用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?   [複製鏈接]

Support! But the process of repeating should be at low grade, say K1, in order not to affect baby's mind set!

回覆:evacalbee 的帖子

好同意,頭幾年大仔細仔真係有分別,到左小學中學,唔會因為咁而讀書成績有分別。

回覆:littlenstar 的帖子

我個係9月,仲好,唔洗諗,唔會做超大仔。留番個quota將來用

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

我仔仔都係細仔變大仔,repeat K1, 做大仔後表現由以前中間變最頭,老師的comment唔同晒,而且如果考慮小一考直資或私立,大仔係有著數,interview都差好遠,而家仔仔已經開始小一面試,亦收到了一間我心儀的直資小學取錄。本人認為如果係細仔,而表現不差過其他小朋友當然不用考慮repeat,但如果像我仔仔一樣,還是在幼稚園階段讓他repeat比較好。

回復 Stephen910 的帖子

如果Repeat K, 應該repeat K1? K2? 有啲人有話應該repeat K2, 因為課程較深.

另外,應否在另一間K repeat?
有無特別考慮呢? 請分享, 謝謝!

AdrianChowB 發表於 12-9-12 11:00
我兩個小朋友都吾係細仔,但如果係我,而又有學校收做細仔,我吾會repeat !

我地細個讀書,同班都有十一、 ...

我好同意,尤其“有書讀點解要洗一年”這點
人生系一個lifelong的比賽,受教育只不過系其中一部份
對我來講,時間同健康系最重要的
完全唔必要系有選擇的情況之下repeat一年
以上純個人意見,不喜勿入

引用:Quote:AdrianChowB+發表於+12-9-12+11:00+

原帖由 minirat 於 12-09-18 發表
我好同意,尤其“有書讀點解要洗一年”這點
人生系一個lifelong的比賽,受教育只不過系其中一部份
對我來 ...
同意!repeat 一年,學多一年,就緊係叻過人啦,但係跟住升上去時,就已經吾係咁講! 大大下,超大仔同細仔已經冇分別!

funghon 發表於 12-9-18 17:40
同意!repeat 一年,學多一年,就緊係叻過人啦,但係跟住升上去時,就已經吾係咁講! 大大下,超大 ...

系呀,其實好多家長都驚輸系起跑點上
其實我覺得preschool的表現真系唔可以代表咩
Repeat一年做大B當然會表現好過比較細的BB
這只不過系理所當然,唔代表咩
不過對我來講其實系輸了一年時間
不過講返轉頭,有時都要怪香港教育制度的缺陷
我唔系香港人,所以當我知道好多學校都唔收細B時
真系覺得好唔合理,好驚訝

我仔讀st.  cat  12月中出世都一樣收但現在因小一選校是細仔,我又頭痛喇

My friends" two kids were born in Dec. Both of them are just average , not exceptionally smart. But both got into famous K1! Just try, it's a matter of luck!

回覆:rabbypiggy 的帖子

如果學校的老師建議小朋友要repeat才考慮repeat, 而應該repeat K1還是K2呢就因人而異,但我之前去聽講座時某傳統名校的校長表示如果repeat的話,選擇年紀越小越好,因為小朋友不會知道自已repeat, 但對于k1和k2來講差異不大。

回復 Stephen910 的帖子

thanks for your advice!

唔同小朋友大細仔結果係唔同的, 以下係身邊朋友經驗:

我有兩個朋友, 她們的小朋友都係同年10月出世, 她們一個為小朋友選擇repeat k1做大仔(媽媽主動向學校要求, 是同一間學校), 一個選擇讓小朋友做細仔.

結果, 兩個在幼稚園都沒有問題, 而且都分別入到媽咪心儀的小學. 但當升到小學, 一年級時還好, 問題在二年級開始出現, 做大仔o個個愈來愈唔尃心, 而且有很多行為問題, 見過多次家長, 老師話佢好聰明, 絕對唔係唔明白老師所講o既野. 老師話佢理解能力高, 所以好快就明白書本內容, 可能因為咁, 佢就覺得d野無趣, 跟住就出現在學校做d唔好的行為. (佢媽咪幫佢做過test, 但唔係資優兒), 可能只係正常聰明!佢媽咪現在有時都會諗當年係咪錯左, 如果佢做細仔, 學野進度同其他小朋友一樣, 係咪會無現在的問題/無咁嚴重呢? but now god knows!

當然, 我在這裡講唔係想叫你地唔做大仔, 而係想話無一條formula可以計算, 細仔適合你朋友, 未必適合你的小朋友. 大仔亦都係. 所以無論你的決定係點, 都係一個冒險, 我都冒左呢個險 因為我個仔都係10月出世! 但無辦法啦, 呢個險一定係我地冒, 唯有從小朋友的性格, 能力, 耐性,  平時表現等去評估呢個風險啦!

唉! 真係好難決定. 若過特別醒或有特別問題, 就可以容易D決定, 但若某D方面發展較快, 某D方面較慢, 就好難決定. 我都會考慮老師的意見.

做大細仔的問題 , 當然最重要考慮小朋友的能力, 如果為了入心儀學校而要他們REPEAT , 我不能認同呢
我都打算比阿仔做細仔, 其中一個原因是方便照顧上的安排 , 如果阿仔遲一年入學做超大仔, 再生多一個sister / brother 就好難安排了.....我相信家庭是以父母為核心而不是孩子

我孖仔係超細仔,我俾佢地做細仔,依家讀緊k1。不過今年我會幫佢地報只收大仔既學校,如果有人收先再稔轉唔轉。

至於我個女依家9個月,又係細女,不過我唔會俾佢做大女喇。女仔本來學野快d,而且仲有哥哥帶住,應該冇乜問題。同埋唔想為左俾佢做大女,以後成世都要同龍年既人爭學位爭工作機會...

我個仔係0910 細B. 會幫佢報多次心儀學校 K1. 入得到, 想比佢讀. 等佢更READY 去跟到進度. 自信心都大D. 都係入得到先算啦.

如果是男仔,我贊成做大仔。其實有研究指出大仔因為從小表現優勝,
這股優勢會持續到成年。
不過女仔作別論,因大多點的女孩比較成熟,尤其是語言發展,
社交發展都比男仔快,跟得上的話,做細女也没防。

個人覺得最重要睇自己小朋友的能力, 每個人發展都有唔同, 要了解自己小朋友的優點及暫時發展較慢的地方, 加上環境再去決定入學時間應該就是最好的安排!
‹ 上一主題|下一主題