用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網 婦女會丘佐榮定係基灣好呢?
go

16網 婦女會丘佐榮定係基灣好呢?

爸爸是丘佐榮畢業, 你地會用20分選丘佐榮定係去抽基灣? 丘佐榮近年情況如何,功課, 校風, 成績如下? 有無人可以UPDATE 分享吓?
如不論計分, 我是傾向基灣, 但怕競爭好利害。。。

回復 tsuier 的帖子

如果你唔怕功課多, 考試多, 仲有校規多, 基灣當然好似好d啦.......不過, 真係好睇小朋友可唔可以坐定定做功課和溫習......我聽人講基灣課程其實仲深過跑馬地聖保祿, 加上有精英班, 小朋友和家長都一定有壓力......

但我又想問, 你小朋友是15分還是20分? 15分首輪都比較難, 尤其是新基灣競爭仲大......但係20分丘佐榮應該入到, 真係睇你想唔想玩大抽獎......

其實邱佐榮已經是好多人想入的學校了!

回覆:Chloehlk 的帖子

借問如果20分入舊基灣機會大嗎?

回復 Chloehlk 的帖子

其實丘佐榮近年情況如何,例如功課, 校風, 成績如下? 有無人知可分享下?

bobbob  識人2個仔女都讀丘佐榮,佢話功課唔多,唔算辛苦,校風幾好,派位唔算top但都ok啦  發表於 12-9-24 12:33

回復 七點半 的帖子

新基灣是否指愛蝶灣?
如果是基灣, 應該只有15分, 雖然我們是基督徙, 不過唔同教會唔知有無分。都聽聞是很谷的一所學校, 所以都有D膽心。。。但又不太清楚丘佐榮近年的辦學發成績如何。。。
另外, 柴米及愛官又是怎樣的學校, 可否分享下。。。

回復 tsuier 的帖子

兩間基灣, 邱佐榮及柴米是東區四小龍, 即最多人選擇的, 至於愛官, 有家長同我講, 唔好入到最差果班就得啦......我自己眼見d學生(低年級)及家長都幾好, 整整齊齊, 斯斯文文......

其實我都明白好多家長都想入基灣, 不過, 係你個case比較矛盾, 本來係可以入到一間唔錯的學校, 但又未必是你杯茶, 如果你是16網, 仲可以博大抽獎......你真係要想清楚......

我會選20分入丘佐榮, 抽新基灣太冒險! 我識今年有個讀明我的小朋友, 自行(15分), 派位都選新基灣第一至願, 派左筲官, 最後叩門都入唔到
如小朋友成績好, 多獎, 多cert., 家長background勁的話, 派位後任你叩邊間都得

bobbob  筲官係咪好差?  發表於 12-9-24 12:34

tsuier 發表於 12-9-23 16:23
回復 七點半 的帖子

新基灣是否指愛蝶灣?

聽聞是很谷的一所學校<--- 係, 上年有個新基灣小五學生響小西灣住所跳樓, 新聞都有講。 如新基灣, 最好有一樣樂器有cert.打底,因為有管弦樂隊。預左媽咪要做full time照顧跟功課比較好

新基灣15分實唔收, 太多世襲, 父母兄姊讀, 早兩年聽聞20分都要抽, 而家理應更激烈!

宗教分點計要打去問學校喇!

bobbob  莫講話學生,新基灣連教師都好大壓力。。  發表於 12-9-24 12:36

去年阿女同學仔攞20分自行就入唔到愛蝶灣基灣,之後大抽獎同叩門都入唔到。今年競爭重大,建議樓主自行先入左邱佐榮先,再叩門基灣。

evaken 發表於 12-9-24 12:23
我會選20分入丘佐榮, 抽新基灣太冒險! 我識今年有個讀明我的小朋友, 自行(15分), 派位都選新基灣第一至願,  ...

bobbob  筲官係咪好差?  

筲官自行收生不足, 參考自UD HK, 在東大街, 校舍細。 如一樣官校, 我prefer愛小, 二線學校, 千禧校舍, 課室全部面海, 如入到精英班都唔錯, 頭30名, 都有機入英中

七點半  怕阿仔唔爭氣入唔到精英班  發表於 12-9-26 09:22
bobbob  ic. thx a lot!  發表於 12-9-24 12:55

多謝各位意見。