用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉小孩係唔係唔應該搵一間好谷既小學? ...
go

自閉小孩係唔係唔應該搵一間好谷既小學?

我個仔學野好快,但就情緒差D,
有一間學校我有20分,但好谷,係區內好TOP既小學
好忐忑

回覆:自閉小孩係唔係唔應該搵一間好谷既小學

同我情況差唔多,我同老公都prefer放棄20分嘅名校,會揀融合小學,因唔想囝囝咁辛苦。

回覆:自閉小孩係唔係唔應該搵一間好谷既小學

量力而為。重要係小朋友開心。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 12-9-9 01:23
量力而為。重要係小朋友開心。

佢他讀到書,但情緒較差,去一般中游有D唔甘心,
但去好谷又怕佢情緒愈來愈差,入左去就唔易轉出黎,
因為仲有個妹跟尾,一轉要2個一齊轉

My son is in P2 of a band 1 school in Kowloon. Pls PM & leave tel no  if you want a chat. Good luck

講真, 情緒差, 無論讀乜野小學, 都可能有問題.

我見有好多ADHD + 資優, 去到名校, 頭兩年已出事, 學校因為出名, 吾担心無人讀, 所以,對學生支援不多, 反而佢地比較對一些清貧而又叻的學生支援仲多, 因為佢地可能有機為校爭光.

可考慮一些上中學校, 每一區都有些學校, 不是最TOP果兩三間, 有些區排4,5 位也不錯, 學術可出去自己補.
小兒表哥是特優+亞氐保加, 在屋村小學讀, 今年也派左一間B1英中, 相信讀到書的小朋友是有能力勝任

B媽-Blue 發表於 12-9-9 12:07
佢他讀到書,但情緒較差,去一般中游有D唔甘心,
但去好谷又怕佢情緒愈來愈差,入左去就唔易轉出黎,
因為仲有 ...
個人建議. 唔好將妹妹視為一樣, 按小朋友需要去選校.每個小朋友都係獨立, 哥哥係哥哥, 妹妹係妹妹.

pocoyo123 發表於 12-9-11 00:15
講真, 情緒差, 無論讀乜野小學, 都可能有問題.

我見有好多ADHD + 資優, 去到名校, 頭兩年已出事, 學校因為 ...
盡量搵間學校, 他們的老師有接受特殊教育及學生支援方面較多的資源.否則, 學校只會跟您說......您的小朋友不合適此校.