用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 除左心理醫生轉介信,重有無其實方法可以排政府有關服務 ...
go

除左心理醫生轉介信,重有無其實方法可以排政府有關服務呢? [複製鏈接]

我睇政府個網,話要有心理醫生轉介信。私家都要五千蚊以上。大家有無其他好介紹

1    0    0    0

1.健康院轉介醫院cac.再見醫生.排服務(S/E/I),唔使錢.不過就慢

2.搵心理學家.評估後寫轉介信排服務(S/E/I),快半年.

我兩樣都有做.pm你我私人心理學家評估資料

回覆:methy 的帖子

回覆:除左心理醫生轉介信,重有無其實方法可以排政府有關服務呢?

搵健康院係咪要講到好嚴重。我仔2歲返去健康院時,姑娘話你問題。我怕要比幾千蚊做完評估先可以轉介到政府排期。我仔仔而家2歲半。

回復 小草王道 的帖子

我阿仔唔係有呢樣情況.不過我估都係要自己堅持,覺得自己小朋友有需要轉介,去健康院就要比多d”牙”力。

搵到相關既分享,可參考..

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2157387&highlight=ADHD%E8%A9%95%E4%BC%B0

呢度d父母相信都比較忙,未必睇到你既post.或者係呢度爬哂dposts,搵(pm)同路人幫手,會易d.直接問到你想要既野。

回覆:除左心理醫生轉介信,重有無其實方法可以排政府有關服務呢?

去一個普通既私家醫生,可以係你睇開果個寫信,就可以去排。唔一定要健康院

小草王道  明白 THX  發表於 12-9-25 14:34
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:methy 的帖子

我想要私家醫生資料,pls pm

回覆:mybryan 的帖子

我無,你可以問下睇開既家庭醫生會否幫你寫信

回復 chowqv 的帖子

1. 精神科醫生

2. 心理學家

3. 認可資格的兒科醫生(即有特別資歷,可做評估的)

除咗上面三類人仕,其他人所寫的報告是不能用作排政府有關服務的,請勿攪錯!當初我就係唔知,哂咗幾千蚊!

引用:回復+chowqv+的帖子 1.+精神科醫生2.+心理

原帖由 fandd 於 12-10-22 發表
回復 chowqv 的帖子

1. 精神科醫生2. 心理學家3. 認可資格的兒科醫生(即有特別資歷,可做評估的) 除咗上面 ...
我地係講緊排評估服務,未去到排政府服務。你會唔會理解錯左呢?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我既理解係, 如果要平, 就只有透過健康院/普通醫生轉介去CAC排評估, 但快既都應該要半年時間(我都有排緊, 姑娘都同我講要半年)

其他所以私人評估/心理醫生就一定要幾千蚊, 我而家排左協康要$5400, 但阿囝巳27個月, 唔想再浪費時間去排CAC, 我問左協康姑娘評估完如有需要係可以排政府服務

fandd  因為協康有認可既專家,所以寫既評估報告一定受政府承認.  發表於 12-10-22 12:53

回復 fandd 的帖子

你講得arm.佢地評估完.就可以直接排服務.貴但快。
我阿仔都係直接搵心理學家評估.今日評估.兩日內已將結果send去社署社工,再由社工排服務,前後都係2星期左右攪店。

回復 methy 的帖子

我都想要你的私人心理學家評估資料, pls pm to me. Tks.

methy  check pm  發表於 12-10-27 12:42

你好, 可否sent 埋比我, 唔該, 因我都好需要搵私人評估中心資料.email : [email protected]
Thanks.

methy  sent!  發表於 12-11-6 14:56

回復 mybryan 的帖子

我想要私家醫生資料,pls pm

我想問如果健康院寫左信轉介去下葵涌,
係咪要排期俾醫生再check呀?

回覆:wwking 的帖子

好似係,我都唔清楚,我連排都未排。我都好來知跟住要點做

引用:回復+fandd+的帖子 你講得arm.佢地評

原帖由 methy 於 12-10-22 發表
回復 fandd 的帖子

你講得arm.佢地評估完.就可以直接排服務.貴但快。
可否pm我你心理醫生資料?

Methy,

Can share with me how / where you did the assessment. Thanks.

Hakee

我阿囡系普通西醫寫左封信(其实封信寫得好差,唔知佢寫咩)去根德夫人兒童醫院排期,幾日后收到姑娘既電話,好詳細問左阿囡情况之后話要4-6個月,但唔够3個就收到信去做評估,E家排緊政府既一D訓練
‹ 上一主題|下一主題