用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

英文一定要聴NATIVE的発音、唔係就只会満口香港英文、到聴鬼老講的時候也不会明白。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

多謝分享, 小女今年五歲幾, 下年讀小一, 但到現在為止, 我要培養她的閱讀習慣真係有d困難, 她好像不太喜歡看書呢!怎麼辦?

JJDBB  唔好怕困難,因為你們一齊睇,睇睇下佢識多d野,慢慢就會自己揀書睇,睇睇下佢會對某類書有興趣,總之,帶佢去圖書館睇,慢慢陪養,堅持就好架!   發表於 12-10-5 12:27

同埋, 我個女行路都係入字腳, 如果學溜冰會唔會好d呢?

咁係咪飲得多豆漿, 女仔會m嚟得早呀, 因我阿女唔鐘飲牛奶. 所以我比豆漿佢代替囉.

jeoy126  間中飲下就得,但當牛奶咁日日飲,真系唔贊成。反而我地有左咁上下年紀的媽媽,就最好日日飲豆漿。牛奶唔鍾意同唔飲得分別好大,你試下用D獎勵  發表於 12-10-10 08:49

多謝你的分享!  記得得閑回來再繼續!

回覆:hohol 的帖子

要應付中學的英文,閱讀也很重要呢!

jeoy126  是啊,英文閱讀都好重要,但對於低階小朋友,英文背誦打基礎還是要放在最前面。等上咗高段再輔以英文閱讀。  發表於 12-10-10 08:52

我小兒4歲多, 暑假比佢學溜冰, 原先諗住玩下, 點知佢好鍾意兼溜得幾好...其實我對溜冰真的又愛又狠, 我覺得花式溜冰好優美, 但又唔想佢吸咁多寒氣!

睡眠方面真的很難攪, 佢上K2第二個月開始唔肯瞓晏覺, 試過強迫佢瞓(我陪埋佢), 佢都只係響床上碌, 碌成個幾兩個鐘, 瞓唔到之餘仲浪費時間, 之後唯有唔瞓晏覺, 晚上九點半之前瞓著直至第朝八點零起身返學. 就咁睇有十個半鐘好似ok, 但佢經常瞓得唔好...叫呀, 踢呀, 打晒交咁! 老師話佢有時返學早段既專注力比較弱, 現我只好要佢再早d瞓, 希望可以改善下啦!

我地一星期都會去兩次圖書館, 佢勁鍾意睇書, 佢依家識好多中文字, 數學方面都好好, 英文只係普通(我地有睇英文書, 但比例係5:1). 佢響學校既成績只係一般, 因為佢唔鍾意表達...呀~ 唔係, 係佢只表達佢想講既野. 我係全職媽咪, 日日都會同佢傾計, 佢基本上都係一名口水佬...但, 對於我既提問, 佢冇乜興趣答! 問佢學校既逸事, 佢話"我地唔好講呢d"; 同佢睇書, 問下佢書既內容, 佢一係叫返我答, 一係就惜字如金, 答我一兩個字, 更加唔駛盼望佢睇圖講故事! 所以校內成績麻麻, 呢樣亦令我好頭痛!

我想幫佢改善呢方面, 但唔知點做啊! 唔通要send佢返"面試班"學表達?

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

您好!
我有以下問題:
1.  
我一向很重視女女的睡眠,所以開學起我就沒有去奶奶度食飯(佢地8:00開飯),我不懂得煮飯,現在都是煮很簡單的,但會以有營養為主,不過就好小(送)。

2.  
我女女4:10先返到屋企,回到家,我又唔想佢太辛苦,所以會俾佢邊看電視,邊吃水果,再做功課。到做功課時又自已發自己脾氣,俾佢訓,又唔夠時間,而且一放學叫佢訓又唔訓,於是今日叫佢做功課,佢就認唔住係書枱訓,但如果午睡後,就變成要10:00才能睡。我知道要9:00前睡會好點。

1。其實我係咪應該堅持,小(送),還是去奶奶度食,多點營養
2。放學回家即做功課,會唔會太迫佢,沒有午睡,又可能做做下功課訓左係書枱

回覆:sumyau1012 的帖子

其實一放學,趁佢仲未好想睡,食少少野就開始做功課,完成功課先可以睇電視或者玩,會令小朋友習慣盡快完成功課,唔會拖慢黎做。

Mighty 發表於 12-10-5 11:00
英文一定要聴NATIVE的発音、唔係就只会満口香港英文、到聴鬼老講的時候也不会明白。  ...

講得好啱!但通常好難做到。所以我喺好贊成畀小朋友學國際音標。我就系自己落手落腳教小朋友國際音標,雖然學起上來好悶,小朋友唔鍾意,但堅持咗一段時間,小朋友會睇到成果,無論認字和記憶、發音,都會有個飛躍,小朋友就會有興趣。而家我囡囡都系自己查電子詞典,先自己讀個拼音出來,跟住再聽真人發音,以此作為加強。而家佢D英文根本唔需要我幫手。
如果屋企有條件,每年暑假送去學游團都喺唔錯嘅選擇。我就喺度搵緊,最好喺寄宿當地全英文家庭,送去一個月,返來就好唔同,其實我地喺小朋友身上補英文嘅開支同送佢地去外國一個月唔會差好遠,但效果就差好遠了!

2PGirls 發表於 12-10-5 12:14
多謝分享, 小女今年五歲幾, 下年讀小一, 但到現在為止, 我要培養她的閱讀習慣真係有d困難, 她好像不太喜歡 ...

你要總結下,喺唔喺其他好玩嘅嘢畀太多?試想一下,當佢嘅生活內容只剩下書本之時,邊到佢唔鍾意。
要培養一個好習慣,都系要從改變家庭生活模式落手,唔系一件簡單嘅事,喺需要家庭各位成員配合。比如你囡囡,你可以試下麼都唔畀佢,包括電視、遊戲,除左書本。出去玩耍都要cut,一有空餘時間就帶佢上圖書館,間中可以去波波池休息一陣,再返圖書館睇書,等佢習慣咗看書,就已是事半功倍了。

學溜冰喺一個唔錯嘅選擇,但真系要做足保暖措施先得,因寒氣太重。

魚兒小寶貝 發表於 12-10-9 00:44
我小兒4歲多, 暑假比佢學溜冰, 原先諗住玩下, 點知佢好鍾意兼溜得幾好...其實我對溜冰真的又愛又狠, 我覺得 ...

你講得冇錯,寒氣吸入太多真系對身體唔好,但如果佢鍾意,你可以喺保暖方面多加強,特別喺要頸巾,因後頸喺風口位,你要同佢講好條件,要溜冰冇問題,但一定要圍頸巾,特別男仔又冇頭髮遮擋後頸風口位,寒氣好容易侵襲。
睡眠方面,好多小朋友都屬於精神亢奮型,我女兒就如此。4歲多小朋友唔瞓午覺真系唔系咁好,但幼稚園通常喺下午好晏先畀小朋友瞓,而且一瞓又好耐,到左夜晚小朋友咁喺唔想瞓。所以我嘅做法就系畀小朋友返半日,中午接回后好快食飯(食唔嗮都算,總之一到時候就瞓),即刻畀佢瞓,當然陪睡會好好多,又可以知道小朋友真正入睡的時間,但午睡切忌瞓太久,通常15-20分鐘就可以,最多不超過30分鐘,家長通常喺唔捨得嗌醒,要狠心,因為中午睡太多晚上必定要遲睡。仲有你小朋友不能安睡可能喺氣虛虧,我估你小朋友應該喺好瘦嗰只,唔知啱唔啱?你或者可以帶佢睇下中醫,開D安神補氣血嘅中藥,因為佢太細,我唔敢推薦咩藥畀你。總之調理好身體,睡眠就自然會改善。
你要改左佢口水佬呢個壞習慣,因為未必個個人都好似阿媽你咁樣,鍾意聽佢講野,咁樣上到小學或者中學,會唔得人鍾意。佢想選擇自己想講嘅嘢,你都可以選擇你想聽到嘅嘢,當佢一開始講廢話,你就要即刻終止佢,如果阻止唔到,要唔睬佢,即刻走開,留底佢一個,畀佢知道你凈喺想聽D你有興趣嘅嘢,其他冇謂講。你要有措施改掉呢啲壞習慣。如果佢鍾意讀書就多d借書返屋企睇,好過做嘅口水佬,如果佢對你的問題冇興趣,你寧願唔同佢講野,唔問嘢,畀兩個字佢“睇書!”

sumyau1012 發表於 12-10-9 21:58
您好!
我有以下問題:
1.  
1.你可以跟奶奶提議畀小朋友單獨開飯,要喺7點前解決。如果唔得,就自己煮。太遲開飯對小朋友消化和腦部發育嘅影響喺你估唔到,所以一定要早開飯。而家嘅小朋友唔需要擔心營養。
2.放學回家如果佢覺得攰,最好即刻畀佢瞓,食小小嘢就夠。如果佢唔想瞓,就即刻做功課,爭取夜晚早瞓。電視最好放到做完功課,最好都系睇新聞,其他無謂嘢都系越小越好。但先做功課嘅習慣一定要養成。

jeoy126 發表於 12-10-10 08:44
你要總結下,喺唔喺其他好玩嘅嘢畀太多?試想一下,當佢嘅生活內容只剩下書本之時,邊到佢唔鍾意。
要培養 ...

謝謝你, 請再分享你的經驗!

回覆:jeoy126 的帖子

如果叫佢先做功課,會唔會迫得佢太緊;還有,在無精神的情況,做功課會唔會吸收唔到。

佢放學返黎叫佢訓,佢唔訓,(佢本身唔鐘意訓),因為佢覺得訓左就無時間玩。

而家升小一,覺得時間好唔夠用,每日放學至睡覺,得4個小時,有時覺得佢好辛苦,好心痛,但我又唔能夠由佢,而家夜晚連睡前談心,都唔敢,怕佢夜訓

sumyau1012 發表於 12-10-10 11:47
如果叫佢先做功課,會唔會迫得佢太緊;還有,在無精神的情況,做功課會唔會吸收唔到。

佢放學返黎叫佢訓, ...

返屋企第一件事喺做功課(一系就瞓),呢個喺一個好習慣嘅養成,冇得到你心痛,就系因為你覺得逼佢太緊,第日就會養成佢懶散嘅壞習慣,而家喺一年班,你仲可以執佢D學習習慣,等過著調教嘅黃金時間,你再三改變就好難了!
小朋友就系一塊泥膠,你要捏成咩作品,全在家長一念之差。

喺冇精神嘅情況之下,學習當然唔吸收,我喺極其反對。在呢個情形之下喺要強制性休息。小朋友當然想玩唔想瞓,十個有九個都喺咁,到佢提出想瞓,已經喺攰到透支咁制了。所以要同小朋友講條件,你可以同佢講,你瞓著一分鐘就夠了,我就會嗌你起身。你目的喺要佢瞓著,佢真系瞓著,當然幾分鐘全在你把握之中。而且你可以畀D獎勵佢,如果你瞓一分鐘,等你做嗮功課畀你點點。。。。如果你小朋友喺掛住冇時間玩先唔肯瞓,咁你真系要改變下家庭制度,有瞓先有的玩,冇瞓就冇得玩,咁自然佢就會鍾意瞓了。

308  agree. 小兒現在 K3 返上午班, 由K2 開始我都叫佢食完飯休息半小時至45分鍾便要做功課, 要養成一個好習慣  發表於 12-10-10 16:35

回復 jeoy126 的帖子

樓主, 真的 要 請教你.....小女今年三年班, 成績中中...小一 & 二 在補習社做功課, 原因我要上班 & 佢 當時小一真 的不知 怎麼開口讀 題目給我 ( when i was in the office ) , so 佢 就 在補習社做功課, 平時溫書都係 我 同 佢 溫..

其實她都不喜歡在在補習社做功課, 因為好 noisy . so in this year P3 , she didn't go there , 改為在家..因為佢 已大個 女懂得看題目, 有問題會給我電話.. 總括說功課ok , 有改正.. 但 我 唔 mind.. 仲好 這就是佢 不懂既地方, & exam 前就 會 concentrate those mistake ...

佢 口口 聲聲話會自己溫 dictation.. & revision ,但一真的要 佢 溫時, 就好似拉牛上樹咁, 佢 發脾氣, 又 一路寫 , d 字 ugly 到 無 人睇到... i understand in this situation , 佢 唔 係 真 心讀書, 好難會 remember .. but 時間緊迫...我無時間叫佢 "明天再溫吧 "!!! , 只可叫 她 take a rest for 5-10 mins, 但 after 10 mins , 再 叫 佢, 佢 仲 嬲.. 唉.. 我可以點教佢, 其實佢 明要 溫習.. 但 叫 佢 真 係 去 做 時, 就 難 law....

佢 自己溫時 太慢了, 可 用一天時間去記 10 個 生字 ( english ) , 佢 有 讀 phonics, 但 佢 唔 用, ay be she didn't know how to apply . .....頭痛 中

回覆:jeoy126 的帖子

好多謝你既分享,你既經驗實在可始幫到很多人。

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

回復 jeoy126 的帖子

Do you mean phonetic?  If yes, strongly agreed with you.  It's very useful and more accurate.  There is still some limitation on learning phonics.  You may not be able to pronounce all the words - tricky words - that's what people said.  My kid is also learning phonetic.  It's boring.  But once you can manage, it's very useful.

jeoy126  冇錯,我講嘅就系phonetic,為求所有家長都能明解,我儘量打中文。  發表於 12-10-12 15:00
‹ 上一主題|下一主題