用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書  

謝謝您的分享!!!

回復 jeoy126 的帖子

好多謝你既意見呀!

係喎~ 我都唔醒起比頸巾佢帶添!

你講得啱, 我個仔都係屬於亢奮型, 偏瘦, 身高標準(健康院話). 我都覺得佢冇乜血氣, 一早已經想同佢睇中醫, 以前試過一次(睇咳), 耐何佢唔肯飲藥, 唯有等佢大d至算, 或者我上網睇下有乜湯水係補氣血吧!

因為佢既課外活動通常在放學後, 食埋午餐起碼三點才上床, 根據以往經驗, 佢要碌好耐至瞓到(或者瞓唔到), 果時可能已經四點, 會唔會太晏呢? Anyway, 我試一排先!

哈哈哈哈...我個仔係對住我至會化身成口水佬既, 但我又唔覺佢講廢話既~ 佢會同我講好多知識性既問題, 只係佢只講佢想講既野啫! 由n班到依家, 3位唔同既老師比佢既評語竟然係一樣: 內斂, 唔主動, 有性格...老師叫我用"交換情報"呢個方法, 但係只有少少改善, 真係令人頭痛呢! 或許我再強硬些吧!

吖, 係喎, 仲有一事想請教! 普通既科目我都可以教到佢, 但我地(學校及家裡)都唔係說英語的, 為了遲d返小學, 我希望加強佢英文口語及聆聽, 有人提議我請家教, 平d而且慳時間, 但...對於要學英文口語及聆聽, 響屋企咁學會唔會太死板或效果冇咁好呢?

我姪兒及有d同學仔返過金鐘既英國文化協會話唔錯, 上堂生動有趣, 但係我覺得遠左d(我住油塘)及貴左d, 請問你有冇建議呢? 如唔方便公開的話, 請PM我吖, 真係萬分感謝!

回復 魚兒小寶貝 的帖子

My child has switched from British Council to English Excel at the beginning of G1 for location convenience. It runs small class which I feel better for my child. Note that it does not offer specific exam focused English programme, say, for Trinity or cambridge exams. Instead, they focus on all round English language skills development for kids individually.

They have branches in Tiu Keng Leng and Lam Tin. Both locations are not far from Yau Tong. However, the course fee is close to that of British Council.

回復 huba 的帖子

好似幾好喎! 多謝你呀!

好多家長PM我,問我喺學習同身體調理方面的建議,我都一一回覆咗,但系,真系好嗮時間。我希望家長除左補習方面的問題之外,唔好PM我,最好喺本貼直接問,我答覆一個,可以畀所有人都睇到,大家都可以同時學習,我又唔需要做重複勞動。同埋,呢度都有好多家長可以畀到其他意見,PM我只能得到我一個人嘅答案,但其實經驗喺各種各樣,因人而異,聽多D不同人嘅意見,一定好過聽我一個。

MonkeyGirl 發表於 12-10-10 16:41

樓主, 真的 要 請教你.....小女今年三年班, 成績中中...小一 & 二 在補習社做功課,  ...

你呢個問題幾乎喺所有返工族家長最常遇到、又最難解決嘅問題。我唔知你屋企經濟環境點?好老實講,呢個年紀嘅小朋友,你要佢自覺去溫書,基本冇麼可能性,除非喺特別乖。我嗰女都系咁,喺小學前三年,我喺叫我家姐幫我睇住,日日盯實佢,先可以keep住啲成績,等上了高段,小朋友開始生性,先會慢慢變得自覺。

補習社真系別無他選情形下的一個選擇。好似你小朋友嘅狀況,最好喺有人睇住,請補習老師來跟自然喺最好嘅選擇,但如果經濟條件不允,你不放多打聽下坊間有哪幾家出名惡死,嚴格嘅補習社,丟喺補習社,雖然學唔到乜嘢,(千企唔好指望補習社會教你嘢)但至少有人睇住佢,就唔會咁浪費時間。而且好多補習社有幾人小組,價錢雖然唔便,但如果無法負擔上門補習嘅,唯有呢條路可行。總之,我喺極不贊成喺小朋友未習慣自覺溫書之前,給予太多自由空間。你而家松慣咗,再大D就好難收拾啦。

魚兒小寶貝 發表於 12-10-11 11:51
吖, 係喎, 仲有一事想請教! 普通既科目我都可以教到佢, 但我地(學校及家裡)都唔係說英語的, 為了遲d返小學, ...

如果有條件屋企請嗰英文叻D嘅工人,都系一個極好嘅辦法。我去過咁多家庭,基本上自細由工人湊大的小朋友,英文口語和聽力都好好,等去到小學高段,就算冇左工人,佢都已經打好咗嗰底,學上去就好輕鬆。

出去上口語堂都系一個唔錯嘅選擇,其實都唔便,但收到嘅效果,可能唔系想像中咁好,喺要幾年,長期性堅持上,咁就一定有效果。但我計過條數,不如等到大個D,送去外國寄宿家庭,差唔多都系呢筆書,但時間和效果就爭好遠啦。

以我自己女女來講,從小冇跟過工人,口語相對來講薄弱。聽力方面,只要小朋友入到精英班,聽得英文多,佢唔會差到去邊,而小學階段keep打好詞彙和語法基礎,去到名牌中學,基本都能應付。而口語呢啲嘢,無需要太緊張,只要小朋友嗰底好,等去到一個語言環境,自然就會飛速進步。好似我女,雖然而家口語唔定當,但我唔擔心,只要佢考試出來嘅成績OK,基本功扎實,到時候搵一個暑期寄宿家庭,一個月就可以搞定佢語言關。從時間和精力,同成效的正比性來講,呢個喺最好的途徑。

哩片文章真係超贊!非常實際同一針見血。我自己要番工,不過都用好多心思係教我個女(四歲半),樓主所講關於學業既心我亦有實行!

其實唔開電視,唔準有電子逰戲,只有書、顏色,益智玩具,已經係好好既開始!

我最鍾意英文口語性格比既分析呢!

大家共勉之!

好多謝你既意見! 你講得好啱呀! 以前我都諗過請個英語OK既工人姐姐, 不過小兒並唔係一個自律既人兼性格有少少少爺仔, 我怕佢會愈來愈曳, 所以上年開始唔返工自己湊.

其實我都明, 一星期上果一堂咁活動式既口語堂, 效果應該唔會好顯著, 不過我覺得囝囝佢係"想講唔識講", 佢有時會嘰喱咕嚕扮講英文, 但我冇能力指導佢, 而且我估上呢d英文堂係愉快既, 希望佢可以愉快咁接觸英語. 三來佢遲d可能有機會上英文小學, 我希望一開始佢都聽到三四成吖! 所以我現在諗住K2下學期或K3開始上, 到返小一就會停.

回復 HappiMom 的帖子

Agreed.  Plus if parents also cooperative, kids will not be interested in all these kind of devices.  My kid seldom indulge in playing electronics games coz  we adults do not play either.  In this situation, kid will be more focused not only in studying but also other aspects

認同, 早睡係一個良好習慣!

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

請問如果時間唔夠用,應該選以下那件事先做。

我女一般8:00-9:00就訓,放學在補習班做2小時功課,食飽飯,沖涼,已經是8:00

沖涼後應做咩最先,最重要,因為佢好快就眼訓。
1, 讀故事,談心
2, 溫習
3, 練琴 (如果唔練,就只可以星期六日才練)
4, 公文英(佢已經學左一年,如果唔做功課,可能要停)

因為通常只可以做到一樣野,佢就訓,我真係唔知邊樣先

小一生喺補習社放2個鐘,好似冇必要,我唔知你女女功課喺唔喺真喺有咁多,可以做足2個鐘,通常浪費嘅時間可能仲多,比如排隊等對答案,唔專心冇人管等等。所以我覺得你應該喺呢2個鐘裏面做下文章。1,喺唔喺真喺有必要放補習社 2,喺唔喺真喺需要2個鐘,小一生其實個半鐘做功課足夠。

返屋企之後,即刻食飯、沖凉,談心和講故事其實可以喺呢個時段穿插進行。對於小一生,每日問下學校情況會比講故事更重要,故事可講可唔講,就算放到星期六、日講都唔遲。但每日趁住沖凉、食飯時間問多D情況喺好必要,但唔需要特登劃一塊時間出來。
溫習、練琴、公文英,都可以隨機應變進行。如果有小測、默寫,溫書時間占多D;通常情形之下,練琴都喺要勤力D,因為琴真系要靠練,靠擺時間落去先會有成效。如果凈喺星期六日練,進步會好慢,等同於浪費昂貴的學費。如果琴差唔多熟嗮,就可以放時間喺公文英,就算平日冇時間,都仲有星期六日畀佢做。
所以,嗰時間表應該系:逢考試、默寫溫習先,平時應該以練琴為主,公文英和講故事都可以放星期六日去進行。談心就日日喺吃飯、沖凉時進行。

RE: 中文科提升

唔好意思,咁多位關心本貼嘅家長,因為近排學生多小測,又要睇住自己女女,所以少咗上來更新。
繼續上次關於中文科嘅話題。
閱讀方面,上次我已強調要選擇性提供書籍,不過我知道好多家長都系就住小朋友,佢鍾意睇么就么,其實呢樣嘢喺見仁見智,我嘅觀點喺,時間有限,小朋友唔做得太多嘢,讀唔到太多書,如何將有限嘅時間充分利用好,放到更有意義的閱讀上去?
閱讀等同於交友,睇一本好嘅書,等於交一個好嘅朋友,好多人鍾意交朋友仔,只要唔系損友就得。我就唔系咁睇,小朋友喺好容易受到周圍環境影響,如果佢朋友仔好自私,唔識得尊重師長,又或者會講不雅用語,又或者貪玩,懶散,咁你小朋友第日一定都會沾染類似嘅習氣。所以,我女女自細好少朋友,因為我把關甚嚴,好明確話佢知,邊D人唔可以做朋友,點解唔得,所以女女好識得分是非對錯。
閱讀方面都一樣,自細我已經灌輸畀佢,邊D書值得欣賞,值得睇,邊D書喺好低B,唔值得睇,慢慢訓練她對閱讀嘅選擇,咁等佢大個時,佢就已經有自己獨到嘅眼光去挑選一些上層次、對自己有益嘅書,佢喺小五時,已經借D好有哲理性、其他小朋友覺得好悶嘅書回家,同學仔話佢品味怪,佢不屑理睬,佢覺得佢已經超越咗佢嘅同學,唔需要同人爭你是我非。呢個就系閱讀嘅好處,讀得好書越多,人嘅境界、視野,心胸都會開闊。
講了半天,還沒有講到究竟要睇邊方面嘅書,概括一下,我喺絕少畀小朋友睇中文故事書,要睇故事書就必須選擇英文版,咁先可以培養到英文閱讀能力和英文閱讀興趣,如果連英文書都要好益智,咁小朋友可能會排斥英文書了。
中文書嘅選擇,包括1,知識類,比如科學、地理、人文,總之同增進知識有關嗰書籍。2,哲理類,包括品德修養,待人處事,性格培養方面,總之喺講道理嘅書籍。3,歷史,人物傳記類,人物傳記好重要,通常我會將呢類書作為首選,人物傳記對小朋友的各方面培養都會帶來影響。當然要選擇邊類人物傳記,全在於你將來想小朋友成為咩人,我就比較鍾意選擇歷史人物,文學人物。
等小朋友上了高年班,就可以著重睇多D文學性書籍,以提高寫作能力,通常好多作文精選集就是不錯的選擇,如果去到圖書館,睇下邊D書描寫性強,通常我同補習中文及中文寫作嘅小朋友借書,都會選擇一D散文類書籍,逼小朋友朗讀,筆記,甚至背誦。
低年班開始閱讀,家長可以提問式來檢查是否真正理解書本內容,等同於教佢做閱讀理解,等上咗高年班,小朋友已經好自然識得自己去分析,操練各種練習,根本就冇需要,因為佢已經形成咗很好嘅語感。
但通常好多小朋友都喺冇時間閱讀,怎辦?唯有操練這個下策。市面上好多練習,買邊本?呢度畀D貼士一路虔誠讀到呢度嘅家長,揀策略出版社,唔系我同佢做廣告,我凈喺用呢間出版社嘅練習,佢D練習比較有針對性,佢嘅標點符號,重組句子、閱讀理解等專項練習質量比較高,特別喺閱讀理解二,內容會比較深D,好多市面上其他出版社嘅好多。
唔記得講好重要嘅一樣嘢,幫小朋友準備一本筆記簿,要漂亮的封面,佢鍾意嘅個只,寫明喺精華集,要佢記錄喺閱讀當中,遇到嘅好的詞彙和成語,同埋好嘅句子,初時可以唔分類,當積聚到一定程度,就可以同佢講,是否要分類?比如哪些是心理描寫用詞,哪些是景物描寫用詞,再著他進行分類記錄。古人有講:好記性不及爛筆頭,所以抄錄都好緊要。如果有可能,可以將佢抄錄嘅詞語做溫習和默寫,咁小朋友嘅認知能力會提供神速。
好了,又要出門了,暫時講到呢度,其實都可以幫到家長好多啦!第日繼續講下數學科。

PPLUI  請問在那間書局可買到策略出版社? 在大x...三x..商x....都找不到.... 不知是否要出大區先可找到,本人家在青衣!thankyou very much!!  發表於 12-12-9 22:36

Jeoy126,

我很久沒上來,估不到一來這個區,今天竟然看到你這個好帖子,萬分感謝你無私的分享。我亦有請教,關於我小兒,他是一個中小的學生。

他中文科平庸,若要他作文或作句,如果口述的話,可以做得不錯,但要寫出來的話,就只是草草完成,詞不達意,寫不出好文章或句子,一句講晒"怕寫字"。
英文科方面,不用我粗心,很喜歡看書,閱讀英文小說能力極高,考試或測驗都是自己溫習,不用我催促,相反地要求我幫他溫習,但與中文科一樣,但當要作文時,只會草草完成,經常數字數足夠沒有。
數學科就頭痛了,可能中文平庸,理解題目時會有不明白的地方,因此經常犯無謂的錯誤,而且他認為自己了得,只用心算計不用算草紙,引致有很多careless mistakes出現。因此每次測驗或考試,我主要是提點他要做算草和覆題,當然他沒有這樣做。

由於我要返工,平時他放學回家就休息、睇圖書或玩Lego,差不多要6:30pm才開始做功課,但速度非常之慢,經常發白日夢或翻閱身旁的圖書,所以令性急的我很不安。其實小兒整體成績是中上,但我覺得他還有改善的空間,我應如何幫助他。

不好意思,文章太長了。先謝謝你的回覆。

jeoy126 發表於 12-10-5 10:39
唔好意思,咁多位關注本貼嘅家長,因為呢段時間女女有思想變化,我去咗其他論壇,討論管教青春期仔女嘅方法 ...

我請想問有關管教青春期的帖子是那個,因為我找不到,可否給我連結呢? 謝謝!

我女女今年小六最近沉迷金庸小說,睇完一套追第二套,妳教我如何是好?

LyNeC  I think this is very good habit!!  發表於 12-10-25 10:47

jeoy126 發表於 12-10-5 10:39
唔好意思,咁多位關注本貼嘅家長,因為呢段時間女女有思想變化,我去咗其他論壇,討論管教青春期仔女嘅方法 ...
中文靠閱讀,英文靠背誦,數學靠練習

樓主..請問你可唔可以詳細一點解釋"英文靠背誦"?