用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?  

回復 hagupit 的帖子

協恩唔係唔收超大b gei 咩??

最重要係一些好學校唔收細b,搞到要做大b先可以去考!

引用:如果小孩真的跟不上,便repeat+k班囉,但而

原帖由 luilui007 於 12-09-14 發表
如果小孩真的跟不上,便repeat k班囉,但而家十個有九個家長,都希望做大仔大女,比人叻,家長暗自歡喜!
不 ...
Agree

我個人覺得很多家長係為了做超大仔,跟本冇諗過小朋友能力

我囡12月頭出世, 從來無諗過要佢做大B.
年尾佢會插班讀PN

回覆:rabbypiggy 的帖子

我朋友的例子便repeat p1 st paul co edu

真係一個好好嘅分享平台!
我d仔都係細b,而家剛開始k1,
一直都係計劃好repeat k1 變大b,我沒有$$俾亞仔讀直資,
只係覺得讀書真係一條漫漫長路,不是想亞仔比人叻,
而家小學嘅課程功課都好深,只係想亞仔讀書嘅時候無咁辛苦,
自己都希望跟得輕鬆d!

我哋都係為咗小朋友好,不要說後不後悔!

carmenc026 發表於 12-9-14 22:52
真係一個好好嘅分享平台!
我d仔都係細b,而家剛開始k1,
一直都係計劃好repeat k1 變大b,我沒有$$俾亞仔讀直 ...

贊成!津小課程都唔淺,同多功課!官校仲死, 更無彈性, 逼住跟教育局硬推!

BillyM 發表於 12-9-14 01:20
和幼稚園老師談, 他們大多認為做大做細無一定標準, 視乎小朋友表現. 但如果問小學老師校長, 我得到的答案都 ...

對!我女果班嘅大仔, 佢話個同學仔好叻, 大一年咁又点,有咩問題?咁叻点解要自卑呀?

引用:有無可能repeat+P1?+DSS+或名小會點睇?

原帖由 rabbypiggy 於 12-09-14 發表
有無可能repeat P1? DSS 或
名小會點睇?
我自己就唔會,始終p1小朋友已有自己思路同感受,小朋友可能會唔開心。

我小朋友係12月出世, 而家係做大b, 當時repeat k1, 到而家一d都無後悔, 以我個case為例, 小朋友小肌肉發展未夠, 未得, 就真係未得, 果時做細b時, 夾硬要佢寫字, 大家都痛苦..., 而家起碼佢handle到, 對小朋友的自信都好d, 又唔會成日話"我做唔到"...仲有佢handle得到, 佢得到成功感, 也會有推動力, 去下次做好d, 去試新野...加上而家呢個遊戲rules, 做大b, 入到一間好少少的學校, 機會都大d...

stinkyrabbit111 發表於 12-9-15 07:13
我小朋友係12月出世, 而家係做大b, 當時repeat k1, 到而家一d都無後悔, 以我個case為例, 小朋友小肌肉發展 ...

我兩個仔都係細B,11月同12月。
哥哥今年小1,冇repeat. 係k1頭半年慢D,之後學習都冇問題。小1時叩門時都有直資同津校收。
而家到細佬報K1,暫時唔打算repeat, 同小學可以跟哥哥不用煩。
另外,有同幼稚園主任傾過,佢覺得細B唔一差,有哥哥家姐的細B會好D添。
有朋友都係兩個細B,但佢兩個都repeat, 家姐好明顯好叻,細佬都ok.

成日話細b repeat 會浪費左時間, 咁多左果一年你會點用?  做細b 早d 入學有咩得著? 早d 畢業可以出來搵$$?  到小/中學時repeat 著數d? 早d 入學競爭小d? .....

一般情況(係講一殷唔係個別case), 細b 學習能力同大b 係一樣, 只係細b 未到果個歲數所以在學習上會事倍功半  
eg. 2個小朋友同年, 大b1.5歲已經識講簡單句子; 細b 只得6-7個月識講咩! 又講下大小肌肉,大b 3歲已經玩到monkey pull, 細b呢?!

當然以上例子可能有點強詞奪理, 但唔係代表細b做唔到, 只係需要到達合適年齡先可以做到.  細b1.5歲時同樣可以講簡單句子, 3歲同樣玩到monkey pull.

其實小朋友日漸成長, 呢d距離亦會日漸縮短.  如果細b 父母努力協助小朋友帶佢去公園玩多d, 講多d 野, 睇多d 書, 縮短時間會更快.

簡單點, 我想講細b 只要到達合適年就可以輕易做到某事情, 如果有人同你講我個細b無問題喎, 只係這父母沒有話你知背後的努力; 細b考第一? 你問清楚佢每星期用多少時間返公文,數硏,oral?

仔仔錫錫你 發表於 12-9-15 11:10
成日話細b repeat 會浪費左時間, 咁多左果一年你會點用?  做細b 早d 入學有咩得著? 早d 畢業可以出來搵$$?  ...

Agree! That why 名校只想收大b, 因為d 大b suppose 已到某過水平, 唔駛咁參差,教得無咁辛苦。

引用:成日話細b+repeat+會浪費左時間,+咁多左果

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-09-15 發表
成日話細b repeat 會浪費左時間, 咁多左果一年你會點用?  做細b 早d 入學有咩得著? 早d 畢業可以出來搵$$?  ...
Agree. 同事個仔係細B,屋企家教嚴,家長放工即返屋企睇功課,小學每日剪報,做練習,上補習班,去文化協會學英文,追得好辛苦,勉強考得oK,上到中學追得重辛苦。oK意思係喺自己校出色,但一出去同其他學校學生競爭就唔夠,同事力勸細仔如果再揀一定轉大仔。
有家長認為讀多年嘥時間,但另一位男拔家長個細女同我地小朋友一樣repeat k,我地覺得,成世流流長,返學最開心。而返幼稚園係玩得最開心嘅,所以好想佢享受多D,轉做大仔之後,佢表現係班中數一數二,但最重要係佢覺得老師肯定佢重視佢佢又有表現,所以每日都話要返學。
不過都有一些好叻細仔係例外,親戚的女兒都係細女,但表達能力超班,間間學校都收。自問無法做到。

我大仔係中B(8月),冇得選,硬食,在班中係最細的一個男仔,學習能力唔計,但社交,表達及自理方面真的比同學差,當然,過左一年,大個D,現在K2,各方面都改善了.

細仔,年尾出世,已經一心俾佢做B大了,說到底,所有心儀的KG現在都只收大B,再冇那支"教到好的就唔repeat"的歌仔唱了,但我覺得這是可以接受的!

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

SC都有收細b,細b都可以是有能力的。

dolphinmama  今年開始唔收了!!!!!!!!  發表於 12-9-16 22:28

回覆:twodaughters 的帖子

SC今年開始都晤收細b喇!其他post有媽媽報咗料

我本人絶對支持小朋友做大b,不要說比別人細一年的分別,係小朋友兩、三歲的時候,比別人細三個月就已經可以差好遠。

自信心對於小朋友係非常重要,如果小朋友時常落後於別人,自信心就好易消減,日後對一些事會產生抗拒,不敢嘗試,最後適得其反。做大b定細b真係睇小朋友本身的能力,但做大b對比做細b好,這是不能否定的。

其實細b有能力做到大b的表現,但父母同細b係背後要花上幾多努力、時間同心機呢?細b又真正享受"受特訓"的過程嗎?

sllau 發表於 12-9-14 09:41
回復 hagupit 的帖子

協恩唔係唔收超大b gei 咩??
小朋友今年已是小五, 她報K1 repeat時, 已是8、9年前, 我不清楚當時學校政策和現在是否不同, 但她當時repeat K1  讀協恩是真的!