用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KG兩極化
go

KG兩極化

有學卷,學費好平,教材政府話事,學校冇錢請師資高老師
冇學卷,學費好貴,課程學校話事,學校有錢挖角請師資高老師,大家有冇同感?

agree.. 現實世界就是如此"現實"...

Vlone778 發表於 12-9-11 10:45
冇學卷,學費好貴,課程學校話事,學校有錢挖角請 ...

都認同!

回覆:KG兩極化

Yes totally agree. Not only KG!

Vlone778 發表於 12-9-11 10:45
冇學卷,學費好貴,課程學校話事,學校有錢挖角請 ...
不過, 我跟一位過去任職幼稚園教師的媽咪傾過,她說私立的幼稚園的人工未必一定過過資助幼稚園.

她說課程係唔同, 但人工唔係成正比.

我都相信唔係全部人成正比,但口啤最好嘅老師會被私校挖角(其實出面所有公司都係咁=.=)

醒目開學勳章 貢獻勳章

PandaVV 發表於 12-9-11 13:26
不過, 我跟一位過去任職幼稚園教師的媽咪傾過,她說私立的幼稚園的人工未必一定過過資助幼稚園.

她說課程係 ...

same as primary schools
教私校可能人工差d架!
恐龍家

回覆:Vlone778 的帖子

yes, agree

咁唔單係幼稚園 , 醫院 , 公司 , 好多唔同o既機購都係咁o架啦 ~

但冇學卷學校收多d學費吾代表會比多d人工老師

不一定,是普遍人錯覺,政府資助要跟point,所以人工唔會太差,而且因要視學,監察,功夫做到足,不可少。反而有一些私立要賺到盡聘請年資底老師,但校內很多方面行內人便知道完全唔合格(因無專員監察)很多問題、很馬夫,只用深、有外籍老師做口卑、招來,而學校表面裝修外人以為堂皇而已。

私立幼稚園最大開支是租金.  學費收得貴都未必有錢請好老師.

係呀:;pppp::;pppp:

CTCW 發表於 12-9-11 14:02
咁唔單係幼稚園 , 醫院 , 公司 , 好多唔同o既機購都係咁o架啦 ~
我覺得醫療方面, 在兒科方面私立醫院唔一定係好過公立醫院. 如果真係好的話, d私立醫院的有問題BB, 都唔使送去公立醫院.

私立醫院無兒科醫生及設備? 私立醫院收費幾多錢....為了$$$$$$

BALL_B116 發表於 12-9-11 13:40
agree!一分錢一分貨!
為了"一分錢一分貨", 喜歡名牌.我相信我們的下一代會更加厲害, 什麼都要名牌......

難怪要四佰萬才可以養一個小朋友.  

yk2 發表於 12-9-11 15:30
不一定,是普遍人錯覺,政府資助要跟point,所以人工唔會太差,而且因要視學,監察,功夫做到足,不可少。反 ...
真呀. 我的朋友就是說這些話. 有Net 但不用心教, 馬夫, 只為了份工.她見很多net 都是. 用心的教會有, 但不多.  

回復 PandaVV 的帖子

同意,我知道政府對net沒有監管,很多都未必有讀過幼兒教育,資歷亦不深,只空有一副鬼佬樣,就可以欺壓家長了!就像一個香港地盤工人(沒有岐視意思,只是說學歷不高),到美國用廣東話教鬼仔bb做手工,你覺得有無問題?

引用:+本帖最後由+BALL_B116+於+12-9-11+21:52+

原帖由 BALL_B116 於 12-09-11 發表

回復 PandaVV 的帖子
Like