用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?  

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

若小孩要重讀,以兒童心理而言,越細重讀比較適合,較大時他們認知已比較多,心理影響會復習咗,因認識的同學仔已升班為何唯獨自己唔得?會做成自卑;有些會自我形象突變;又或影響日後不喜歡父母為他們再作的決定或安排;埋怨等…

回復 hobby 的帖子

梅媽媽,

好耐冇talk la, 仔仔讀書開心嗎??

阿囡好似真係好得, 早幾日同老師傾過, 老師都係係咁讚佢, 話佢自理能力一啲都唔差過班大仔, 表達能力高, 大肌肉都ok, 可以雙腳跳得好高?? 我之前仲以為佢話佢大肌發展普通添, haha, 佢完全跟到, 可能依間k1啲嘢淺, 話晒以前讀方方啲嘢都唔算簡單 ... 但我自己覺得, 執筆真係差啲, 仲未追到大仔, 不過 ... 佢其他方面發展ok, 佢又算成熟(女仔都係老積啲), 老師仲話佢會主動幫老師,同學 ... 如果咁樣repeat, 實hurt到佢, 所以打算下學期開始要佢畫多啲線, 寫多啲簡單中文字如一,十 ... 數目字等, 加上老公唔讚成repeat ... 或者只報1, 2 間k1, 希望老公都俾機會interview, 如果唔係跟唔到, 又冇書讀, 咁仲煩

我不會主動RE,除非老師建議

引用:Jojoplanet, 佢話雖然大腦去到十幾歳未必

原帖由 feiji 於 12-09-12 發表
Jojoplanet,

佢話雖然大腦去到十幾歳未必差好遠,但由細到大都處於"catch up" 的心態,對小朋友的信心的 ...
絕對認同!

引用:Littlenstar, 九月出世嘅仔仔,做大仔都無

原帖由 feiji 於 12-09-14 發表
Littlenstar,

九月出世嘅仔仔,做大仔都無問題㗎。做媽媽的,一定是最了解自己的孩子,如果覺得他做大仔會 ...
又係喎。

klm402 發表於 12-9-12 13:24
我女係細B, 老師話女女好MAture, 強烈強議唔洗repeat, 不過礙於有另一個較出名同較受小學歡迎既kindi收左我 ...
你想個囡repeat 小一

回復 myhappybb 的帖子

Why會冇左10分?? 我問過教處小一入學組, 佢地話5歳8個月至7歲都係同一個適齡分.