用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學顧問
go

英國升學顧問

請問除了Academic Asia,還有哪些好的agencies﹖Academic Asia好像生意太好,個案跟進不足。有人用過Coopers & Coopers嗎﹖

佐敦HKIES, 太子優質海外升學中心幾好,集團式反而冇咁細心。

請問"優質教育中心"有網址嗎﹖有港島區的agencies介紹嗎﹖

我全靠"國際語言中心"的幫忙, 成功替兒子入讀英國一間心儀寄宿學校. 之前透過城中某老牌Agency介紹, 效果不理想. 他們取易不取難, 但求幫你入到一間大路的學校, 保障他們能收到介紹費, 但未必切合你的需要. "國際語言中心"雖然是細Agency, 但很用心跟進.

回覆:英國升學顧問

Dolphin uk education is good! 係中環!係英國鬼婆開ga!

做人至緊要開開心心 :-D

Thanks.  請問係咪所有AGENCIES都唔收費架﹖

回覆:guoguosailo 的帖子

All agencies will charge schools only.  You may try this one besides all the above mentioned:

http://www.wsiec.com.hk/

引用:我全靠"國際語言中心"的幫忙,+成功替兒子入

簽名被屏蔽

回復 apsm 的帖子

THE INTERNATIONAL LANGUAGE CENTRE
Room 1728, 17/F, Star House
3 Salisbury Road
Tsimshatsui
Kowloon
HONG KONG
Tel: 852-2770 8697
Fax: 852-2783 0908
email: [email protected]

簽名被屏蔽

回復 Hinhongma 的帖子

我都係搵衣間, 佢地真係好細心, 會睇左個小朋友D成績然後再 filter 一D適合嘅學校俾你, 唔會只叫你去貴學校. 有問題都會好清楚答你, 佢地話會跟個小朋友到畢業, 佢地話唔會收我地費用, 只收學校錢.

上個星期考完試, 我心儀嘅學校收左我個仔, 明天我就上去交留位費.

Ding

恭喜你找到心儀學校.
如果我一早揾這個Agency幫手, 可省回很多錢. 之前的老牌Agency不但一味介紹貴學校, 而且收了我很多巧立名目的費用, 總之每考一間學校都要比一筆郵費或速遞費之類. 但國際語言中心就未收過這種費用.

回覆:Hinhongma 的帖子

我都係搵衣間,佢好細心

Ding

I used the below contact for my son when I was tired of doing it myself. They charge the school, not me.

April Mui
Education Planning Manager
Coopers & Coopers Ltd (Education Advisers)
601 Wing On House
71 Des Voeux Road Central
Hong Kong
Tel: (852) 2542 2366
Fax: (852) 2542 4835
Email: [email protected]

回復 martialartsmum 的帖子

Have you ever wondered why the agent helped you if she charged the school? Or she is serving the school?

martialartsmum  I think that is the way they earn the money as most parents will not want to pay an agent.  發表於 12-12-1 02:27

回覆:anguish 的帖子

Agent 應該只收學校錢,佢地俾學費10%當請佢地搵海外生,所以唔會收手續費之類,只收家長考試費(註冊費)

Ding

回覆:Ding 的帖子

我覺得搵排名一百以內的boarding就要搵AA, 小兒及友人所考到的學校如Tonbridge, Winchester,Oundle,St Mary Calne, Badminton, CLC,Colchester Royal Grammar School等個個都經AA.

其他的Agency服務雖好,但多掛排名稍後的boarding.

Loughborough Grammar School and Manchester Grammar School (I think I got the name right) are quite cheap and pretty high in the rankings.

回復 CPU1995 的帖子

CPU1995

Please check PM.