用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請大家分享或訴說一些旁人地眼光及言語的傷害經歷 ...
樓主: xixi1218
go

請大家分享或訴說一些旁人地眼光及言語的傷害經歷

仔坐巴士踢到阿叔,阿叔怪我唔教佢,我話,佢係自閉既,跟住佢話: 自閉都要教! 我話,我都幫佢脫左對鞋,咁你仲想點呢? 佢收聲但個樣衰衰咁,當時我講緊電話,朋友都明白我委屈,我咪話: 算啦,個世界咩人都有,總有人明,有人唔明。

人地總覺得父母要負責孩子一切行為,孩子有行為必是管教不善。其實背後付出幾多,外人係唔明既,所以,唔期望人明,自己問心無愧,當佢地只係唔理解,一般都係d人自己煩躁理解唔到別人,無謂為佢地影響自己心情。自己明自己最緊要!

我剛剛星期六去順利協康會報課程, 因沒有堂要上, 而且亦有時間, 個女想係度玩下咁玩一陣, 咁我就同姑娘係隔離傾計, 點知有家人係房到出黎, 應該係見完中心姑娘, 點知個小朋友(約歲幾)突然走過黎攞我個女玩梗既玩具, 咁我個女唔鍾意, 用手擋住係隻手, 點知佢阿婆究竟話: "你咁野蠻架, 你都有3歲啦, 你真係野蠻." , 係咁用手指住我個女話, 個時因為掛住安撫我個女, 無同佢嘈.
其實你都黎得協康就知d小朋友比較固執, 有時唔鍾意同人分享, 而且你個孫突然走埋黎攞人d玩具, 佢都有唔對, 點解你只係講我個女

我都試過,同阿仔經過D賣米、賣豆O既雜貨舖,我仔多手,攪到人地D 米掉左,我估半碗左右啦.... 我已經即刻講對唔住,個老闆見到,就話佢咁大個仔都咁(我仔高度十歲,但當年係6歲),之後個老闆轉身拎掃帚掃番個地,就話個仔咁大都唔教,整到佢D 野掉晒落地,咩都唔做當冇事﹗
個伙記見到,我話我有道歉呀,不如計番幾多錢,我賠錢﹗之後個伙記話算啦,老闆係咁喇,你地走啦﹗
我再講唔好意思,話比錢,但佢冇收就叫我地走﹗
之後我一路行一路喊,你估我唔想教到個乖仔出黎咩?佢係多手,係唔O岩,但唔代表我冇教喎~ 果次真係好HURT呀....

好明白大家的感受, 其他人唔會明我地的辛酸  
我會叫自己睇開D, 把口生係人地到, 佢地要講乜隋便佢地.
雖然我仍未完全做到, 但我盡力叫自己睇開D, 加油

我囝好唔好彩跌斷左手骨, 要開刀+加網線+打石膏, 佢自己一個人入手術室, 出返黎又插左喉, 又打晒石膏咁, 我地大人見到佢都覺得辛苦啦, 可況係一個小朋友....佢超驚, 好痛,佢以為D醫生姑娘經過係要掂佢,  一有姑娘行過就大叫, 當然醫生姑娘真係要幫佢果陣, 就無合作啦. 有一晚, 有個姑娘經過, 我囝好驚又大叫, 個姑娘竟然話: "我都未見過D小朋友咁無禮貌咁大脾氣架.." 之後又話:"你一定係好種佢啦, 有D小朋友跌得再傷過佢都唔會係咁..." 下刪幾百字.... 我心諗, 宜家斷手骨喎, 斷骨叫下都好正常啫, 真係好痛架.

其實有些人想幫人教仔,語氣好點,我是不介意的。有次,阿仔問了我好多次同一個問題,去到搭電梯,他又問,我就叫他不要吵到人,出了電梯再講。旁邊的婆婆就很認真回答他的問題,教他。其實我又不介意,我知道那個婆婆是不瞭解他的情況,亦不知道爲什麽我不回答孩子的問題。可能她覺得孩子問問題很正常,要回答,所以她幫我回答了。其實,旁人是一個態度和語氣的問題,如果處理得好,大家都開心,如果態度和語氣傷了人,就如刀槍一樣。有時我想,這也是做人的一些素質,就算一個真的是沒有家教的孩子,那作為旁人也不能說話太難聽,也可以婉轉些。

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+12-9-16+23:36+編

原帖由 pinkdoll 於 12-09-16 發表

有次去澳門 因為過澳門海關好多人 咁我個仔情緒唔係咁好 咁 ...
見義勇唯的 B伯伯,salute.

回覆:請大家分享或訴說一些旁人地眼光及言語的傷害經歷

我唔會怕醜,對於相熟既人,我一早通知佢地阿仔有咁既事,信與不信,體諒與否,我控制唔黎。
但我做左自己可以做既野先。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉