用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不開心
go

不開心 [複製鏈接]

因為小兒有自閉症, 今年入讀衛理道李炳小學一年級.  一心諗住嗰間學校好包容同埋小班支援呢類學生, 點不知開學不到兩星期竟然有兩個同學仔俾班主任打手扳.....雖然無打我個仔, 但係就俾佢鬧到mu 响地下話好驚...之後响屋企做功課遇到唔識做時常說好驚. 個班主任仲要用好差嘅語氣同啲家長講: 佢咁樣俾我就打死佢喇!! 佢唔聽話我咪打佢兩吓手扳.  呢個老師係咪唔想教呢類學生??  好怕下個到我個仔.
   0    0    1    0

嘩...真係咁講...咩老師黎架..可唔可以投訴,不過又怕之後比針對, 好難搞...

回覆:不開心

正常小朋友都憎佢啦,何況自閉的小朋友! 若對住這老師一年,要個仔變回第一天開學的模樣相信要花多幾倍時間,值得嗎? 我會親身見校長強調兒子驚恐的情況,若校長不理會,亦沒意思再留低。不擔心投訴完被老師打罵,年代不同,現在若有這樣離譜的老師,我一定告上教肓局!

醒目開學勳章 王國長老

而家法例吾俾體罰架wor!學校教學生維持o係70年代

vincher  Agree  發表於 12-9-15 19:55

簽名被屏蔽

回覆:elainening 的帖子

若提出要求,應該是所以轉班的!

法例都唔容許體罰,一定要告訴校長同教育局

回復 evonpig 的帖子

其實有無真係了解成件事先, 個內容係咪真係100% real ?

答案如果係
你可以同老師私下傾下, 如態度照舊, 請上報給校長, 只要係講道理, 我相信校長亦會明白事理.
如果作為家長也怕事膽怯, 或心中有事不吐不快, 你知道你這種身教在繼續潛移默化比你小朋友嗎 ?
明白你小朋友有自閉症, 更需要一個有廣大胸襟, 樂觀精神的媽媽作為背後的支持. 你開朗, 小朋友也開朗,
你憂愁, 小朋友就更憂愁, 先解開自己的心結, 才能教好下一代, 以生命影響生命.

答案如果只是一半一半
也請你親身同老師了解一下, 談談你心內的睇法及意見, 打開老師及家長的心屝, 持開明樂觀態度面對之.
我很體諒你這個偉大的媽媽一點也不易做, 正能量發放吧, 努力 !

係啦,先了解事實既真相,有時小朋友有一種主觀性,與老師溝通多些,也許有另一種收穫!
當然,如果係事實如此,就應該轉一間老師質素好一些既方面學校(指接納學生,包容),
努力媽媽

mandy304, 嗰間唔係名校, 我只想個仔讀得開心, 有錯嗎?  唔通我我一開學貪口痕同班主任作對? 作為自閉兒家長所受嘅眼光同壓力外人不會明白的. 謝謝大家的意見. 星期五我已經同校長講咗, 佢話會跟進. 平日係由我媽接送我個仔, 開學前預備班可以觀課嗰陣, 我媽已經同我講覺得吒呢個老師態度好差, 好似好唔想教呢類特殊仔, 又用啲"死喇佢咁樣" 嘅用詞同我媽及其他同班家長交代學同情況. 仲時常黑面對呢班仔, 好難接受!!

A仔的家長有時真的很無奈,唔係話轉校就可以轉校,但一般融合教育都會編埋D有特殊需要的小朋友在一班,方便照顧,而且會編D比較有愛心和較有經驗的老師教那一班,所以我覺得你做啱了,等校長知道呢個老師可能唔適合較教這一班!

體罰? No Way

了解事實先 ... is it really the fact ...

李炳小學嚴重收生不足, 老師無理由咁倒米, 建議同校方了解一下

加油

醒目開學勳章 王國長老

引用:李炳小學嚴重收生不足,+老師無理由咁倒米,+

原帖由 HappyEE 於 12-09-18 發表
李炳小學嚴重收生不足, 老師無理由咁倒米, 建議同校方了解一下
倒轉唸,如果長期嚴重收生不足,會吾會係質數有問題呢

引用:因為小兒有自閉症,+今年入讀衛理道李炳小學

原帖由 evonpig 於 12-09-14 發表
因為小兒有自閉症, 今年入讀衛理道李炳小學一年級.  一心諗住嗰間學校好包容同埋小班支援呢類學生, 點不知 ...
報警。明顯child abuse. If you don't act for your child, your son can't learn what is right or wrong and when he grow up he also don't act for himself.

回覆:evonpig 的帖子

你知道自己小朋友有自閉症、填表時有沒有認真了解這間學校是否適合他呢?如果這間學校根本沒有甚麼經驗或支援自閉症小朋友、就算投訴校長似乎對你小朋友幫助不大。如果就是唔合適、可有考慮轉校、不竟六年小學很重要、不適合的小學对小朋友影响很大。可找教育處問资料一和支援或找有经驗意願机構查詢、如協康会等!

直接同個班主任傾下了解下咩事先,人云亦云,人地中間加鹽加醋你都唔知啦
‹ 上一主題|下一主題