用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?
樓主: chloewong1211
go

14網vs16網,邊個網嘅學校好d ? [複製鏈接]

onchai 發表於 12-9-25 17:19
回復 ANChan59 的帖子

你囝囝 / 囡囡 係咪讀緊衛理? 我都係鍾意佢比較冇咁谷, 升中又唔錯... 而且我有25分 ...
囝囝畢業了,現在中六。
升中成績比所謂"活動教學"點都重要些,有六年愉快學習是合理,愉快學習唔等於乜都唔駛做,辛苦都可以愉快。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

bongbongmum 發表於 12-9-25 16:36
回復 chloewong1211 的帖子

以下是我心目中的排位--

太古咁差咩?  我舊同事個女讀太古, 入咗庇利羅士, 後來做咗醫生

chloewong1211 發表於 12-9-25 17:30
嘉諾撤係我首選,我有一仔一囡,囡會入小學先,但嘉諾撤好似唔係咁適合男仔,點好呢 ? ...

因為嘉諾撒多數女仔讀,我唔太prefer 有女校男生的感覺.我兩個都係囝,有其他更好選擇就真係唔會考慮.

melonfans 發表於 12-9-25 17:54
太古咁差咩?  我舊同事個女讀太古, 入咗庇利羅士, 後來做咗醫生
每間學校都有讀書成續好的學生,有d學校多d,有d學校少d, 太古應該係後者....
你舊同事個女可能就係果"少d裡面其中一個", 仲要係係咩學校都讀到書.
我兩個囝比較心散,我希望佢周邊多d讀到書的同學,會對佢有正面影响.所以學校整體成績及讀書風氣要好是我其中一個重要考慮因素.

每間學校都有支持者,只要自己覺得為小朋友揀到最好的便儘了父母的責任!!

evaken  agree二線都一定有top 學生  發表於 12-9-26 16:05
melonfans  ic  發表於 12-9-26 11:34

之前有家長分享過丹循唔錯, 新校舍, 學生純品有禮......不過, 少班好難入......

去年仲有人15分入到, 唔知今年呢?

回復 mama667 的帖子

佛教康山本來會被殺校, 不過, 憑校長老師的努力唔洗殺校......今年仲開多一班有兩班小一, 一班聽聞得十幾廿個學生, 其他年級都係得一班......我朋友講分分鍾老師仲多過學生, 對於需要多些照顧的小朋友, 或許都是好事......

醒目開學勳章 王國長老

我見東區家長對太古comment亦唔錯, 雖然算唔上14網名校, 不過穩陣之選中, 都應該算ok值得考慮的, 我相信同12網李賜豪差唔多, 唔係首選不過上位中, 係有heart既學校

14網有福建子弟, 16網亦有好多漁民子弟, 都好有錢

樓主, 都係要睇你小朋友適合邊類小學&你0既配合啦(因為有d要勁功課,默書,測驗)! 活動教學14網比較多, 我仔係唔谷得, 我會選14網。16網谷0既學校就有4小龍: 兩間基灣, 柴米, 丘佐榮, 全部大班

七點半 發表於 12-9-26 09:30

去年仲有人15分入到, 唔知今年呢?

去年有3班, 今年得兩班, 如15分唔多樂觀, 加上丹循會計宗教分,
樓主有15分+宗教分5分, 即有20分, 都好大機會呀~

上年有3班(75人), 自行分配學位有38個位,
供有兄/姊在該小學就讀, 或父/母在該小學就職的小申請人, 約佔學校小一學額30%(23個位)
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補

自行分配學位, 佔學校小一學額不少於20%
因此自行分配學位有15個
(75x20%)個位比「計分辦法準則」的人

今年有兩班(50人), 自行分配學位有25個位,
供有兄/姊在該小學就讀, 或父/母在該小學就職的小申請人, 約佔學校小一學額30%(15個位)
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補

自行分配學位, 佔學校小一學額不少於20%
因此自行分配學位有10個
(50x20%)個位比「計分辦法準則」的人

前年我大女果年都得兩班, 最後派位得17個位, 即有8個位去左必收生度.....

evaken 發表於 12-9-26 15:44
樓主, 都係要睇你小朋友適合邊類小學&你0既配合啦(因為有d要勁功課,默書,測驗)! 活動教學14網比較多, 我仔 ...

其實我個女係要推佢幾次先會行嗰種人嚟,所以想試下俾d壓力佢睇下會唔會好d。

回復 evaken 的帖子

哈哈
‹ 上一主題|下一主題