用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K1後日日喊
樓主: Etbaby88
go

升K1後日日喊 [複製鏈接]

ting-ma 發表於 12-9-16 01:30
冇喊番學真係好好, 好叻呀..
我囡係super big b番pn, 其實都成2歲9個月, 但係番左1個月分離那一刻都會喊,  ...
之前睇書和資料,一向都話如果小朋友好跟媽咪的話,帶返學時應要由其他人帶,避免分開時小朋友唔願意而喊。以我的經驗,搭校車喺一個令小朋友獨立的經驗,其實小朋友當上到車,有風景看有小朋友同佢玩(過一排熟咗之後),佢都唔會再要跟媽咪,亦可在校車的時候調節小朋友自己的心情。

回覆:升K1後日日喊

唉!我個仔原校升k1,不過由半日變全日,由上星期開始日日都喊住話唔返學,放好在去到學校門口會收聲,但係放學係屋企同全世界講唔想返學,搞到我變成大衰人,最慘係我隻佬唔支持我!

rosannalam 發表於 12-9-17 12:45
唉!我個仔原校升k1,不過由半日變全日,由上星期開始日日都喊住話唔返學,放好在去到學校門口會收聲,但係 ...
首先,要搞清楚為何有當初囝囝轉全日班的決定,另外便是妳和c6是否達到共識。其實除非學校把整班半日班變全日班,否則咁樣一轉小朋友要重新識過所有老師和同學,對佢嚟講是一個極大轉變(不是父母所看的只是時間較長而已)。如果小朋友很認人,較慢熱,這轉變對於佢來講更難適應。另外,小朋友本身喺屋企會做咩?喺學校會有一定規律,有瞓晏覺。如果小朋友係屋企唔瞓,不停玩和睇電視,突然要佢係學校冇電視睇(亦相信唔會俾額外玩具佢玩),咁既轉變,大人都有點唔開心。相信妳有這決定都係想囝囝早點適應小學的全日生活,現在小朋友抗拒是正常反應(當然亦有小朋友很喜歡返全日班),就咁就放棄的話,當初便不應轉班。除非c6一直唔同意,否則的話應該都知道這改變的背後原因,唔應該唔支持。可能佢既唔支持喺冇同妳一齊想辦法解決而唔喺叫妳囝囝轉番半日班,咁都情有可願(但我知道妳一定唔服氣,我都會),因為好多時啲男人覺得自己要外出揾錢(就算妳都喺,只要揾得小過佢妳就要顧多啲屋企嘢),小朋友學習方面就推咗俾妳(起碼大部份責任),所以小朋友一唔開心就覺得妳攪唔掂。俾啲時間和耐性幫助囝囝渡難關,一定解決到。千萬別讓囝囝咁易就放棄。

回覆:yfchoy 的帖子

好多謝你嘅分析,先講返小朋友n班先,以前99&62每日搭車帶返學放學「我地唔同住」,老人家太過錫佢,有時午睡會4/5點瞓到我放工6/7點先起身,搞到晚晚成11/12點先瞓,變到我無曬付(又唔話得)好難調返正,我衣十都係慢慢迫佢正常d。但都唔係好掂,之前老師都話佢會上堂成日想恰!
衣十佢返8:15有早餐,茶點(早上同下午)另有飯食,但小朋友又偏食,所以佢好唔想返學食,你都知小朋友會蝦屋企人唔like就死都唔食,學校佢就無計,死死地食,而我c6唔支持我,因為佢兩佬變咗失業(之前幫我揍仔要額外比外份錢),老實講我覺得小朋友返全日班會學多d野,上午雙語下午全英,重可以改善佢飲食習慣,我不知幾like,錢方面係扣返兩老但係都唔夠,全部我上身,用我d積蓄(以前我搵得比佢多,不過衣十失業人士),但佢都無比多我。最唔開心係小朋友唔明,佢重落藥,搞到小朋友唔想同我瞓同沖涼,叫c6做,但c6又唔識沖發老脾(亞仔唔比用花灑洗頭),我係覺得c6自己攞黎衰,但佢沖涼閙仔時,個仔喊個心又好酸。anyway,係到申訴吓先好過d。

引用:今日係第二個星期嘅第一日,亦係第一次搭保

rosannalam 發表於 12-9-17 15:28
好多謝你嘅分析,先講返小朋友n班先,以前99&62每日搭車帶返學放學「我地唔同住」,老人家太過錫佢,有時午 ...
現在嚟講,妳要知道咩對妳最重要,c6方面喺佢自己攞嚟,一定要佢知道教小朋友要有一致的態度小朋友先容易教。如果c6點都唔聽就由得佢對囝囝發火,囝囝喊,然後有機會就擁抱吓囝囝同佢講一些甜蜜話,同佢講媽媽想佢好先會咁之,之類的東西。有些事要做得恨心啲才有成效。囝囝現在才k1,還有很多事要面對,現在妳一定要硬起心腸,幫囝囝把不良習慣改掉。現在佢哋唔明,只識得遷就,遲啲就會明白妳的苦心。妳講得啱,現在唯一的支持會喺嚟呢到申訴吓、等我哋幫妳加油,然後繼續努力!

醒目開學勳章

過度時期~~~樓主要加油~~~~~

回復 Etbaby88 的帖子

Hi Etbaby88,
If possible, can you or other family members bring your child to school for one week and take school bus home? Then your kid will be familiar with school bus.  It's not easy for a three year old kids to easily adapt to new environment when everything is new too.  Add oil!

如果佢都經歷喊既階段,由佢喊下先啦,俾d信心囡囡,一定會適應

回復 rosannalam 的帖子

最慘既就其他屋企人唔係有相同既教仔方針, 你嚴格, 但屋企人縱容, 小朋友當然識得搵邊個做靠山. 不過你唔好放棄, 個小朋友係你既, 係好係壞, 都係父母要負責同處理, 唔係其他人.

回復 hohoyy 的帖子

同意你講法又多謝你的支持! 我c6全部係好人,哀人我做曬,有時真係好灰心,成頭家由清潔,補習到皮費都落係我身上,有時真係睇唔開,想唔理,有呢個平台申訴吓,有你地支持先唔會想唔開!

"莎莎" is good! my daughter loves these books so much.  she learnt from 莎莎's experence too.

you can find it easily at big book store like 商務、三聯、天地、大眾

我個仔反左pn個幾月,系最初吾cry,之後日日一到學校就cry,要老師抱先吾cry,好像反射動作甘,但我覺得他系like反學,放假時都話要反學。。我,工人,老公帶反學都cry,系米應該改搭校車?
同埋呢排好扭抱,一吾開心或出街就扭抱,吾知系米在學校一cry,老師就抱,搞到他現在一吾開心就要人抱,吾知點搞...

‹ 上一主題|下一主題