用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書  

Very good sharing, thank you so much.

Thanks for the sharing.

回復 jeoy126 的帖子

搵好既中文書真的很難, 又要佢識睇, 我現在都搵緊中文書給5歲小兒, 請問有冇好介紹呢?

朋友個囡囡九歲來M, 一般只能再2-5cm, 佢高了18cm, 現在中4, 身高178cm, 而且晚晚係訓幾粒鐘, 佢係校隊排球擊球手, 日日係學校jump, 無時間做功課. 所以每晚2點至訓, 父母一般高, 媽媽較高.

不過小朋友係要keep住10點前訓, or 對健康不好.
運動對長高很重要.

引用:回復+jeoy126+的帖子 搵好既中文書真的很

原帖由 VVian 於 12-09-28 發表

搵好既中文書真的很難, 又要佢識睇, 我現在都搵緊中文書給5歲小兒, 請問有冇好介紹呢 ...
考慮買台灣的閱讀123系列。

回復 Cherishvalue 的帖子

謝謝, 是否要上樓書店購買呢?

iamderek  銅鑼灣誠品好齊  發表於 12-9-28 23:43

回覆:VVian 的帖子

我由台灣直接訂購,我知書都有得買

引用:我由台灣直接訂購,我知書都有得買 +

原帖由 好命婆 於 12-09-28 發表
我由台灣直接訂購,我知書都有得買
我想講書展有售

Thx!!!

thanks

我孩子有敏感,不能吃牛肉,一歲多已不能喝牛奶,唯有轉吃豆奶,豆將等。

gatochat  有冇試吓羊奶? 我個仔冇飲人奶後我就比羊奶佢, 因為羊奶同人奶比較相似. 到大約佢兩歲, 咪諗住唔洗咁煩停咗 .點知佢開始出eczema, 再轉番羊奶就冇事!  發表於 12-10-23 02:41
yiyiyima  中醫來說,牛奶屬性涼,過敏的孩子可選擇性溫或平,如燕麥奶或羊奶。我小孩三歲前屬嚴重過敏,后經過自然療法,已無大礙。  發表於 12-10-9 12:16

THANK YOU VERY MUCH FOR YOUR SHARING.

catcatmom 發表於 12-9-28 14:44
朋友個囡囡九歲來M, 一般只能再2-5cm, 佢高了18cm, 現在中4, 身高178cm, 而且晚晚係訓幾粒鐘, 佢係校隊排球 ...

多謝你畀咗一個好好嘅實例分享,以此可見jump對長高的作用非同一般。
不過呢個例子,長高嘅代價太大,如果冇估錯,小朋友成績唔會掂,缺乏睡眠身體長期處於疲勞狀態,必定影響學業,將來慢性病纏身的機會好高。如果唔系想佢做專業運動員,我唔太贊成畀太多運動小朋友。畢竟,我地要嘅喺均衡發展,學習階段就系將學習搞得好,同時又能維持身體健康,做到一個平衡。

VVian 發表於 12-9-28 14:31

搵好既中文書真的很難, 又要佢識睇, 我現在都搵緊中文書給5歲小兒, 請問有冇好介紹呢 ...

我女女5歲時,我喺用咗大量時間喺圖書館同佢搵書睇。因為呢個年紀嘅書要求唔高,睇完就算,如果冇第二個小朋友接住上,買書造成嘅浪費都好多,當然如果屋企條件好好,咁喺買好過借。
呢個年紀,通常都系圖畫書,每頁圖畫一句話嗰D,你把握一個原則,無聊嘢唔睇,要有知識性,教育性嘅圖畫書,先拿來睇。小朋友嗰腦,無需要裝太多咩公主、王子嘅無謂嘢,就連玩具,都要以益智為前提,小朋友喺咁嘅氛圍長大,思維會比較純品,亦比較容易管教,腦里冇么亂七八糟嘢,也利於第日佢專心于讀書。我女女就系一個好好嘅例子。
仲有,就喺一定要陪讀,一定要一本一本來,即話,每本裏面嘅字,句子都識讀,故事佢可以複述,咁先喺完咗本書,可以睇第二本。養成呢個一本一本來嘅習慣好重要。當然呢個階段嘅家長喺最辛苦~~

qb2011 發表於 12-9-30 08:44

我孩子有敏感,不能吃牛肉,一歲多已不能喝牛奶,唯有轉吃豆奶,豆將等。 ...

你可以考慮試下其他動物奶,比如羊奶,都會好過你長期飲豆漿,豆奶。

看了JOEY126的文章、有点回応:-
①游水:点解一定要学?如果到左怕水時才学、就非常困難。 所以並不需要成為水上飛、但就一定要学到落水不会怕、蛙式起馬要游到25M。
②体操:我個女都係4歳開始学体操、不是花式、只是一般体操項目(自由体操、平行木等等)、体型都好好、同埋筋骨都好「松」。
③BALLET:就100%賛同JOEY講的、成年都係一、二個動作、唔知為MAAK。 這個我就真係唔知点解GUM多人学。 LATINO舞:我覚得好有型、腰又要挺直、非常賛成、女児只是学了5個月、但已学得有辦有眼、BALLET学左3年、完全是無聊的。④隊際活動、我覚得可以訓練団隊精神、有它的好処。現在的小朋友不境太自我了。④汽水:我家裏也是絶対不放的、就算盒装飲品、看似正気的維X的LEMON TEA等等、也是糖分不軽、可免即免。⑤睡眠時間:這個我就従0歳開始已経注意、一定不可以犠牲・就算現在差不多9歳了、也要8:30上床。 6:30起身。 睡眠時間、就真係好多香港父母没有注意的、総有籍口不譲小朋友早睡。

zcw2011  体操 :: can you tell me what is the name of the place?  發表於 12-12-28 15:37
jeoy126  恩。游水喺要識,但未必要成為常規運動。我意思喺:以游水代替平日嘅運動並不妥當,我女女就系識游水,都打籃球,但不作為經常性活動。  發表於 12-10-5 10:44
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

繼續~~~~

唔好意思,咁多位關注本貼嘅家長,因為呢段時間女女有思想變化,我去咗其他論壇,討論管教青春期仔女嘅方法,所以幾日都冇來更新,請各位諒解。不過大家放心,我嘅女女被我成功收服,而家我喺佢最知心嘅朋友,最忠誠嘅戰友,諗下都好開心啊!因為女女啱啱升中入咗男女校,喜歡高form哥哥(一個個正是風華少年),就來跟我要自由,唔想受我監管,并為此跟我吵架。但最終,我成功處理好同女女之間嘅問題,而且引導佢爲了令高form哥哥會鍾意佢,而努力做好讀書、才藝、體育等各方面事項,女女比之前仲聽話,無論做運動、彈琴、讀書,都更加畀心機,喺一個非常好嘅成功例子。等完咗呢篇,或者我會去中學版分享管教青春期子女嘅心得,因為與本貼冇關,我亦不在此費筆墨了。

繼續我地嘅話題,以我十余年嘅補習經歷,同埋親手調教女兒嘅心得,總結出15字嘅讀好書嘅黃金法則,“中文靠閱讀,英文靠背誦,數學靠練習”,家長遵循呢個法則去做,可以節省好多時間,走少好多彎路。就算你自己中、英、數樣樣唔叻,你凈系監督佢三樣野:“畀中文書佢睇,叫佢背英文單詞、句式和課文,買數學練習來做”,佢成績唔會差去邊架啦。道理很簡單,中文不外乎“詞語填充、重組句子,排句成段,續、改寫句子,修辭運用,和閱讀理解”,靠你畀佢操練,佢識嘅凈喺操過嘅嘢,有時連操過都可以唔記得。但如果小朋友閱讀得多,就會產生一種語言感應,好自然就識去分析理解。而小學階段嘅英文好少會偏離課業內容,想成績好,一定要背。數學冇捷徑,靠嘅喺熟能生巧,多做各類練習,要有D難度、市面上好嘅數學練習好難搵。

我會將中、英、書各科分開來詳細講。但最好畀D耐性,因我太忙,又要去補習,現階段亦要關注女女的新動向,沒有足夠時間,但我會儘快寫完。請大家原諒。

Ching_Mammy  我覺得英文都係同中文一樣靠閱讀, 不是靠背誦.  要寫得一篇好文章, 背景, 情節, 經過可以係閱讀過程中領悟.  發表於 12-12-20 16:55
brabra  多謝!  發表於 12-11-11 23:59
brabra    發表於 12-11-11 23:59
HappiMom  超讚哩十五字真言!  發表於 12-10-13 00:43

miffy 發表於 12-10-5 09:58
我仔晚上9:30-10pm訓, 朝早7am起身, 計起來都有9個鐘睡眠時間, 但佢weekend可以訓12hrs, 佢一星期番2日田 ...
放心啦,特別喺男仔,遲發育好正常,好多都系等到上中學先飚高。要長高最好嘅運動喺帶有跳躍性嘅動作,同埋拉筋。你試下卑佢去有單杠、雙杠嘅運動場,日日玩倒吊(用腳勾住杠),堅持一段時間,一定有驚喜,不但身高,連埋腦部。
如果嫌麻煩,你都可以喺屋企天花板吊個飾物,適當高度,日日畀佢跳,試下掂到個飾物,如果有日掂到,就有大禮物送,再適當調節高度,以此類推,小朋友開心,又有助于身高發育,堅持半年就有成效。

zcw2011  AGREE  發表於 12-12-28 15:42