用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

回覆:shadeslayer 的帖子

Agree with you, debates or discussions that help to learn different point of views.  You are just straight to the points, but why not.  Reverse or critical thinking is important too other than appreciation.

Totally agree with you!

回覆:LITTLESPICY 的帖子

我又係做全職補習老師,亞b而家三歲,會學左補習哥哥姐姐一樣自己乖乖地做功課同睇書,我教其他學生時,佢又會八卦嚟問咩係四分之一,一齊聽下書,佢的確比同年齡嘅小朋友識得多嘢,有分析力同common sense,所以湊仔再辛苦我都堅持要在家中幫人補習

回覆:aprilyau 的帖子

其實樓主一開始就有講自己是在家幫人補習的,是否屬曲線廣告就見人見智。有d似保險經紀,sell客之餘,自己和家人也會買埋一份。
幾年前迪x尼英語套裝極為流行,當時在BK也是Sales與真正用家難分。

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

如果我想賣廣告,沒期望找到生意,我就不會在post disclose 自己做補習。出發點或多或少有找生意的企圖。

自己做網民經驗淺,今次先至接受唔到。今次學識係網絡世界,都係唔好咁認真。(可能自己太蠢,太認真之過

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

這裡有很多會員,多年來分享無數資源,意見,個案,有些已十年了,從沒提自己職業,最重要的是文章內容。真心分享,何須一開始便說自己是補習老師。樓主收夠學生,那會有時間再來?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

同意你觀點,IPA在小學冇乜作用,只是個人觀點,本人主修語言學,只是分享觀點,不喜勿插

做人有時唔可以太過陰謀論的,樓主自稱補師,都可以分享成功經驗架。聘請得補師,都是成年人啦,懂得分辨真假啦!唔通人地叫你看多D書,你又話人開出版社呀!

HKUBB  真心分享又何需有意無意間透露當補習老師呀!  發表於 14-2-3 11:42

引用:好多家長PM我,問我喺學習同身體調理方面的

原帖由 jeoy126 於 12-10-12 發表
好多家長PM我,問我喺學習同身體調理方面的建議,我都一一回覆咗,但系,真系好嗮時間。我希望家長除左補習 ...
Joey,多謝你無私的分享。我而家有一個好大的煩惱,就係送個女去讀連鎖式幼稚園的國際班,定出名有愛心學券的幼稚園好,請問你何高見?

thanks

好好學習一下至得
‹ 上一主題|下一主題