用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人剛升上聖約瑟係坪石-彩虹個間呢?可以分享嗎? ...
樓主: Macusmama
go

有無人剛升上聖約瑟係坪石-彩虹個間呢?可以分享嗎?

回覆:zarplalam 的帖子

家長是可以大約知道學校公開試成績的。
根據明報「升中選校全攻略」上年此校高考成績我記得是B2頭。
2-3年前網上討論區有人估計此校會考14分大約2O幾%,但「升中選校全攻略是4O幾%,相差太大,所以要小心資料來源。
此校校網公佈會發放獎學金獎勵今年公開試取得好成績的同學。高考有2O人,文憑試有21人。領獎準則1.經聯招獲本地大學學士課程取錄  2.於高考得A或於文憑試考獲5或以上
我想這校並沒有淪落到Band3

我說當然有好有壞,但你的孩子只不過在這校三年吧!做學生當然不知啲老師和校長內部嘅事。我家人做咗噤耐,當然同啲老師好friend,佢都係親眼親耳親身知道!至於你講到呢間中學甘好,敢佢有點解又係band2中中呀!

我講mud人都收,並不一定是你講果個差仔,歷年來都有收,你知道邊一個咩?全校歷年來唔會淨係得佢一個差仔囉,所以你唔好攪錯!

又唔駛太緊張既, 其實大家都係分享知道既事, 信與唔信, 信幾多成大家自定, 心中明白每間都有好同唔好既事與人. ^^

校長和老師唔啱關家長甚麼事?
可能你年紀仲細,不知道在職場上有很多公司和機構都有這種事發生。排除異己,迫吃死貓,有心靠害,D辦公室政治真是見怪不怪!😭😭😭
你是不太清楚這校現在的教學語言,因語言微調後是沒有中中和英中之分。此校普通班主科除數學用中文教外,其他科同英文班一樣用英文教。

講到 St Joe 變左 Band 3 羅底橙?!會唔會作得大左d呢?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手