用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 [煩惱]仔仔對陰謀論極有興趣
go

[煩惱]仔仔對陰謀論極有興趣

大家好,我個仔就讀中西區某間一條龍中學F1,其實從小學開始我已經發現他對陰謀論/illuminati非常有興趣.有一次我要用電腦(家裡電腦是共用的),點知發現internet explorer入面D favourites全部都系關於illuminati或者freemasonary的網站,即刻嚇左一跳.跟住又有一次比我聽到他和他的朋友談電話,內容全都關於illuminati!!之後又比我發現他和幾個同學放學後一起去善寧堂(freemasonry香港總部),然後他的筆記本全都是那些illuminati的sketchings!!不知道應該要怎麼做!

回覆:[煩惱]仔仔對陰謀論極有興趣

回覆:[煩惱]仔仔對陰謀論極有興趣

樓主是否懷疑囝囝入咗邪教?雖然我吾知係乜,但如果樓主係擔心嘅,F.1仲黎得切,不如揾學校社工幫吓手。平時返放學可吾可以安排到成人陪佢,過咗一段時間可能好d

其實樓主不如試吓仔仔傾吓先, 反正電腦共用都預左你睇到, 你話“唔覺意“望到,問吓点解呢輪咁有興趣研究,睇吓佢点講再決定下一步。

陰謀論唔係宗教,「陰謀論通常是指對歷史或當代事件作出特別解釋的說法。此類特別解釋不同於一般廣為接受的解釋,將事件解釋為個人或是團體秘密策劃的結果。而且此類特別解釋中特別激進者還會進一步駁斥那些廣為接受的解釋,認為那些是陰謀策劃者的掩飾。說一個理論是陰謀論不但是說此理論不被廣為接受,有時還帶有此理論沒有嚴謹證據支持、荒謬不合邏輯而不值得考慮的意味。陰謀論不只是指理論,也用來指許多沒有證據的說法、傳聞。」

係咪等於有些人研究UFO一樣, 只是好奇而已?

christopher497 發表於 12-9-8 22:18
大家好,我個仔就讀中西區某間一條龍中學F1,其實從小學開始我已經發現他對陰謀論/illuminati非常有興趣.有一 ...

我都好喜歡睇ufo陰謀論,其實只是好奇八掛,同小朋友傾下了解佢咩心態??