用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?
go

14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?

14網vs16網,邊區學校好d ?

請問有冇人俾到意見呢 ?

回覆:14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?

16網我會簡兩間基灣,14網就會簡嘉諾撒

同意你的看法!

chloewong1211 發表於 12-9-17 13:42
14網vs16網,邊區學校好d ?

咁萬一入唔到依2間,次選仲有邊d呢 ? 同埋平均嚟講邊一個網(14 vs 16)嘅學校會質素好d ?  

我都打算揀呢2間 (16網), 我覺得16網多d選擇, 我仲會揀柴米, 仲有其他未諗到, 其他人有乜建議? 我希望我仔考到是但一間直資, 咁我就唔洗玩呢個遊戲!

回復 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

不是只可四選一嗎? 否則可能唔知派左去邊 wor.......新舊基灣, 柴米及邱佐榮, 只可選一間, 然後已經要放二線學校, 有沒有家長可給予意見??

點解要4選1? 我囡囡小六, 但係因為讀私校, 冇參與過派位, 所以我都一知半解, 所以我唔知要4選1啊!

醒目開學勳章 王國長老

因為4間都係大熱, 放第2無機會, 所以只可以揀1間擺第1, 然後揀2線

16網多選擇, 起碼有新、舊基灣, 柴米, 丘左榮等, 仲有愛官.....

多不多選擇, 純粹個人感覺及選擇..................

我係16網,前年要揀小一,有做過功課,真係覺得16網無一間岩心水

反而覺得14網大部份也各有優點,最後自行跨區博14網最鍾意果間,最後入左!!咁快亞囝啱啱升左小二啦. 到左而家都慶幸當日自己無揀錯!!

引用:+本帖最後由+bongbongmum+於+12-9-19+22:53

原帖由 bongbongmum 於 12-09-19 發表

多不多選擇, 純粹個人感覺及選擇..................:thi ...
Can u tell me which school?

bongbongmum 發表於 12-9-19 22:52
多不多選擇, 純粹個人感覺及選擇..................

請問你認為16網d學校有咩缺點 ? 而14網有d咩係比16網優勝呢 ?  可以分享一下嗎 ?  

七點半 發表於 12-9-19 15:07
回復 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

不是只可四選一嗎? 否則可能唔知派左去邊 wor.......新舊基灣, 柴米及邱佐榮, ...

請問邊幾間係2線學校呢 ?

For myself, I like 14 rather than 16, actually, 16 is more school to choose

香港嘉諾撒學校
聖公會聖米迦勒小學
中華基督教會基灣小學
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
聖公會柴灣聖米迦勒小學

Anloo 發表於 12-9-20 13:13
For myself, I like 14 rather than 16, actually, 16 is more school to choose

家在14網,但得15分,但如選基灣有20分(加宗教分),咁我點排位好呢  ?

我知愛碟灣比較多人楝,除非你鐘意,或者舊基灣會易啲,不過我覺得二間基灣都好大壓力(both家長和小朋友,因為我有朋友個女自從讀小一開始,我朋友瘦了一個圈),我會楝柴米

回覆:14網vs16網,邊個網嘅學校好d ?

男仔又鐘意活動的柴米,女仔靜些的,專注力好的基灣,超有音樂天份的新基灣

回覆:Anloo 的帖子

其實柴米同新舊基灣係一樣谷,都有精英班!唔會讀得舒服!

咁衛理小學如何? 開心教學?
當你見到天上星星,可有想起哥哥...