用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 香港社區言語治療中心好唔好?
樓主: idak
go

香港社區言語治療中心好唔好?

回覆:kartimmi 的帖子

我囝囝上緊荃灣密集式,講嘢進步左

引用:是在觀塘果間?請問大家有什麼comments?正

原帖由 kartimmi 於 13-05-08 發表
是在觀塘果間?請問大家有什麼comments?正考慮join密集班
我覺得老師好有愛心、耐性,家長跟進也做得很好,又肯幫手戒片

兒子一直也在進步之中,中間有去過其他機構及醫院做發展評估,也說兒子發展理想,表達方面delay半年左右,只是缺乏主動性,其他方面也達標,大小肌也沒問題,相信也是老師的訓練有關。

她們的確是很有經驗的特殊兒童導師,常常同我講解兒子上堂狀態及上課內容,讓我配合,但看得出她們不是自閉症專業。

引用:Quote:原帖由+kartimmi+於+13-05-08+發表是

原帖由 TRF北村 於 13-05-09 發表
我覺得老師好有愛心、耐性,家長跟進也做得很好,又肯幫手戒片
補充:言語治療做得很好,兒子讀了大半年,由唔出聲,現在開始有短句。

chaimum  請問你言語治療係邊個治療師  發表於 13-5-9 11:32

我囝囝上緊荃灣密集式,講嘢進步左.

回覆:香港社區言語治療中心好唔好?

Thank you,我會同仔仔報密集班,不過暑期先返

我仔仔都在荃灣上左4個月密集,說話同認知都進步不少,由少量單詞到現在已有大量短句!真的多謝中心的特殊導師,言語治療師及姑娘既教導!

wow, 密集訓練都係幫到手, 暑期考慮吓做密集.  我知道有其他媽媽用緊言語治療師可以提供上門做訓練, 有經驗對自閉小朋友, 口碑都唔錯.

講真,我吾覺有用。上左一個月,覺得好side錢,因為教d野幼稚園老師都有教。

回覆:carmenkwok50 的帖子

同感!

請問讀緊的小朋友幾多歲?

回覆:waiwai23 的帖子

我仔讀時兩歲幾