用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣幼稚園~~急
go

青衣幼稚園~~急 [複製鏈接]

青衣有邊間有學卷的幼稚園好呀?
   2    0    0    0

回覆:MANDYYMWONG 的帖子

可以考慮啟思

這是我喜歡的幼稚園:
卓思課程深O的, 傳統O的.
聖多默同啟思校園設施好.

Creative is too easy in the curriculum, PLK Tin Ka Ping is recommended.  The teachers are experienced and caring, the curriculum is just right according to the other parents.

The curriculum of St Thomas is also too easy.

conniewktang 發表於 12-9-19 11:42
Creative is too easy in the curriculum, PLK Tin Ka Ping is recommended.  The teachers are experience ...

你覺得偉景基督顯現堂同平安福音堂好唔好呢?

顯現堂有7成st Cath 質素,每月唔洗$700非常超值!

conniewktang  But parents say it is a bit hea, is it true?  Cannot compare with St Catherine, too easy in curriculum.  發表於 12-9-20 13:12

仔仔錫錫你 發表於 12-9-20 12:33
顯現堂有7成st Cath 質素,每月唔洗$700非常超值!

係?可唔可以講多D我聽呀?

難唔難入架?我個B 係細仔呀
我聽人講係活動教學, 無默書個D. 升小一會否辛苦?

conniewktang  難考到好小學,課程不會深.  發表於 12-9-20 13:15

青衣我通常 recommend 2 間: 卓思&顯現堂
卓思似KV,抄寫多,父母亦喜愛這學習模式,大多小朋友能好快適應小學
顯現堂行project approach, 不用買書,每日一至三樣功課,大多小朋友好快鍾意校園生活從而愛上學習。每日有net教英文約30mins。

小兒在之前另一Kg讀書這

仔仔錫錫你 發表於 12-9-20 13:44
青衣我通常 recommend 2 間: 卓思&顯現堂
卓思似KV,抄寫多,父母亦喜愛這學習模式,大多小朋友能好快適應 ...

我本身唔鐘意KV呢類, 但太輕鬆又怕佢上小學好辛苦.

我有個仔大讀緊青衣村何澤芸所以細佬小學都會讀呢間..你覺得呢間幼稚園接上呢間小學OK嗎?

仔仔錫錫你  我大仔間小學應該比何澤芸谷, 我都唔擔心細女讀顯現堂會跟唔上.  發表於 12-9-20 14:24

小兒之前在另一Kg讀書, 果間kg 同樣行project approach 亦被稱hea, 小功課, 英文時間小.....  但係小兒由k1 到畢業這些年來都暫無聽過有小朋友唔鍾意返學, 小朋友能喜愛校園生活對往後學習是一重要因素, 這是我prefer hea kg原因.  再看小兒及其同學考私小/直資都有不錯表現, 就連6月叩官津亦很好(叩油天最少有3個; 仁立最少4個, 佢地亦因叩門成功而放棄yw, sfa, gh, st joseph, 高主教...), 就知hea 得有道理.

當然除學校,家長亦很重要, 我唔排除個個有特異功能.  如果家長擔心hea, 學校無默書, 其實都可以自己做, 點解係要等學校通知先去預備?  我自己就從k2開始每星期都默一次.   

仔仔錫錫你 發表於 12-9-20 14:22
小兒之前在另一Kg讀書, 果間kg 同樣行project approach 亦被稱hea, 小功課, 英文時間小.....  但係小兒由k1 ...

謝謝..呢間有無普通話? 英文程度OK嗎?

我想問吓青衣區幼稚園競爭大唔大同埋難唔難入?

MANDYYMWONG 發表於 12-9-20 15:06
我想問吓青衣區幼稚園競爭大唔大同埋難唔難入?

我諗最難係CHOICE同埋LH

引用:小兒之前在另一Kg讀書,+果間kg+同樣行proje

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-09-20 發表
小兒之前在另一Kg讀書, 果間kg 同樣行project approach 亦被稱hea, 小功課, 英文時間小.....  但係小兒由k1 ...
我想問咁你仔仔之後即係讀邊間

my fd likes creative. but she's a stay at hm mom so many time to lern with kdis herself  according to level. her daugther very happy

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+12-09-20+發表

仔仔錫錫你 發表於 12-9-20 14:22

你好我想問下你意見,顯現堂收咗上午班, 聖多默未有OFFER不過我估有都係下午班..

你覺得係咪2選一都係應該選顯現堂? 其實聖多默我主要係鐘意佢校舍.

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

想請問下卓思,青衣田家炳邊間好?煩惱中,請幫忙意見。Thanks

‹ 上一主題|下一主題