用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 少功課少測驗的小學請提供
樓主: applehoney
go

少功課少測驗的小學請提供

回覆:Charlotte_mom 的帖子

“港同“而家的校長是名叫黄桂玲,我去聽講座她說流利廣東話的。你地所講的葉校長是誰呢???

Charlotte_mom  兩樣都岩: 黃桂玲係小學校長, 葉天有係中學校長  發表於 12-9-14 11:29
Unclejt  Mr Ip Tin Yau, Principal of HKUGA College, the secondary section.  發表於 12-9-14 10:36

醒目開學勳章 王國長老

SiuSam 發表於 12-9-14 00:39
回復 Charlotte_mom 的帖子

孩子在港同, 語言(中英)方面如何呢?

俾個例子你; 之前有個老師, 係北京藝術學院畢業的, 想教視藝無空缺, 學校又鐘意個老師請佢教中文, 老師一直講pth, 學生一路聽, 一直都無問題, 後來老師心願達成, 可以教視藝, 初初按規定用廣東話, 後來家長提出點解唔直接用普通話, 反正一路都係咁溝通架啦, 於是, 而家我地有一個普通話教視藝既老師, 你話學生pth水平去到咩level?

而英文, ok啦, 我好老實架, 係比唔上果d最叻英文既學校, 俾d實際數字: 如果無記錯, 之前s3(中3)學生去考igcse, 係100% credit的, 今年新高中, 亦100%有level 3 or above, 成績一d都唔失禮 (新高中係5** ->5* -> 5-> 4,3,2,1, u; 2係pass, 1係fail, 一般理解係5**, 5*, 5當係以前credit即abc啦, 432就係以前de了)

想睇新中高成績比較, 高中版有高人整左個summary (雖然好多學校唔肯公佈)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2420579&extra=page%3D1

回覆:少功課少測驗的小學請提供

請提供

引用:Quote:fineday+發表於+12-9-13+13:51+charl

原帖由 Charlotte_mom 於 12-09-13 發表
港同揀學生好得意的, 名唔名校都收, 大仔細仔又收, 父母咩背景邊度畢業一樣收
不過同時亦出現細佬妹唔包收 ...

引用:我個女都係喺港同讀小三,小一、小二時如果

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+joe914+於+12-09-13+發表我個

原帖由 apsm 於 12-10-14 發表
請問你是石硤尾-港同嗎?是全英普教學?学費幾多?
石峽尾無港同啊,港同得到間,小學柴灣中學黃竹坑

回覆:Yanamami 的帖子

Is it true? I thought this school is 勁谷?

Yanamami  其實最主要睇你同邊間比較.   發表於 12-10-14 14:11
Yanamami  你覺得谷的原因是........?  發表於 12-10-14 14:10

引用:Quote:原帖由+apsm+於+12-10-14+發表請問你

引用:家住40網,懶媽媽,想搵D少測驗默書,功課

原帖由 applehoney 於 12-09-13 發表
家住40網,懶媽媽,想搵D少測驗默書,功課少的小學,請各家長提供

...
深水埗崇真。佢有埋功課班。做完功課先返屋企。不過要extra比錢

救恩

Charlotte_mom 發表於 12-10-14 10:14
石峽尾無港同啊,港同得到間,小學柴灣中學黃竹坑

我個仔宜家係救恩讀小二, 港同中學都係我目標之一

如果港同小學是必收生, 想入都應該吾易

回覆:apsm 的帖子

我估你說的是嶺南大學同學會小學,不是港大同學會。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-10-14+

原帖由 apsm 於 12-10-14 發表
oh, thx!!! 我見深水埗有間港大同學xxxx, 以為你地講緊呢間。
深水埗果間應是嶺南大學xxx, 唔係港大同學會呀

apsm 發表於 12-10-14 23:55
IC, THX!!!
以我記憶所及, 呢間學校之前差不多殺校, 之後轉直資(其實都唔係好多年)。所以我唔知佢好唔好呀!

引用:Quote:apsm+發表於+12-10-14+23:55+IC,+THX

apsm 發表於 12-10-14 23:55
IC, THX!!!

你直接去學校網頁, 會搵到直資後第一屆的升中結果, 個人覺得以第一屆冇往績來講, 算好見得人了.  有聽人講過佢比 tsl 第一屆的成績好, 係咪真就唔知, 因為我冇去深究.

回復 Charlotte_mom 的帖子

我同事個女今年港同升S1,功課多了很多,一個十。一的四天假期有三天要做功課,因為DSE中文result唔好,特别多中文功課,S1仲要開始背默,模式同小學差遠了。

有學生今年升讀kts 小一,似乎比往年的workload重了,聽姨甥們說小一沒有默書,但我學生則說有,不過我只是..聽說!

hyatt  marcuscyrus, your student is right.  發表於 12-10-30 10:54
Yanamami  我女P3, 上兩年的確會默書. 今年開次有番(唔計落成績表).  發表於 12-10-16 19:34