用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎? ...
樓主: el123
go

如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎?   [複製鏈接]

我贊成,時間好用些,孩子精神也好些

原帖由 marcuscyrus 於 12-09-16 發表
我贊成,時間好用些,孩子精神也好些
仲有小息十五分鐘!到底夠唔夠時間去·洗手間同飲水!仲要上上落落

回覆:chanwendy 的帖子

你女兒才剛小一,遲多一陣你就明

回覆:如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎?

我女學校返全日,但下午吾洗上堂,星期二同四,學一體一藝,星期一,三做功課時間,隔個星期三上公民教育科,星期五就返半日,但我都寧願一,三都早放,早d返屋企好過

moboy  唔錯 wor!  發表於 12-9-29 08:26
moboy   唔錯 for!  發表於 12-9-29 08:25

贊成, 可以多了時間學喜歡學的事~

我贊成返半日,尤其初小學生,太長時間在外面了,四至六年班可續步加長時間。但返學不能太晏,若與幼稚園生、上班人士一起塞車,時間長了又是一種折磨,除了那些行路返學的學生。若返全日,我贊成下午只是午餐、做功課、課餘活動、運動、音樂、到圖書館等這類活動。

超级赞成,還小朋友一個快乐嘅童年。可惜機会奇低。。。

回復 wister 的帖子

True.  In fact, with the low birth rate, kids can still go to morning school and enjoy half day off at home.  Teachers can still have enough time to make use of the afternoon to do preparation.  win win situation

回覆:如果小學變回從前分上下午班,你會贊成嗎?

贊成,而家D小學生仲辛苦過返工

贊成, 上午返學, 下午可以温書又可以出街放吓電, 細路仔咁活躍, 唔明點解成日困住唔比郁唔比玩, 戶外都可以學習, 在乎家長點教. 應該可以部份學校半日部份全日, 等有需要的家長可以有得選擇.

係呀,親子多啲时间溝通,家庭問题都少啲

我超贊成!
第一,全日制只是把半日要做的事情拉長,你計下,早會多十五分鐘、多九個字食飯,多十五分鐘一個午息,條數一樣!
第二,最初推全日制,明明話下午是主要活動時間(包課外活動、主題研習、閱讀等),以擴闊學生生活知識。而家呢?只有部份直資做到,其他學校又咪主教學科知識。
第三,跟據多項研究顯示,小孩要有午睡,這對他們發展很有幫助,而且他們年紀還小,一定要有時間hea的。
現在小學生每日放學,做完功課,温下習,連電視都冇得睇(當然我指高年級),點算?我做家長都好心痛,但香港的、上下午校已絶跡了!我想找一間都冇!!!

ANNAFRIEND  聖心仍然係上下午校, 你可以考慮下.  發表於 12-10-6 19:00

如果小學返半日學, 3小時計(即180分鐘), 最多只可以有四堂課  
每堂用40分鐘, 共160分鐘. 兩堂課堂後, 有一個20分鐘小息.
(必讀科, 一星期5堂)
1)        中文
2)        英文
3)        數學
4)        常識

(選擇科類別一)
學校按學生意願, 自行選擇是否上課, 如果要上, 全年都係要上堂.
5)        體育
6)        音樂
7)        美術

(選擇科類別二)
學校按自己是否需要開辦此課, 而放在平日下午或星期六上堂 如果要上, 全年都係要上堂.
8)        普通話
9)        宗教

下列課程/活動, 為了遷就主科學習, 可能要放學後, 午膳後安排.
課外活動、主題研習、閱讀.

如果半日上課時間改為4小時, 當時可以在類別一及二作出選擇.
其他時間, 由學生/父母自行安排.

致於返學時間, 各有好壞.
早上8:00 返, 可免跟上班一齊迫車, 方便雙職父母送返學
早上9:00 返,  跟上班一齊迫車
早上10:00 返, 可免跟上班一齊迫車

回覆:buzzanna 的帖子

重有分上、下午的學校,但好少。我只係知男校有華仁,女校有聖心。

回覆:buzzanna 的帖子

Hi buzzanna,
煩請提供關於"多項研究顯示,小孩要有午睡,這對他們發展很有幫助"的資料給我。Million thanks!

buzzanna  我肯定我睇過呢篇報導,佢話上午學習過後,有午睡時間對小朋友好好的,因可讓腦袋休息,整理所學的東西,讓腦袋有新"空間"接受更多事物。但這是數年前的報導了!   發表於 12-10-9 23:01

我贊成做完功課後還有時間出去運動

版主

贊成!  小朋友返全日, 放學後仲要做功課, 等同大人返工要 OT.

我十分贊成, 就算返下午班都好過現在, 日日在趕時間, 又要早起, 又多功課, 又要溫習默書測驗, 快瘋了

我覺得初小應該返半日, 高小先全日就最好. 初小的小朋友最須要休息同玩樂, 而家小二功課多左根本冇時間休息. 家長同小朋友都好慘.

如果真係改為半日,+請問各位媽咪會選舉"上

原帖由 PandaVV 於 12-09-21 發表
如果真係改為半日, 請問各位媽咪會選舉"上午班" 或 "下午班 " ?
如果係無得選擇, 由政府派位, 您的小朋友只 ...
我會贊成半日而且鍾意下午班,放學後做完功課跟住食飯,睇書&上床瞓,第二朝早瞓醒後温書,練琴,又或者課外活動,輕輕鬆鬆過上午班又要早起,冬天未天光就要出門口,有時更要抽時間給他午睡,但總好過全日,全日只不過在校食飯&上多一堂,倒不如早d放學好過以上都是本人經驗,不喜勿插

回覆:el123 的帖子

當然讚成,每天多了幾小時喎!

‹ 上一主題|下一主題