用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 特首:取消3年國教科死線
樓主: redkoni
go

特首:取消3年國教科死線 [複製鏈接]

ohnono 發表於 12-9-9 23:30
其實我好想知:

如果小朋友在官校讀書,學校要推行國民教育,我地有沒有權反對呢?定抑或又要用絕食來反對 ...
唔駛擔心,因為一定被迫,官校無法團校董會,要聽劉克宣話。所以你預備絕食......抗爭。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ohnono 的帖子

我估官校要硬啃...曾經大想頭小朋友將來能入某些官校,如今的局面又陰霾未退,真係

引用:天佑香港,因國教風波,令泛民險守關鍵地選

原帖由 simpleway 於 12-09-10 發表
天佑香港,因國教風波,令泛民險守關鍵地選18席!
還天佑香港?險守?只剩18席 ... 完了,都完了

回復 simpleway 的帖子

重要看超級區議會及功能組別的最後數目。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-9-10 09:29
回復 simpleway 的帖子

重要看超級區議會及功能組別的最後數目。

其實沒有可期望的, 算你超選3席, 功能如2008時取4 (今年資訊科技界危危乎), 還不是18+3+4=25, 比例由40%跌至33~35%.  白鴿枱底來的新増位, 都全去建制派了.  除了拿著那3個超選議席自我感覺良好, 還有什麼?

引用:+本帖最後由+simpleway+於+12-9-10+12:38+

原帖由 simpleway 於 12-09-10 發表

教育界功能組別葉建源(46,535票) 狂勝 何漢權 (15,170 ...

其實嗰24席都唔係嘜野咁關鍵, 因為在現有嘅制度下政府己經足夠玩死你.  現在關鍵係唔好同佢玩投票, 因為係明知輸嘅, 投嚟仲嘜?  需要時要用多D拉布及其他方法先有效!

今屆立法局選舉終於塵埃落定,泛民希望取消的功能組別小圈子選舉,今屆竟然給泛民意外收獲,取得6席,十分諷刺,地區直選泛民只得18席,超級區議會泛民得3席,合共27席。

但始終不能保證沒有偽泛民無間於其中。哈哈

1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

最惨係, 就算27席投晒反對, 都阻止唔倒政府議案嘅通過.
另外, 功能組別共9席, 又通過唔倒私人條例草案.
所以就算無偽泛民, 結果都係死.

‹ 上一主題|下一主題