用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?   [複製鏈接]

atirw 發表於 12-9-12 23:20
我呀仔12月細b,學習上真係無問題,上年k2品學兼優,今年k3開學一頁中文一頁英文字功課都無問題,數學k2下減 ...
所以話者, 有能力嘅細仔都諗住做大仔, 我個細仔依家22個月都只係識講幾個單字, 咪更加要做大仔囉。我都唔係想入名校, 只是宜家競爭大, 唔想夾梗上, 只係怕到時升小時功課多, 壓力大, 佢做得辛苦時我地都辛苦。到時仲後悔。

feiji 發表於 12-9-12 14:06
One more point.  A primary teacher told me that after teaching for some more years, she thinks that  ...
no more agree!

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

9月出世最尷尬,repeat就係超大仔。點睇?

我覺得真係睇小朋友能力, 有個舊同事個女repeat k1讀協恩幼稚園, 成家好開心入到, 到小一升唔到協小, 去左另一間小學讀, 小學開始成績差, 而家小五, 同事都後悔repeat一年, 覺得浪費左!

回復 evacalbee 的帖子

點樣測到佢係資優??

evacalbee  出去check韋氏  發表於 12-9-13 20:23

我覺得對響香港搵學校既做大b係好, 但對小朋友黎講都係正正常常咁升班好啦, 做大b家長可以選自己心儀既學校, 機會大d, 但小朋友如果跟得上又要repeat好似浪費左1年, 仲要做左全班最大, 身邊個個都細1年, 小朋友學野最快就係跟其他小朋友一齊學, 跟哥哥姐姐一齊學點都學野多d既, 對考學校就緊係大d好, 但對小朋友自身能力應該係做細b好啦~

Ksyy1018 發表於 12-9-12 18:21
睇曬樓上嘅posts,其實我都面對緊同一樣嘅問題, 我覺得真係要好睇小朋友本身嘅能力,當然如果係醒嘅, 就唔駛 ...
agree~~~~~~~~~~~~~~~~

我囝係2009年12月B,上年in k1時剩係識說簡單字,報左間ok d既kg都無收,只係間麻麻地既kg收左. 我覺得小朋友係聰明的,但我地兩公婆返工,囝比婆婆湊星期5晚才湊回來,無時間train.
所以今年8月至入n1,做大仔,希望他快樂又自信.始終好多野男童比女童慢. 同埋競爭太大,有時連interview既機會都無...寧願做大仔多些選擇

n1都要爭...住西營盤區,都要去到中環堅道返n1,坐校車,死未?

各安天命,細B唔係個個都差,但係做超大B,我見通常都sharp醒啲,個人見聞

其實最重要睇小朋友本身,我仔因為兩歲多先説話,所以只可揀做大仔,但細囡一歲開始説話,我會俾佢做細囡,希望有學校收。我朋友個囡十二月岀世,都係做細女,自己考左入聖士提反,另外有朋友個仔8月岀世上年讀緊 k1,今年學校都要求佢重讀,覺得佢程度唔女,所以應視乎孩子能力而選擇

回復 yybee 的帖子

贊成!

要視乎你考什麼學校,龍校如真光,培正,跟本就不收十一、二月的細b,要讀便要等多年。超大b在這些學校讀,不用後悔啊

回覆:1511 的帖子

如果小孩真的跟不上,便repeat k班囉,但而家十個有九個家長,都希望做大仔大女,比人叻,家長暗自歡喜!
不幸,小孩他日上到小學跟不上,真不知點好,浪費了一年光陰滿足自己的虛榮心。
也可以似我朋友,在某女校之一條龍名校讀小一,之後轉左去黃竹坑一名男女校讀小一,此重讀比幼稚園重讀有價值得多

回覆:littlenstar 的帖子

Littlenstar,

九月出世嘅仔仔,做大仔都無問題㗎。做媽媽的,一定是最了解自己的孩子,如果覺得他做大仔會好啲,亦不需要理會太多其他人的意見。基本上年尾出世的孩子入學,不是細過平均年齡約半年,就是大過平均年齡半年。如果他自小語言、體能、小肌肉、數學概念、記憶力及社交各項都上佳,做細仔都可能無問題。我覺得如果只是以上其中一些項目叻,都可以考慮做大仔呀。大人和小孩都可以輕鬆些渡過頭十多年,細胞都死少啲。至於話做咗大仔如果大個都要repeat咁又點,我覺得呢個可能真係每個人資質嘅問題,如果係咁,更加唔需要後悔當初選擇俾佢做大仔啦。

和幼稚園老師談, 他們大多認為做大做細無一定標準, 視乎小朋友表現. 但如果問小學老師校長, 我得到的答案都是 "讀書幾時都係做大好", 頂多後面補多句 "不過有時都要睇小朋友".

要小朋友由細都處於落後追巴士的狀態, 肯定不是最理想的模式, 其實, 我真係唔明點解咁在意 "無得做細"? 有人話會因大別人幾個月而自卑, 老實說, 我讀書生涯內, 會自卑的就是追不上那一批, 我大你幾個月但乜都叻過你, 何來自卑?

angelkinki  agree  發表於 12-9-22 11:43

我呀仔係11月尾,我冇俾佢一到兩歲就插班讀N班,個人不認同早入學一定好,始終2歲我覚得應該仲係父母一對一之教養期。到報名年度我就兩邊報,即N做大,K1做細,諗住視乎邊間學校收咩再選擇,但我都係prefer一開始讀N, 唔repeat! 結果現讀LH, 讀N做大,因他們只收到8月,所以最細個個都唔算差太遠,而我一點都冇後悔俾佢做大,始終各方面都會得心應手d.

回復 BillyM 的帖子

我覺得要追上去對小朋友成長好d。好似龜兔賽跑咁,大仔長期以為自己比人叻,就會無咁努力。父母亦然,幼稚園比人叻,就覺得好滿足,到高小大細仔一般就會平衡。
不過當然repeat咗唔洗話後唔後悔嘅,到中學,甚至出尼做野,大細都無人知。

回覆:Popo^^ 的帖子

絕對認同,我仔仔11月尾出世,今年兩邊報,N同K都有報,小朋友遲入學無咩問題,反而利多於弊。大家加油。

有無可能repeat P1? DSS
名小會點睇?

引用:我兩個小朋友都吾係細仔,但如果係我,而又

原帖由 AdrianChowB 於 12-09-12 發表
我兩個小朋友都吾係細仔,但如果係我,而又有學校收做細仔,我吾會repeat !

我地細個讀書,同班都有十一、 ...
我自己都係十一月同學仔,但班裡全部十一,十二月同學仔都係大B,跟據媽咪話我個年係唔俾做"細B",政府執得好嚴,之後變化就唔知了

‹ 上一主題|下一主題