用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳統名校真的在下跌嗎?
樓主: grace_xian
go

傳統名校真的在下跌嗎?

醒目開學勳章 王國長老

grace_xian 發表於 12-9-19 19:30
她並沒有把全部責任怪在學校及老師身上,我亦不太明白大家的情緒點解咁激烈,我都有提到有只是個別情況

...

反應大係因為你既conculsion: 因為佢幾句說話而conclude: 名校真的在下跌嗎?
我唔係傳統名校家長, 不過覺得你唸多左了

grace_xian  可能我的標題真的引起了大家的誤會, 請見諒  發表於 12-9-20 09:41

點解你唔話,就係因為佢入過初中幾年好學校,打好了個底子,才再有機會發奮重上正軌呢?難道你認為佢一早在band3讀會有更好成績及機會嗎?

回復 grace_xian 的帖子

top既名校分分鐘會考23分都唔可以原校升, 呢o的學生唔係差, 只係無奈中六學位有限, 去第二間讀中六都唯有揀band2/3先有位. 去到高form讀書真係要靠自己, 唔可以對o的老師期望過高.

grace_xian  原來這樣, 多謝普及  發表於 12-9-20 09:36

jojo127 發表於 12-9-19 23:19
點解你唔話,就係因為佢入過初中幾年好學校,打好了個底子,才再有機會發奮重上正軌呢?難道你認為佢一早在band ...
又係有道理......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

like_travel 發表於 12-9-19 21:04
讚成! 最緊要小朋友讀得開心,我女現在好enjoy 番學。今日math quiz 只係錯了一條minor mistake, 我放下心 ...

Wonderful school.  Heard lots of elite schools require kids to compete in 校制朗誦, but never provide any training.

jojo127 發表於 12-9-19 23:19
點解你唔話,就係因為佢入過初中幾年好學校,打好了個底子,才再有機會發奮重上正軌呢?難道你認為佢一早在band ...

Maybe he/she eventually woke up after messing around in top tier school for 5 years. Anyway, there is a good message to pass to our kids - it's never too late to start working hard!!!

grace_xian 發表於 12-9-19 19:30
她並沒有把全部責任怪在學校及老師身上,我亦不太明白大家的情緒點解咁激烈,我都有提到有只是個別情況

...
如果叫你感到不快的話,讓我說聲對不起吧!

其實我的重點並不在名校的成績下滑與否,今年升了,下年還可保持嗎?今年跌了,明年還不是可以再來!若成績和性格配合得到的,相得益障,或可收事半功倍之效。相反,尤如膠龍之於仔或難以舒展。實沒有褒貶成績的需要。

我只是對時下的青少年不勇於承擔的態度感到氣餒,將得失過錯摘於別人頭上更是要不得。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-9-20 01:02
如果叫你感到不快的話,讓我說聲對不起吧!

其實我的重點並不在名校的成績下滑與否,今年升了,下年還可保 ...

我理解你的反應了, 可能是我的標題也有偏頗, 引致誤會

如果真的存在搵藉口呢啲情況, 我也認為佢哋好衰, 應該先係自己身上搵原因的

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

like_travel 發表於 12-9-19 21:04
讚成! 最緊要小朋友讀得開心,我女現在好enjoy 番學。今日math quiz 只係錯了一條minor mistake, 我放下心 ...

叩到門有得揀至可以咁講

Rattie 發表於 12-9-20 13:43
叩到門有得揀至可以咁講

其實好多經歷過升中洗禮的家長,最終都會歸於平淡。今天學懂欣賞總比以往的執著好!

like_travel  你真係明白我既心情 ! u read my mind   發表於 12-9-20 16:12
:verycold: :verycold: :verycold:

Rattie 發表於 12-9-20 13:43
叩到門有得揀至可以咁講

Rattie,

其實叩唔叩倒門好睇家長咩心態, 可能一線 (Band 1 A+++ ) reject / 咪試二線 (Band 1A++) / 二線(Band 1B)  都唔得, 就試(Band 1C)... 當然係要七月放榜當天及第二天要叩晒所有target 學校先.

like_travel 發表於 12-9-20 16:27
Rattie,

其實叩唔叩倒門好睇家長咩心態, 可能一線 (Band 1 A+++ ) reject / 咪試二線 (Band 1A++) / 二 ...

當然知你好儘心儘力去幫女女叩門
成功只替你們高興,冇任何 hard feelings

ohnono 發表於 12-9-20 16:01
其實好多經歷過升中洗禮的家長,最終都會歸於平淡。今天學懂欣賞總比以往的執著好!

入到理想學校對我來說只係另一個挑戰嘅開始
未讀過都真係唔知是否合適,只怕做錯決定
女女讀得開心,成績過得去,於願足矣
咪係同 like travel 一樣 ~ 開始欣賞學校嘅時候囉

看過大家保貴的意見,我也覺得最緊要適合小朋友

引用:+本帖最後由+leequeen+於+12-9-20+09:00+編

原帖由 leequeen 於 12-09-20 發表

樓主已提及過呢位實習同事由好ge中學

就係因為佢有幸入band 1中學打底,升到band 3預科,對個間band 3學校已係最好最有潛質個批,老師緊係寧舍願意花多啲時間栽培呢批學生去做好份業職報告啦