用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學1st Interview
go

英華小學1st Interview

請問in完英華小學1st Interview嘅家長, 可否分享下interview內容?

回覆:seamama 的帖子

我都想知呀,唔該幫下手,俾D brain dump, 感激不盡 !!!

回覆:英華小學1st Interview

據我理解所有1st interview已完了,對嗎?我只想為來年做好準備

回覆:mic1021 的帖子

會比幅畫個小朋友(注意是一張圖畫咁大把),然後叫小朋友講故事。好似仲有比時事名人的相,問小朋友知唔知係邊個

回覆:cmt1010 的帖子

時事名人的相似乎好難,可以講下咩名人?
特首?

唔知呀,個仔講到一舊舊咁,佢話比三張相佢睇,問佢邊個係行政長官,但又話比我聽三個都係女人,都唔知堅定流。

引用:唔知呀,個仔講到一舊舊咁,佢話比三張相佢

cmt1010 發表於 12-9-19 09:29
唔知呀,個仔講到一舊舊咁,佢話比三張相佢睇,問佢邊個係行政長官,但又話比我聽三個都係女人,都唔知堅定 ...
有個唔系唐XX咩?

回覆:點算好 的帖子

我個仔話問美國總統,唔知真唔真!

joantsang 發表於 12-9-19 11:30
我個仔話問美國總統,唔知真唔真!
我都懷疑,因為今年3~4月(選特首果排)學校有同佢地介紹,佢系知道果尐人,但又系因為咁,佢會唔會mix up 左兩件事.算啦~~問佢同睇X-file冇分別.

回覆:點算好 的帖子

算啦! 都考完囉!努力預備跟住落嚟嗰d挑戰吧!

引用:我個仔話問美國總統,唔知真唔真! +

亞仔話睇圖問問題, 連數學都係, 講故仔, 畫畫, 3個老師輪流叫佢地出去問!

chunsamyuen  3個老師係真既,但輪住問問題,亞囝又無講喎, 我囝都係講到一舊舊.  發表於 12-9-19 15:14

我仔話俾條扭扭蛇佢,叫佢扭出啲野嚟介詔

一組小朋友入去, 捉個捉個小朋友見三位老師, 不用見的在旁睇書, 三位老師問, (1) 英文問題, 係邊到住? 坐什麼返學?讀邊間幼稚園?  ..... 我個仔話人人問的題目不同,  (2) 派一張相, 我仔說不是人物, 老師問相內是什麼? 是太空人, 我仔仔見到其他相片是物件, 但張張不同. (3) 有一張畫紙, 內有一個circle, 有些是一條line or two line, ......等等, 老師叫小朋友可在上面drawing, 畫完后, 講番自己畫什麼 (4) 好似有講故事, 定話聽完故事答問題之類(這個不肯定, 仔仔講到唔想講下去)

點算好  yes, 好奇怪,唔單止系呢一間,幾間都系咁情況,問下講兩句,再唔系就唔出聲~~  發表於 12-9-19 17:58

回復 Gerard 的帖子

係啊,我兒子就話題目係政務司司長,下面有幾個女人的相,應該有林鄭,梁愛詩,仲有一個話唔知道,我仔話揀佐林鄭,另外有用英文問簡單的題目,仲有數學題

我阿仔話(1)老師俾張紙佢, 有個圓圈, 叫佢畫野,
(2)有拼圖, 但我問佢有幾多塊, 佢話得3塊
(3)睇圖書, (4)認中文字, 但阿仔只認得個小字
(5)用英文問佢問題, 佢話自己識答, 不過又講唔出問咗佢D咩

Thanks for sharing!

如有參與以往年度interview的, 歡迎分享俾今年嘅家長!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我只知道,阿仔話老師會當場講返個答案話俾小朋友知,佢啱哂,係圖畫講故事唔識答~
恐龍家