用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小vs德望小學
go

聖心私小vs德望小學

請問就學術,升中前景,學生品德方面邊間好d ?聖心是否中文小學?

有錯請指正:
SH: 小班、半天、校舍小、學費平d、谷d、高考叻d
GH:大班、全日(好早)、校舍大、泳池、學費貴d
請就讀家長比多d意見

可能我識得人少, 我識嘅GH畢業生叫我唔好考GH, 佢地自己都不幫女申請, 但SH畢業生就對SH好熱愛.

SH !

引用:可能我識得人少,+我識嘅GH畢業生叫我唔好考

原帖由 papajelly 於 12-10-28 發表
可能我識得人少, 我識嘅GH畢業生叫我唔好考GH, 佢地自己都不幫女申請, 但SH畢業生就對SH好熱愛. ...
不過我認識的德望舊生父母幫女兒報讀德望,也在德望一直讀上去喎

回覆:Confident 的帖子

Me too

可能我識得人少,+我識嘅GH畢業生叫我唔好考

原帖由 papajelly 於 12-10-28 發表
可能我識得人少, 我識嘅GH畢業生叫我唔好考GH, 佢地自己都不幫女申請, 但SH畢業生就對SH好熱愛. ...
我則認識一位SH 舊生讓女兒在GH 讀書。

其實2日都幾唔同,地點分別大(住港島既可能儘量不選GH,住九龍的或會PREFER GH)。
而且SH 番半日且好早上堂,住得遠都幾慘(住港島都7AM上車了)。
另外還要處理佢下午時段要有什麼活動等。

papajelly 發表於 12-10-28 13:12

德望學費升幅好勁, 可能係原因

for me, I vote for SH as I like small class, half day...
Of course, you must consider the location.  Both schools start very early in the morning....

Mommy-Maggie 發表於 12-11-14 10:39
for me, I vote for SH as I like small class, half day...
Of course, you must consider the location.  ...
我都覺得LOCATION幾緊要!
唔好諗住"最多咪早少少出門", 因為連續6年"早少少",唔易捱!
另外,太遠既話,要四出撲街車番學都幾麻煩.
冬天既時候要6點起身都幾慘架!

回覆:聖心私小vs德望小學

兩間都係一樣好早返架,所以我個人prefer SH. 起碼返半日小朋友可以有番下午少少私人時間。宜家小小年紀要返全日,真係辛苦過大人返工。我地個個年代返半日,可以下午睇吓卡通片,去吓圖書館架嘛。

CoffeeCake 發表於 12-11-14 11:36
我都覺得LOCATION幾緊要!
唔好諗住"最多咪早少少出門", 因為連續6年"早少少",唔易捱!
另外,太遠既話,要四出 ...

Location 真係好緊要, 小朋友要精神聽書和做功課. 唔夠精神會成日病.  有同學住深井, 最後都係為小朋友好, 要轉校.
~easybring~

eggmama 發表於 12-10-28 10:32
有錯請指正:
SH: 小班、半天、校舍小、學費平d、谷d、高考叻d
GH:大班、全日(好早)、校舍大、泳池、學 ...
學術上是同級的,啲人覺得邊間出名啲好睇個人係邊到長大;港島大既覺得SH出名, 九龍新界大既覺得GH出名啲。情况有如港華vs九華, Marymount vs Maryknoll.

如講高中成績, 真係要考慮埋交12年學費既因素,未別係教學質素既分別。最近三年GH插班走學生既質素, 真係出乎你想像,有去DGJS, SPCC, Marymount, 天神,協恩, Maryknoll等。學費和siblings都可能係原因,所以去到中六, 可能走咗兩成精英。

學術上是同級, location真係幾重要。

咁呢兩間同St Clare比呢?

一間港島,一間九龍!邊間近d就邊間!