用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?   [複製鏈接]

其實小朋友會突然大得好快。今年你覺得佢唔得,出年你又發現佢醒咗咁多。
當年諗過比十月仔repeat k2,因為覺得佢唔醒目,又唔講野。Repeat K2頭幾個月進步好多,測到係資優,拿拿臨又轉返上K3。所以小朋友,都係唔好咁早下判斷佢醒唔醒好。
其實越遲一年競爭又越大,未必化算。

Ackl1002 發表於 12-9-12 13:32
Because you don't care which kinder your kid will study in. Big lucky draw only takes into account  ...

Thanks!! 完全明晒~

回覆:feiji 的帖子

One more point.  A primary teacher told me that after teaching for some more years, she thinks that it is definitely better for boys to be 'big boys'.  She and her teacher friends often find that most of the poor performers in class are small boys.  (Of course there are exceptions.  She is just talking about the most of the cases.). However, she also said that girls are different, as girls tend to be more mature than boys.

回復 feiji 的帖子

thanks for sharing your case. it's very useful~

引用:One+more+point.++A+primary+teacher+told+

原帖由 feiji 於 12-09-12 發表
One more point.  A primary teacher told me that after teaching for some more years, she thinks that  ...
The teacher I mentioned above said that even in P6, the poor performers are still mostly small boys.

蝦米豬  This is very true.  發表於 12-10-14 02:33

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

如果重讀一年,就會少咗一個升小一抽奬機會

sysy474  如果重讀一年,就會少咗一個升小一抽奬機會 (唔明?)  發表於 12-10-3 02:26

回復 Vlone778 的帖子

大抽奨好似得一次機會.(有錯請更正)

thanks for your opinions. 我會留意多啲囡囡的發展, 因為佢性格好強, 佢話咗唔做就一定唔做, 要說服佢都好用心力; 如果只是寫字差少少, 我未必要佢repeat, 因為佢依家讀voucher的kg, 到k2先要寫, 我就諗住等佢k1完全settle 之後, 叫佢上drawing 或 dancing course, 睇吓有冇幫助; 我囡囡都好細粒, 仲係全校最細粒, 如果佢唔講嘢, 會俾人問佢有冇2歲 ... 我有時又會諗, 依家叫差不多全班最細, 細粒都正常la, 但如果repeat, 就全班最大, 都仲係最細粒嗰幾個, 就好可憐 ... 因為阿囡complaint過老師話佢細細粒, 怕選錯會傷埋佢自專心

又係喎, 阿囡班中的大仔都成日坐唔定, 反而我嗰細囡仲跟到晒要求, 女仔都真係成熟啲嘅

回復 evacalbee 的帖子

係咪同校由K2轉K3?

定插其他學校K3?

evacalbee  去第二間 repeat K2, 同年响repeat果間上k3  發表於 12-9-12 15:48

feiji 發表於 12-9-12 14:06
One more point.  A primary teacher told me that after teaching for some more years, she thinks that  ...

咁佢有無話男仔細B一般幾時班會追番上黎..

通常選咗repeat都唔會覺得後悔,直至萬一小朋友中小學跟唔上真係要repeat先會覺得幼稚園repeat果年係嘥咗。因為越高班,學的東西越深,同學間先越見真章。幼稚園因為大過人而叻d,父母係會覺得開心嘅,但理論上應該無乜代表性。
我都係果句,班中做細仔可以跟大仔學習,班中做大仔跟bb玩(教bb)。睇你覺得邊種學習性對你小朋友適合d。

回覆:jojoplanet 的帖子

Jojoplanet,

佢話雖然大腦去到十幾歳未必差好遠,但由細到大都處於"catch up" 的心態,對小朋友的信心的影響則不少(家長亦要承受較大壓力),所以去到p6, 佢發覺成績差的,依然多數係細仔。

趙榮德都講過,佢曾經硏究過當時Form 5 重讀生的資料,發覺很多都是細仔。

做大仔,男孩會自信啲、開心啲,但當然亦要努力讀書。我自己覺得,已經做大仔,有一個輕鬆的開始,只要家長和小朋友一起努力,不要鬆懈,怎會仍諗住將來大個要repeat ?

我小朋友都係10月細B,吳贊成repeat,除非小朋友跟吳上。

如果跟得上,但為入名幼而repeat,就吳一定值得。因為名幼吳係龍校,吳係個個考到理想小學,吳少人最後都係大抽獎。反而,之前係EK聽到d家長話小朋友repeat P1,考入聖喇拔,咁就有d價值。

Although I do think that it is better for boys to be big boys in most cases, I do remember I have met a little boy, who is extremely smart in every aspect, and is very mature and physically strong too.  Although he was born in December, he can really outperform other kids that are older than him.  In such case, he has no problem to be a small boy at all!

引用:通常選咗repeat都唔會覺得後悔,直至萬一小

原帖由 evacalbee 於 12-09-12 發表
通常選咗repeat都唔會覺得後悔,直至萬一小朋友中小學跟唔上真係要repeat先會覺得幼稚園repeat果年係嘥咗。 ...
Good!  到point.  我d朋友(尤其小朋友讀緊中學小學)都係咁講。始終要到中學和小學高班(小四以上)小朋友讀唔讀到書先見真章。有個地區名校校長同我講,小朋友小學唔洗咁叻嫁,中中地就okay, 到中學先開始叻都未

睇曬樓上嘅posts,其實我都面對緊同一樣嘅問題, 我覺得真係要好睇小朋友本身嘅能力,當然如果係醒嘅, 就唔駛夾梗要佢 repeat嘅。

我本人不是名校追隨者, 我大女當年考K1 都考到,最后我都留番原區讀 K1. 依家佢亦都响本區透過大抽獎入到心儀小學, 成績都滿意.

我想講嘅係,如果你諗住小學参加大抽獎都要睇下小朋友嘅能力架,唔係你話抽就實比你抽中, 如果萬一要叩門都要睇小朋友本身嘅實力,當然你又要加d 乜班物班比佢整靚佢個 profile. 如果唔係抽唔中都幾麻煩。我地果區嘅區內名校嘅叩門位,早兩年都差不多要平均80人爭1個位架!不過呢d 都只係第一步, 到比你抽中左, 你以為如果你能力不夠有得比你 fu look 咩!依家d 津小要維特佢地响區內嘅知名度同支持度都會力谷佢地抽番嚟嘅學生, 每晚平均5-7 樣功課, 如果寫得慢,真係唔駛食同瞓,同埋父母都要一齊跑架.如果成績不理想會被勸退學架。到時乜信心都無晒, 仲大鑊!

所以我細仔係細b,都要諗下比唔比佢做大b, 始終爭幾個月就真係唔同, 佢可能有自信心,  基礎打得好d, 將來大家都唔駛咁辛苦,始終細路都係鐘意人地贊嘅。

I think small boy dosen't mean not good at sports. My son is also small boys but he is really good at sports esp in playing basketball

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

我呀仔12月細b,學習上真係無問題,上年k2品學兼優,今年k3開學一頁中文一頁英文字功課都無問題,數學k2下減數不用我操心(學校教得到他),他個子高在班內高過佢都係幾個同學,末夠五歲已懂自由泳,朗誦比賽雖未拿過冠軍,但他站在台上對注百幾人都不怕,但我想話,直資一見到佢超細仔就打折扣了,雖然未考完所有學校,現在競爭咁大,3000人挑一百學生,同好叻的大仔掙,很難,至少人地多呀仔一年train入學試。但要做大仔,一開始就做,repeat 一年,有些小朋友會變得自卑,pn repeat, repeat 左佢都唔記得,k2,3先repeat,個個同學都升高班(幼稚園最高級),升小一,小朋友不好受,每個經歷都有痕跡。

20101028  講得好啱!  發表於 12-9-19 18:06
lamlamming  你仔仔讀邊間幼稚園?  發表於 12-9-13 12:34
‹ 上一主題|下一主題