用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?
樓主: chloewong1211
go

14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?

咁如果得15分同一校網想入嘉諾撤,會唔會好難 ?

回復 chloewong1211 的帖子

愛秩序官立, 明德 等等都是次要的學校......有人話聖馬可及筲箕灣官立就麻麻地......

回復 七點半 的帖子

多謝你嘅回覆,請問14網又有邊幾間次選嘅學校呢 ?  

住14網得15分入嘉諾撒係唔係好難 ?

我會選14網, 16網公屋多比較多新移民, 14網中產多, 家長學生質數會好D, 唔知有冇發覺西灣河一街之隔, 近海如鯉景灣, 嘉亨灣就分左14網, 逸濤灣都貴價樓, 埋邊舊區果面係16網.....

七點半  但係唔好忙記, Quarry Bay及北角是福建人天下, 同樣有咁樣case, 不過, 可能佢地有錢d唔洗住公屋......  發表於 12-9-26 09:24

實在太有趣! 14網家長心儀16網學校,16網就心儀14網!對一街之隔的西灣河家長太不公平! 真是唔知點規劃!

我就係16網心儀14網,住係西灣河邊,過一個巴士站已經係14網.

如果住係14網,我都肯定仍然心儀14網,唔會隔離飯鑊香!!

醒目開學勳章 王國長老

各人有各人選擇姐, 我鐘意活動, 住12網又點丫, 咪又係無間岩自己........

回覆:14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?

中產,家長質數好不代表學生質素好,好多學校名列前矛的學生,多是家庭背景在有得比較下差些的,即或去到很出名的名校都是一樣。

ELWEV    發表於 12-9-25 12:30

bongbongmum 發表於 12-9-24 14:28
我就係16網心儀14網,住係西灣河邊,過一個巴士站已經係14網.

如果住係14網,我都肯定仍然心儀14網, ...

咁14網你有咩心儀學校呢 ?

evaken 發表於 12-9-24 13:18
我會選14網, 16網公屋多比較多新移民, 14網中產多, 家長學生質數會好D, 唔知有冇發覺西灣河一街之隔, 近海 ...

我覺得14好的,北循都唔錯,活動同小班

me too! 我對面馬路就已經係14網!!!!被迫跨區!!!

以下是我心目中的排位--

首選:
衞理,北循,丹循.炮米  

次選:
滬江,北官

不會選:
太古,北官(雲景道),康山,啟基
嘉諾撒(呢間學校應該几好,但我兩個都係囝,所以唔岩)

回復 bongbongmum 的帖子

康山佛教學校有冇聽過好唔好?

醒目開學勳章

回覆:14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?

愛官如何?

onchai 發表於 12-9-20 23:02
咁衛理小學如何? 開心教學?
當年首選,又唔谷,成績好,唔計基灣,他的升中派位算最好....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 bongbongmum 的帖子

請問你最終自行報左邊間? 我揀左母校衛理 ^^
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回復 ANChan59 的帖子

你囝囝 / 囡囡 係咪讀緊衛理? 我都係鍾意佢比較冇咁谷, 升中又唔錯... 而且我有25分, 自己必揀^^
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

bongbongmum 發表於 12-9-25 16:36

以下是我心目中的排位--

嘉諾撤係我首選,我有一仔一囡,囡會入小學先,但嘉諾撤好似唔係咁適合男仔,點好呢 ?