵抵抵抵丫

讀英普幼米得攞

引用:讀英普幼米得攞 +

原帖由 atirw 於 12-09-25 發表
讀英普幼米得攞
同意!不過我覺得個阿媽只係搵藉口、講到係「無辦法」先要返兩間學校  

我有外籍朋友兩公婆都唔識中文,俾個仔讀有學卷嘅local kg,佢個仔喺學校好受歡迎,又返嚟教佢兩公婆廣東話,不知讀得幾開心

引用:Quote:melonfans+發表於+12-9-24+17:00+咁

原帖由 S.TANG 於 12-09-25 發表
唔得啊, 試過. 個囝同佢講, I DONT KNOW WHAT YOU SAY. 同埋我個FD要返工, 得放工果1-2HR係屋企, 所以教唔 ...
如果個小朋友母語係英文,淨讀學卷學校學中文都得喇,跟本係藉口!

大白豬 發表於 12-9-25 11:02
回復 Lovely_Babybaby 的帖子

但我朋友覺得返兩間和返全日價錢差不多, 更係返兩間抵, 因為無午睡時間. 死 ...

返全日應該平過返上/下午班喎,
而且學校會安排好膳食,午睡,體能活動
孩子會有更全面及健康既身心發展.

不過有些家長,只重視分數唔會理解.

回復 Lovely_Babybaby 的帖子

係呀, 無錯.

Everytime this topic is up, there bound to be very serious criticisms.  

Just relax.  Every family is different and has their own considerations / concerns.  Just choose the best or what you think is the best for your kids, and let other parents alone.

For the avoidance of doubt, my kid only goes to one kinder.  

bluigugub 發表於 12-9-26 09:59
Everytime this topic is up, there bound to be very serious criticisms.  

Just relax.  Every family  ...

AGREE, 每個家長的信念唔同,
我有朋友因為自己讀得書少,做野好辛苦,
所以一心想比最好個女,要催谷佢入名校,
1-5返全日班,六日上名校PG (因N班考唔到名校),
我們看上去覺得苦了孩子,亦苦了家長(1-6長時間工作搵多D錢交學費),
不過,誰又能定錯對呢?

回復 sbux 的帖子

其實如果個小朋友一出世, 有同佢講中文的話, 咁小朋友而家中英都得, 緊係冇問題啦. 但我個FD衰, 果時冇咁做, 又就個老公, 只係講英文. 唸往小朋友大吓大吓會識. 到3-4YR時, 先知發生問題. 小朋友母語能力唔夠强(佢老公都唔係已英文為母語). 令到佢表達能力冇同齡小朋友咁好. 但呢個時侯小朋友已經唔想學中文. 大家都知中文係難學過英文, 尤其係廣東話. 所以果時同佢講中文己經唔聽.
咁佢個仔係MIX, 讀國際幼稚園都好正常. 咁都己經讀咗2年, 冇理由唔讀. 所以佢先幫個仔選讀多間中幼. 就係希望個仔可以識講廣東話同小小中文.

我唔知其他地區中文幼稚園點, 但佢個囝就唔係咁開心, 佢話LOCAL SCHOOL D小朋友笑佢講中文唔好, 好似BB學講嘢咁, 仲扮佢講嘢. (佢個仔係好靚仔. 唔係醜樣果D)

我睇往佢個囝出世同大. 我只可以講, 有D做父母都係為囝囡好. 唔一定係貪張學卷而要返2間學校. 又時環境迫成都真係冇辦法. 唔通個囝係香港大, 唔識講中文會好咩?? 到咗讀小學, 佢哋一定係會讀返國際學校, 到時要佢再學中文會仲難.

所以我個FD而家要佢返多間LOCAL SCHOOL係冇辦法中既辦法. 冇錯, 你哋可以話唔讀國際學校, 只讀LOCAL SCHOOL 未得囉, 佢一定要學中文啦. 咁大D佢要返老豆個國家時點樣OR佢哋可能几年後要去第二個國家??? 到時中英文2頭唔到岸未仲慘.

但我絶對唔支持果D LOCAL 家長迫個小朋友返2間幼稚園, 只係為咗貪張學卷.

聽你咁講,個細路咁辛苦錢,又比人笑,真係社會的錯!

幼稚園學d中文,之後讀國際學校,返屋企吳講吳理,大d都係吳會識, 嘥氣啦。

好可憐呀!咁辛苦個細嘅,為乜呢!

無論咩原因,我都吾贊成安排讀兩間幼稚園!
我覺得好顛!
得個幾歲如人仔,洗吾洗甘樣谷他。

唔識同呢d父母溝通

minna-no 發表於 12-9-27 11:37
唔識同呢d父母溝通

冇錯.其實我開呢個post,係最近我身邊有個fd今年俾小朋友返二間,仲要好極端的例子.我真係好心痛佢個小朋友,但勸已勸過,佢不停用好多藉口解釋,但對於我根本唔成理由.
我真係好想知道佢地諗咩,咩心態,同埋唔心痛架咩?
有時我小朋友放學,有另一樣課外活動上,有時見佢都攰,我都好心痛.而想放棄俾佢上(佢上完堂係仲有時間午睡的).

For my case, My son is studying local pn class in the morning, each tuesday and thursday, will let him attend a 2hrs playgroup (with parent around) to learn mandarine and Eng, he still have time to take  a nap. So i think it is ok

我個女k2轉左全日,有晏覺,加興趣班,成5點9先放學,我都覺得好辛苦

咁辛苦,為乜呢!
為了那些怪獸父母!

引用:我家留下是一間國際幼稚園,+成日都見有小朋

原帖由 tt28 於 12-09-24 發表
我家留下是一間國際幼稚園, 成日都見有小朋友讀2間啦, 最心UP有位成日都係路旁食飯, 有次重見小朋友一路食 ...
如果小朋友覺得返學好開心,我覺得返兩間無問題。但如果有小朋友好似你咁講在路旁食飯食到喊,真係好可憐。

回覆:cloudwingwing 的帖子

agree

‹ 上一主題|下一主題