用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級考十名內, 想考直資, 考邊間好??
樓主: 常歡笑
go

全級考十名內, 想考直資, 考邊間好?? [複製鏈接]

Jackieson,

請問李兆基--體育強,  學生的學業成績如何?  會否太活潑,  校風無咁好? Thanks!

講返直資:   報D勁嘅,  又報D次一等嘅都好嫁.   因為佢地first interview一定早過"自行收生"嘅面試時間.   通常名直資嘅題目深D, (一般小六學生都唔會太識回答).   到自行面試時會覺得容易很多,  信心大咗.  為"自行"作準備都唔錯.   **不過in完名校後, 要同小朋友講返D題目連大學生都唔識答:>  唔係小朋友差.**

我小朋友上年只答對一部份,  應有嘅禮貌全部唔記得做,  都有2nd interview.  所以不用氣餒.  

若果"自行"報D勁嘅津中,  更加要報D名牌直資取些面試經驗,  臨塲會定好多.

719117  good idea,thanks  發表於 12-9-17 15:26

蕭明, 安柱及李兆基這三間中學我也去過校舍參觀, 安柱及李兆基有聽中一入學講座, 也有從網上, 小學及家長中搜集資料. 其實安柱及李兆基成績相約, 只是安柱較為熱門,可能是有基督教背景吧,  較受家長愛戴. 此兩間的校風也很好, 不用擔心. 而一動(李兆基)一靜(安柱), 取決於小朋友適合好動或好靜的學校. ps李兆基有泳池.

singinhk 發表於 12-9-17 02:54
講返直資:   報D勁嘅,  又報D次一等嘅都好嫁.   因為佢地first interview一定早過"自行收生"嘅面試時間.    ...

Agree with your comments, "in完名校後, 要同小朋友講返D題目連大學生都唔識答."  In this sense it is a very good practice for Govt / Aided school interviews.  But, need to consider time contraint.  If interviews run from now to April next year (for both DSS and Aided), kids may be very engaged in the interviews and may not have enough time to do their revision for Exams and tests.  Usually DSS schools have two interviews each, application for 5 DSS schools = attending 10 interviews.  It can be very time consuming and stressful.

醒目開學勳章

哈哈, 我不是失蹤, 只是太忙咋.我小朋友較靜, 除了在校內成績好, 只是學了二樣樂器, 其他沒有參加. 所以驚自行無行(乜野都無), 但朋友話最驚要成績, 校外乜野獎都是次要. 我十分緊張小朋友第2次呈分試.
;-)

經過暑假後, 我覺得小朋友心散了, 很擔心第2次呈分試.

Jackieson,  
Thanks!

Martie,

你提得好.  太多interview會幾辛苦.   我有一間1st in 撞正第二次呈分試嘅星期六,  不過一早安排溫習,  我嘅小朋友反而個次考得最好.

singinhk 發表於 12-9-17 20:41
Martie,

你提得好.  太多interview會幾辛苦.   我有一間1st in 撞正第二次呈分試嘅星期六,  不過一早安排 ...

Your kid is lucky to have a well-planned parent.

回復 singinhk 的帖子

除了太多interview會幾辛苦外, 都想分享另一樣野 - 可能會打亂你的計劃部署(即interview唔係當practice):
有朋友阿囡參觀完and 面試完某直資後就很鍾情, 收到offer後就嚷住要讀 (當然唔係dgs, spcc 果類啦). 朋友最後尊重阿囡的決定, 於是接受了該直資的offer, 而放棄了參加統一派位.
可能因為很多直資學校的校園比較新, 設備也比較完善, 有時會令小朋友有d"迷失". 我在ek見到有d家長同小朋友事前約法三章, 如果b1成績抽b1英中, 而interview當經驗; 但如果b2成績讀直資!

Yanamami  呢個約法三章正路o丫....  發表於 12-9-18 10:21

Jackieson 發表於 12-9-18 09:17

除了太多interview會幾辛苦外, 都想分享另一樣野 - 可能會打亂你的計劃部署(即inter ...

其實我也是這樣想,如果我個女係b1,我都會博下區內英中

所以"一般"直資, 多數只能收band1C-band2的學生.

Jackieson 發表於 12-9-18 09:17

除了太多interview會幾辛苦外, 都想分享另一樣野 - 可能會打亂你的計劃部署(即inter ...

Jackieson,

係喎! 我都無想過.  所以集思廣益係真嫁!

Thanks!

701003 發表於 12-9-13 07:42
要睇咩小學啦!英小,全級over150人咁樣考top10就係叻
普通中文小學,全級only幾十人,10名以内就唔夠 ...
Agree.

想請教各位,如果確定是band 1,而區內band 1 位都叫做夠多( 油尖旺),又點報"一般"直資呢?是否報一兩間作 practice 就夠呢?報哪一兩間好呢?

常歡笑 發表於 12-9-17 16:10
哈哈, 我不是失蹤, 只是太忙咋.我小朋友較靜, 除了在校內成績好, 只是學了二樣樂器, 其他沒有參加. 所以驚自行無行(乜野都無), 但朋友話最驚要成績, 校外乜野獎都是次要. 我十分緊張小朋友第2次呈分試. ...

不明白,若你太忙,為什麼又要開第二條thread問相同的問題呢?

小女是BAND ONE 頭(頭10名), 考直資邊間好???

kswiss 發表於 12-9-14 00:35
真的視乎邊間小學, 仲有冇咩強項?
Agree.

‹ 上一主題|下一主題