用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 香港社區言語治療中心好唔好?
go

香港社區言語治療中心好唔好?

想問有無係這間中心訓練?環境及服務好嗎?

回覆:香港社區言語治療中心好唔好?

我覺得好,囝囝28個月,自閉寶寶,讀了兩個半月,
由冇眼神交流,變得有眼神交流,
唔發音,變得多了發音及單字,
由唔同人玩,而家會聊一些熟人玩,
都算進步不少。
我個仔好鍾意返學同老師,亞仔又聽老師講多過我講。

回復 TRF北村 的帖子

我排咗好多嘢都要等, 私人又唔知邊間好﹗好多謝你回覆﹗因為我上網睇到﹗唔洗下下出去尖沙咀或灣仔,搭車係一個好重大問題﹗

回覆:idak 的帖子

果度交通真係好方便,連著MTR,
亞仔最近安坐也進步了,好安慰

請問佢地收費如何?

回覆:熊貓仔媽媽 的帖子

唔同訓練唔同收費,你自己上網睇或者打電話問下好d

http://www.speech.com.hk/

回覆:TRF北村 的帖子

返咗學多咗嘢講,但係坐唔定同好多太空話!

idak 發表於 12-9-27 22:24
返咗學多咗嘢講,但係坐唔定同好多太空話!

其實我都想JOIN佢地的兩師呀, 因為交通較方便, 但係又驚係咪真係有效...
你幾耐先見到成績呀?? 因為價錢都吾平.

回覆:carmenkwok50 的帖子

Join左四個月,價錢方面,見出面都差多,周圍都咁貴,見亞仔鍾意返又有進步,交通又方便

你係咪JOIN兩師班呀?? 我剛JOIN左,本來想JOIN邁步, 但真係太遠, 同埋價錢真係負擔吾到...呢間吾知夠吾夠經驗呢??其實小組黎講都算貴, 如果上左吾見成效我會好失望..

請問你仔仔而加仲有係香港社區言語治療中心上堂嗎

引用:請問你仔仔而加仲有係香港社區言語治療中心

原帖由 於 13-04-22 發表
請問你仔仔而加仲有係香港社區言語治療中心上堂嗎
我小朋友讀緊

我去年4至7月也在這裏上年讀過,看以不專業,個導師很有 Heart,星期日都聼我電話,孩子有很大進步,送了他上學,走去容鳳書 CAC睇書等他放學,自己也能學多一點照顧孩子很不錯,最緊耍係立刻有位.

荃灣老師ok言語專業,但for自閉証不夠專業

引用:荃灣老師ok言語專業,但for自閉証不夠專業

原帖由 bonnievincent 於 13-04-24 發表
同意。我也看得出她們不是自閉症的專業,我選擇這校是我相信自己眼睛,加上去其他機構面見時,其他機構也說兒子有很大進步,兒子的確一直也在進步中,無論是言語或認知。

老實說: 我兒子讀了3個月~我覺得他真的進步很多~老師很專業~本來不會叫媽媽

後來都會叫了~我是看結果的人

要說缺點
就是教室活動空間很小~去洗手間都要去外面上大人的馬桶~設備不足

引用:荃灣老師ok言語專業,但for自閉証不夠專業

原帖由 bonnievincent 於 13-04-24 發表
我也覺得佢地對有特殊需要的小朋友唔夠專業!

回復 lulumelody 的帖子

我都有同感

lulumelody 發表於 13-4-24 17:08
我也覺得佢地對有特殊需要的小朋友唔夠專業!
我都有同感

回覆:香港社區言語治療中心好唔好?

是在觀塘果間?請問大家有什麼comments?正考慮join密集班